Search
Close this search box.

Η Ανάσταση του Λαζάρου και ο ναός του Αγίου Λαζάρου με τους τρεις τρούλους στη Λάρνακα / Ταινία Μικρού Μήκους

Κείμενο του Αντώνη Αντωνίου
Καθηγητής Πληροφορικής
Συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus
Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών



Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΛΑΡΝΑΚΑ
|Ταινία Μικρού Μήκους 2022|

Μαθητές του Περιφερειακού Γυμνάσιου Λιβαδιών και μαθητές από διαφορετικά σχολεία της Ευρώπης οι οποίοι εργάζονται σε διαφορετικά Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus + συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν το κουκλοθέατρο «Η Ανάσταση Του Λαζάρου» και την ταινία μικρού μήκους: Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΛΑΡΝΑΚΑ.

Η ιδέα της δημιουργίας του Κουκλοθέατρου «Η Ανάσταση Του Λαζάρου» είχε σαν κύριο στόχο να καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος  Erasmus+ KA229 “Pantins pour l’inclusion”, και να προβληθεί η θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Επίσης να δώσει την ευκαιρία συμμετοχής και προσφοράς του Περιφερειακού Γυμνασίου Λιβαδιών και των εταίρων μας στη Φιλανθρωπική Εκδήλωση «Ο Άγιος Λάζαρος και ο μικρός του φίλος Σάββας» που διοργανώθηκε στο Περιβόλι Του Αγίου Λαζάρου στις 17.10.2021. Στη Φιλανθρωπική Εκδήλωση στις 17 Οκτωβρίου προβλήθηκε για πρώτη φορά το κουκλοθέατρο «Η Ανάσταση Του Λαζάρου».

Με την ενθάρρυνση και τη στήριξη της Διευθύντριας του Σχολείου μας κ. Χαράς Αναστασίου, προχωρήσαμε στην παραγωγή του κουκλοθέατρου βασισμένου στην καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα στο Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη. Για την επίτευξη του έργου μας δημιουργήσαμε τα σκηνικά, τους χαρακτήρες και εκπαιδεύσαμε τους μαθητές στην υπόδηση των ρόλων τους.

Το καινοτόμο ήταν ότι οι μαθητές του Περιφερειακού Γυμνασίου Λιβαδιών, συνεργάστηκαν εξ αποστάσεως με τους μαθητές από τα σχολεία των εταίρων μας. Οι μαθητές από τα σχολεία των εταίρων μας ανέλαβαν ρόλους και υποδύονταν τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά δίνοντας τις φωνές τους, για να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο κουκλοθέατρο. Ήταν μια πολύ πολύπλοκη διαδικασία και έγινε με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας.

Επίσης, μαθητές του σχολείου μας οι οποίοι εργάζονται στο πρόγραμμα Erasmus+ KA229 Lets be EcosustainAble, towards 2030 – (Βιώσιμη Πόλη – Διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς – Αποδοχή και Σεβασμός της Διαφορετικότητας), συνείσφεραν  δημιουργικά και καινοτόμα σε αυτή τη δραστηριότητα δημιουργίας της ταινίας μικρού μήκους: Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΛΑΡΝΑΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές μας εργάστηκαν μαζί με μαθητές του προγράμματος Erasmus από το σχολείο AURELIO GOMEZ ESCOLAR (Burgos) στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus ΚΑ1 με θέμα η βιωματική ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών στα μαθηματικά μέσω της Αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μελετώντας την ιστορία και την αρχιτεκτονική του ναού Του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, σχεδίασαν και έκτισαν τον Βυζαντινό ναό με τους τρεις τρούλους χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα γραφικά μέσω της εφαρμογής Minecraft.

Η εκκλησία Του Αγίου Λαζάρου είναι μια από τις τρεις εκκλησίες με τρεις τρούλους που υπάρχουν στην Κύπρο. Κτίστηκε στα τέλη του 9ου αιώνα, γύρω στο 890 μ.Χ., από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα Στ’ το Σοφό. Κτισμένη εξ ολοκλήρου από πέτρα, είναι τρίκλιτη, με τους τρεις τρούλους στο μεσαίο κλίτος. Οι τρεις τρούλοι είναι σήμερα κομμένοι. Καταρρίφθηκαν τον καιρό της Τουρκοκρατίας όταν, κατά την παράδοση, Τούρκος αξιωματούχος διέταξε την κατεδάφιση τους επειδή, μπαίνοντας στο λιμάνι της Λάρνακας, προσευχήθηκε εκλαμβάνοντάς τους σαν θόλους τουρκικού τεμένους. Σύμφωνα με άλλη άποψη, καταστράφηκαν από σεισμό, άγνωστο πότε. Το 1734 όταν επισκέφθηκε την εκκλησία ο Ρώσσος μοναχός Βασίλι Μπάρσκυ, ήταν ήδη κατεστραμμένοι.

Μέσα από τα προγράμματα Erasmus δίνεται η ευκαιρία για Δια Βίου Μάθηση στους εκπαιδευτικούς.  Στο κάθε έργο Erasmus + προσφέρονται διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης και μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε κάθε έργο δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Ο σκοπός είναι να βελτιωθεί η ποιότητα στην εκπαίδευση. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας, της δημιουργικότητας και της εφαρμογής της καινοτομίας, οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν νέες γνώσεις, και να έχουν καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον και παράλληλα εμείς οι εκπαιδευτικοί βοηθούμε να οικοδομήθει ένας καλύτερος κόσμος.  Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + δεν αποκλείει κανέναν μαθητή και δίνει ευκαιρίες σε όλους όσοι θελήσουν να εμπλακούν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι αναμφίβολα, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, αποκομίζουν τεράστια οφέλη.  Καταρχάς, οι συμμετέχοντες έρχονται σ ’επαφή μεταξύ τους, γνωρίζουν τις χώρες με τις οποίες θα συνεργαστούν, μαθαίνουν για το εκπαιδευτικό τους σύστημα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Εμπλουτίζουν, επομένως, τις γνώσεις τους, υιοθετούν καλές πρακτικές, καλλιεργούν τον σεβασμό και την αποδοχή στη διαφορετικότητα, ενώ παράλληλα κατανοούν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ KA229 “Pantins pour l’inclusion”, οι μαθητές εμπλέκονται ενεργά σε ενδιαφέρουσες εναλλακτικού τύπου εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως είναι η κατασκευή χειροποίητων κούκλων, η σκηνοθεσία και η παρουσίαση κουκλοθέατρου και ως εκ τούτου, καλλιεργούν δεξιότητες και αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα τους.

Δίνεται, λοιπόν, η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν μια έντονη εμπειρία, ν’ αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες μέσα από τη συνεχή επικοινωνία και συνεργασία που έχουν με τους εταίρους και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις δυνατότητές τους. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν φάρο που φωτίζουν και ανοίγουν διάπλατα τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών βελτιώνοντας, σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους.

Τα Σχολεία Σύμπραξης Erasmus+ KA229 “Pantins pour l’inclusion”είναι:

•        Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών, Λιβάδια, Κύπρος.

•        Liceul Teoretic “Mihail Kogalniceanu” Vaslui, Ρουμανία

•        Istituto Comprensivo Statale Frosinone 3, Ιταλία

•        Agrupamento de Escolas de Vialonga, Πορτογαλία

•        Scoala Gimnaziala nr. 1 Pungesti, Ρουμανία

Τα Σχολεία Σύμπραξης Erasmus+ KA229  Let’s be Eco-sustainAble, towards 2030:

Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών, Λιβάδια, Κύπρος

  • Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών, Λιβάδια, Κύπρος.
  • 51 Secondary and Primary School “Elisaveta Bagryana”, Βουλγαρία
  • College Pierre Mendes France, Γαλλία
  • Agrupamento de Escolas Viseu Norte, Πορτογαλία
  • IES MIGUEL ROMERO ESTEO, Ισπανία

Τα Σχολεία Σύμπραξης Erasmus+ KA1- Experiential development of the mathematics curriculum  through European Cultural Heritage Architecture:

  • Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών, Λιβάδια, Κύπρος
  • AURELIO GOMEZ ESCOLAR (Burgos), Ισπανία

Οι καθηγητές του Περιφερειακού Γυμνασίου Λιβαδιών που συντόνισαν την όλη παραγωγή της δημιουργίας του Κουκλοθέατρου είναι:

Αντώνης Αντωνίου (Συντονιστής)

Φάνη Σωτηρίου

Ορθοδοξία Τορνάρη

Αναστασία Τσιόρλη

Αντιγόνη Βασιλείου

Καθηγητές από:

Ιταλία

Sabrina De Bernardis

Paola De Santis

Francesca Pacciani

Alessia Maura

Ρουμανία

Mîță Alexandru

Liteanu Mihaela Claudia

Ignat Cătălin

Borțun Cristina-Anca

Πορτογαλία

Ana Hipólito

Elisabete Lourenço

Sandra Romeiro

Dina Pereira

Mónica Casquinha

Ισπανία

Gregorio Casado

Μαθητές μου εργάστηκαν σε αυτό το έργο.

Μαθητές

Κύπρος

Γιώργος Μιχαήλ

Αντώνης Κωνσταντίνου

Κωνσταντίνα Φράγκου

Νικολέτα Ματθαίου

Οχανεσιάν Στεφανή Στέφανος

Αντώνης Κωνσταντίνου

Βίκτωρος Μάρκος

Βίκτωρος Ντομίνικα

Αραπίδη Μαρία Σοφία

Κλεάνθους Μαρία

Πορτογαλία

Leonardo Santos

Rafael Ribeiro

Rodrigo Oliveira

Marta Santos

Catarina Silva

Martim Santos

Luciana Santos

Gonçalo Canário

Ιταλία

Nannini Lavinia

Ponzi Orlando

Sordi Caterina

Di Gennaro Stefano

Fusco Mirko

Di Cosimo Bianca

Sordilli Francesco

De Angelis Sofia

Ρουμανία

Cogălniceanu Alex

Vieru Ioana Dana

Crețu Miruna Ilinka

Cristian Costică

Ciuchilan Bianca Maria

Rusu Ioan-Eduard

Corogeanu Teofan

Iovu Ioan

Luca Alecsia Maria

Nechita Cerasela Mădălina

The Eco Smart City of Larnaca 2030 (Βιώσιμη Πόλη – Διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς – Αποδοχή και σεβασμός της διαφορετικότητας),

Ομάδα Σχεδιασμού της Εκκλησίας Αγίου Λαζάρου

Κωνσταντίνα Φράγκου

Μαρίσα Αραπίδη

Μάρκος Βίκτωρος

Μιχάλης Δημητρίου

Νικολέττα Ματθαίου

Ντομίνικα Βίκτωρος

Ροτζιάν Σαλαμάτ

Ομάδα Minecraft

Αλέξανδρος Κωνσταντά

Δαμιανός Κατσιαντώνης

Δημητρίου Δημήτρης

Μιχάλης Δημητρίου

Χρυσόστομος Γιάγκου

Αλέξανδρος Αντωνίου

Πέτρος Δάγγας

Κυριάκος Βασιλείου

Ιωάννης Καζάκος

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!