Γράφει η Λουΐζα Σόλου Πιττάκαρα
Εκπαιδευτικός Δημοτικής – Μέλος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Σε εγκύκλιο ημερομηνίας 6 Απριλίου 2022, το ΥΠΠΑΝ ανακοίνωσε τη θέσπιση «Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας για μαθητές /μαθήτριες Στ΄ τάξης δημοτικών σχολείων». Τα παιδιά αναμένεται τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα να γράψουν ένα δοκίμιο στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Eλληνική Γλώσσα, Διάλογος και Δημοκρατία: Πώς μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της ειρήνης;», με θέμα που θα σταλεί την ημέρα του διαγωνισμού στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των σχολείων.
Με πολύ σκεπτικισμό, απορία και δυσάρεστη έκπληξη διαβάσαμε την εγκύκλιο οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε στην Στ΄ τάξη. Πραγματικά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ποιο θα είναι το πρόσθετο όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών της Στ΄ τάξης, σε μια περίοδο που αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο σπουδών τους στο Δημοτικό και να τους δώσουμε όλα τα εφόδια για το Γυμνάσιο, να τα βάλουμε σε μια διαδικασία ενός διαγωνισμού από τον οποίο θα ξεχωρίσουν οι ελάχιστοι, που έτσι κι αλλιώς έχουν ευχέρεια στον γραπτό λόγο και τους είναι πιο εύκολο να αναλύουν και να συνθέτουν τέτοιες δύσκολες έννοιες.
Σε ένα σχολείο που καταργήσαμε τους αγώνες στίβου, στους οποίους μπορούσαν να διακριθούν και παιδιά χωρίς ακαδημαϊκές επιδόσεις, για να προάξουμε τη συμμετοχή όλων σε ένα πλαίσιο μη ανταγωνιστικό, που κάναμε προαιρετικούς τους διαγωνισμούς Τέχνης, όπου και πάλι το ταλέντο έδινε συγκριτικό προβάδισμα, ερχόμαστε να θεσπίσουμε διαγωνισμό για το άριστο δοκίμιο; Η θέσπιση του διαγωνισμού «θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση της διδασκαλίας και της καλλιέργειας, εν γένει, της ελληνικής γλώσσας», γράφει στην εγκύκλιό του το ΥΠΠΑΝ. Πώς μπορεί να γίνει αυτό με ένα διαγωνισμό, αδυνατούμε να το συλλάβουμε.
Το ΥΠΠΑΝ οφείλει να παραμείνει συνεπές με την πολιτική που ακολουθεί ως τώρα και ο διαγωνισμός αυτός, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, να είναι προαιρετικός και όχι υποχρεωτικός για τους μαθητές/τριες των σχολείων μας.