Search
Close this search box.

Ο Σταύρος Γεωργίου, (Σταυρής) κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο, ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα μαγειρικής και μιλά εφ’ όλης της ύλης στο SkalaTimes

Είναι ένας chef celebrity, είναι από τη πόλη μας τη Λάρνακα και έγινε ευρέως γνωστός από την εκπομπή Master Chef.
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο Σταύρος Γεωργίου (ή Σταυρής) δούλεψε αρκετά σκληρά και κατάφερε πολλά στον χώρο, πολύ πριν πάει στο Master Chef, στην Ελλάδα.
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, γνωρίζουμε τον Σταυρή καλύτερα, μαθαίνουμε για τη ζωή του, που θα μπορούσε -χωρίς υπερβολή, να αποτελεί υλικό για σενάριο ταινίας.
Μέσα από τη συνέντευξη μαθαίνουμε για το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί σύντομα σε συνεργασία με τις υπεραγορές «Μετρό» αφιερωμένο στον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο μια Ευχή», για τα μαθήματα μαγειρικής που ξεκίνησε να παραδίδει εδώ και λίγο καιρό στο στούντιο του στη Λάρνακα, αλλά και για τα άμεσα και μελλοντικά του σχέδια.

Της Γιώτας Δημητρίου

Σταυρή, σε ποια ηλικία κατάλαβες ότι θες να ασχοληθείς με τον κόσμο της μαγειρικής και της γαστρονομίας;
Το 2011, σε ηλικία 15 ετών είχα μείνει στην ίδια τάξη, στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας και ήμουν αναγκασμένος να ξανακάνω την πρώτη Λυκείου. Δεν μου άρεσαν τα μαθήματα, μαθηματικά , φυσική και άλλα. Τότε αποφάσισα να μιλήσω με την Σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, έτσι ώστε να με ενημερώσει αν υπήρχε κάτι άλλο, ίσως στην ξενοδοχειακή σχολή, ή κάτι τελοσπάντων που να μην χρειάζεται ιδιαίτερο διάβασμα, μαθηματικά κτλ.
Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω στην Τεχνική Σχολή Λάρνακας, το 2011.

Ήταν όμως κάτι που ήθελες ή το επέλεξες επειδή δεν θα είχες τα μαθήματα του Λυκείου;
Ήθελα να πάρω την ευκαιρία, η Τεχνική Σχολή ήταν και κοντά στο σπίτι μου, ήταν κάτι βολικό αλλά δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε, τότε, όταν πρωτοξεκινούσα στην Τεχνική Σχολή

Όταν μπήκες μέσα στον κλάδο, άρχισε να σου αρέσει;
Ήθελα χρόνο, δεν ήμουν σαν τους άλλους συμμαθητές μου, οι οποίοι από την αρχή ήθελαν να ήταν εκεί. 

Πότε κατάλαβες ότι σου αρέσει αυτός ο χώρος;
Μετά τους πρώτους έξι μήνες άρχισα να μπαίνω στο κλίμα, να μου αρέσει, να αντιλαμβάνομαι ότι αυτός ο κλάδος μου ταιριάζει και μάλιστα στον πρώτο χρόνο βρήκα και την πρώτη μου δουλειά.

Υπήρχε κάποιος από τους καθηγητές σου που έπαιξε ρόλο στο να αγαπήσεις τον χώρο αυτό;
Ναι, ένας καθηγητής μου στο δεύτερο έτος, ο κύριος Ππάσας, μακάρι να είναι καλά, ήταν ο άνθρωπος που όσοι θέλαμε να γίνουμε καλοί στο χώρο, μας έδωσε τα εφόδια και μας καθοδήγησε με ένα τρόπο που θεωρώ ότι μας βοήθησε ιδιαίτερα.

Ήθελες να ήσουν καλός μαθητής;
Ήθελα να ήμουν ο πρώτος.

Άρα μετά τους έξι μήνες μπήκες στο κλίμα και ήθελες να ήσουν και πρώτος. Τότε έκανες και όνειρα ότι θα έφτανες ψηλά, όπως κατάφερες να φτάσεις μετά;
Ήθελα απλά να είχα ένα εισόδημα, να μην ζητώ λεφτά από τους γονείς μου, να έχω μια δουλειά. Ως εκεί.

Πότε ξεκίνησες να κάνεις όνειρα για το επαγγελματικό σου μέλλον που να μην περιορίζονται στο «να έχω μια δουλειά»;
Μετά την πρώτη πρακτική μου συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για κάτι παραπάνω από μια δουλειά. Ξεκίνησα να εργάζομαι πολύ, ενώ ήμουν ακόμη μαθητής, στην τρίτη τάξη της Σχολής.

Εκείνη την περίοδο που δούλευες πολύ άρχισες να κάνεις όνειρα ότι θα φτάσεις ψηλά;
Ναι, μετά ήθελα να σπουδάσω, κάτι που δεν είχα σκεφτεί αρχικά. Έτσι άρχισα να διαβάζω για να περάσω στο ΑΞΙΚ (Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου) και πέρασα πρώτος παγκύπρια.

Πόσα έγραψες και πέρασες πρώτος παγκύπρια;
Έγραψα 19.8, πέρασα πρώτος από όλες τις σχολές της Κύπρου. 

Μετά τον πρώτο χρόνο στο ΑΞΙΚ που έκανες την πρακτική σου;
Στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό. Θυμάμαι υπήρχε μια ουρά με δεκάδες άτομα που έκαναν αίτηση για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, στο Career Day. Τους άφησα να πάνε να γραφτούν όλοι και εγώ πήγα τελευταίος, στον Executive Chef. Του είπα «εγώ θα δουλέψω εδώ το καλοκαίρι»!

Tόση σιγουριά!
Ναι. Και μου έδωσε το χέρι του και μου είπε «οκ πρώτη Ιουνίου ξεκινάς δουλειά»

Wow! Πολύ κινηματογραφικό.
Έτσι έγινε! Και μας πήραν, εμένα και τον κολλητό μου

Είχες αυτοπεποίθηση!
Ναι, πίστευα στον εαυτό μου πολύ.  Σκέφτηκα πως αν καταφέρω να πάω στο Four Seasons, μετά θα πάω και παρακάτω.

Στο Four Seasons πότε ήσουν;
Το καλοκαίρι του 2014, ήταν η πρώτη μου πρακτική στο ΑΞΙΚ. 

Σπούδαζες και εργαζόσουν…
Σπούδαζα και δούλευα σκληρά, δεν έχω κάνει αυτό που λένε φοιτητική ζωή και την τρίτη χρονιά, μόλις αποφοίτησα πήγα στο Λονδίνο. 

Γιατί;
Πήγα για να εργαστώ εκεί, σε ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin.

Το Λονδίνο θεωρώ πως είναι ένα “σχολείο” για πολλούς κλάδους…
Ναι, εγώ ήθελα να πάω να πάρω το mentality, να δω πως εργάζονται εκεί, να βγω από το comfort zone μου. Δεν ήταν εύκολο, δυσκολεύτηκα αρκετά, εργαζόμουν 17 ώρες την ημέρα. Αυτό όμως μου έδωσε τα εφόδια για τη συνέχεια και έτσι πήρα τη θέση του Chef στο ξενοδοχείο Amathus, όταν επέστρεψα στη Κύπρο.

Σε ποια ηλικία;
Στα 22 μου, το 2017.

Άρα στα 22 σου ήσουν chef σε πεντάστερο ξενοδοχείο!
Ναι και ήμουν στην Ολυμπιακή Ομάδα Νέων της Κύπρου, όπου πηγαίναμε σε διαγωνισμούς κτλ, είχα βγει ο καλύτερος νέος chef της Κύπρου…

Μέσα σε όλα αυτά κατάφερες να μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα και να μην “καβαλήσεις το καλάμι”;
Είχα αρκετό αέρα ναι, στο Λονδίνο όμως έφαγα ένα δυνατό χαστούκι και όταν επέστρεψα πίσω ήμουν διαφορετικός και προσγειωμένος.

Μετά το πεντάστερο ξενοδοχείο τι ακολούθησε;
Στα 23 μου αποφάσισα να φύγω από τα ξενοδοχεία και να πάω στα εστιατόρια, όπου το επίπεδο είναι πιο δύσκολο, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και οργάνωσης. Μετά από ένα χρόνο στα εστιατόρια, λίγο πριν τα 25 μου, αποφάσισα να γυρίσω πίσω στα ξενοδοχεία και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Parklane στην Λεμεσό, όπου παρέμεινα για 9 μήνες και μετά ακολούθησε το Master Chef.

Άρα Σταύρο, πριν από το Master Chef είχαν ήδη προηγηθεί και επιτυχίες και σκληρή δουλειά, ίσως για αυτό ήσουν τόσο σίγουρος για τον εαυτό σου και με τόση αυτοπεποίθηση μέσα στο Master Chef.
Σωστά, είχα αυτοπεποίθηση, γιατί αν και μόλις 25 χρονών, όταν πήγα στο Master Chef, εντούτοις ήξερα ποιος ήμουν και τι είχα κάνει μέχρι τότε.  Ήξερα ότι ήμουν έτοιμος για το Master Chef, μου έλεγαν από πριν οι φίλοι μου να πάω και εγώ απαντούσα πως θα πάω όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.  
Πήγα και ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου. Το μόνο δύσκολο για μένα ήταν η μη επικοινωνία με τους δικούς μου και ο εγκλεισμός στο σπίτι.

Το Master Chef σου χάρισε την αναγνωσιμότητα….
Ναι.

Μετά το Master Chef πήραν τα μυαλά σου αέρα;
Αντιθέτως, μετά το Master Chef έγινα ακόμη πιο προσιτός και απλός, διότι όταν σε αναγνωρίζει ο κόσμος οφείλεις να το εκτιμάς και να είσαι ταπεινός. Βεβαία αυτό θέλει δουλειά και το παλεύω καθημερινά.

Έπεσαν πολλές επαγγελματικές προτάσεις μετά το Master Chef;
Έπεσαν και πέφτουν επαγγελματικές προτάσεις, έκανα και πολλά λάθη, έκανα και το δικό μου Brand, βρήκα καλούς συνεργάτες, εργάστηκα και εργάζομαι πολύ σκληρά….

Ακούγεται σαν ταινία η ζωή σου…. Από τα 17 μέχρι το Master Chef και από το Master Chef μέχρι σήμερα, εργάζεσαι πολύ σκληρά…
Δεν σταμάτησα ποτέ να εργάζομαι σκληρά…. Ακόμη και όταν έπαιρνα άδειες τους χειμώνες εγώ ταξίδευα εκτός Κύπρου για να βελτιωθώ στο επάγγελμα μου….

Εντούτοις, κάποιος θα ανέμενε ότι μετά το Master Chef θα ήσουν και πιο άνετος οικονομικά και θα ήταν και πιο εύκολα γενικά τα πράγματα για σένα…
Ναι, ο κόσμος νομίζει πως όταν κάνεις πολλά πράγματα σημαίνει ότι βγάζεις πολλά λεφτά και έχεις ό,τι θέλεις. Δεν είναι πάντα έτσι. Για να ανοίξεις κάτι δικό σου, χρειάζονται συνεργάτες, σήμερα που μιλάμε, Απρίλιο 2022, έχω οκτώ συνεργάτες, κάποιοι μόνιμοι, κάποιοι εξωτερικοί, οι οποίοι πρέπει να πληρώνονται, αλλά την ίδια ώρα όλα πρέπει να περνούν από εμένα.
Σήμερα στα 27 μου νιώθω πως δεν έμεινε κάτι που δεν έκανα στο επάγγελμα μου! Το μόνο που δεν έκανα είναι το δικό μου μαγαζί. Αυτό είναι δύσκολο για μένα να γίνει σήμερα, λόγω οικονομικών παραγόντων, αλλά θα γίνει στο μέλλον.

Σήμερα τι κάνεις επαγγελματικά;
Έχω στήσει 4 εστιατόρια, (τα δύο ήταν στην Λάρνακα), θα στήσω ακόμη ένα καινούριο, κάνω την εκπομπή στην τηλεόραση του Omega, κάνω την εκπομπή στο κανάλι μου στο Youtube, σε συνεργασία με τις Υπεραγορές ΜΕΤΡΟ, κάνω βίντεο μαγειρικής σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΛΑΜΠΡΑ, κάνω private dining και πρόσφατα ξεκίνησα να παραδίδω μαθήματα μαγειρικής, εδώ στο στούντιο μου στη Λάρνακα. 

Τα μαθήματα σε ποιους αποτείνονται;
Σε όσους αγαπούν την μαγειρική.

Σε κουράζουν όλα αυτά που κάνεις;
Με κουράζουν, αλλά υπάρχει ένα δημιουργικό κομμάτι, διότι κάθε μέρα κάνω νέα πράγματα, πειραματίζομαι, μαθαίνω….

Το εξωτερικό σε ενδιαφέρει;
Με ενδιαφέρει και έχω κάτι στο μυαλό μου….

Τι;
Θέλω το καλοκαίρι να πάω στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Σικάγο, για 15 μέρες για να δουλέψω, έστω και χωρίς αμοιβή, στο εστιατόριο ALINEA.

Αlinea;
Ναι, είναι ένα γνωστό εστιατόριο, το 2010, το Alinea πήρε τρία αστέρια από τον οδηγό Michelin. Από τον Απρίλιο του 2021, το  Alinea είναι το μοναδικό εστιατόριο στο Σικάγο που διατηρεί το καθεστώς τριών αστέρων, την υψηλότερη αναγνώριση του Michelin.  Εκεί είναι ο αγαπημένος μου Chef, ο Grant Achatz.
Αν δεις στο Netflix το Chef’s Tables, θα δεις την ιστορία του, την περιπέτεια του με καρκίνο, όταν έχασε την γεύση του και πως εργαζόταν…..

Ζει;
Ναι, είναι μια χαρά σήμερα και είναι το όνειρο μου να τον γνωρίσω.

Ο διάσημος chef Grant Achatz. Σύμφωνα με Αμερικανικά περιοδικά το Alinea θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο της Αμερικής.

Αρκετοί καταξιωμένοι chef κυκλοφορούν τα δικά τους βιβλία μαγειρικής, εσύ το έχεις σκεφτεί;
Ναι! Το έχω βγάλει ήδη, σε συνεργασία με τις υπεραγορές ΜΕΤΡΟ και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Θα περιέχει τριάντα συνταγές από τις πολλές που έχουμε κάνει τα τελευταία δύο χρόνια με  τις υπεραγορές ΜΕΤΡΟ. Γλυκές, αλμυρές, vegetarian, κ.α.
Το βιβλίο θα είναι αφιερωμένο στον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο μια Ευχή».

Άρα κυκλοφορεί σύντομα και το πρώτο σου βιβλίο!
Ναι και θα είναι με συνταγές προσιτές σε όλους, που ο καθένας μπορεί να κάνει στο σπίτι του.

Εσύ σήμερα, πριν ακόμη κλείσεις τα 30, τι ονειρεύεσαι;
Το πρώτο όνειρο έχει πραγματοποιηθεί, είναι αυτό που βλέπεις εδώ, το δικό μου στούντιο. 
Το δεύτερο όνειρο όπως σου έχω πει είναι να ανοίξω το δικό μου εστιατόριο.
Βέβαια το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι το αστέρι Michelin, παρόλο που δεν έχουμε στη Κύπρο. Αλλά, αυτό είναι το μεγαλύτερο μου όνειρο και πιστεύω πως κάπως, κάπου, θα το καταφέρω!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς την γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!