Στην συγχαρητήρια επιστολή του προς την νέα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Δρ. Μαύρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, εξέφρασε την πεποίθηση αλλά και την έκκληση του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, ότι η νέα πρόεδρος θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες έτσι ώστε να ανακόψει την συνεχιζόμενη αδικία που συντελείτε στην Κύπρο από την Τουρκία και την συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή σχεδόν του 40% του κυπριακού εδάφους εδώ και 48 χρόνια.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΜΒ ανέφερε στην επιστολή του την συνεχιζόμενη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τουρκία. Ειδικά αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με την μονομερή απόφασή της Τουρκίας να ανοίξει το περιφραγμένο τμήμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και εξήγησε ότι αυτή η κίνηση έχει σαν απώτερο σκοπό την παράνομη εγκατάσταση, και σε αυτό το μέρος της Αμμοχώστου, παράνομων Τούρκων έποικων.
Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ΜΒ ο οποίος εκπροσωπεί τους νόμιμους κατοίκους της πόλης της Αμμοχώστου που εκδιώχθηκαν βίαια από τη γη τους από την τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή του 1974, με προτεινόμενα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο και την Κύπρο και συνεχείς εκστρατείες και lobby, εντείνει ακούραστα τις προσπάθειες του στην Βρετανική Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μετσόλα ήταν εξαιρετικά υποστηρικτική ως προς τις θέσεις μας ασκώντας έντονη κριτική ως προς την στάση και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η απάντηση της νέας προέδρου φαίνεται ότι σηματοδοτεί την αρχή μίας πολύ πιο αυστηρής πολιτικής ως προς την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η απάντηση της Προέδρου Ρομπέρτα Μετσόλα προς τον Δρ Βασίλη Μαύρο:
Αγαπητέ Δρ Μαύρου, αγαπητέ Βασίλη,
Σας ευχαριστώ για το συγχαρητήριό σας μήνυμα και λυπάμαι που μου πήρε περισσότερο χρόνο από όσο ήλπιζα να σας απαντήσω.
Στα επόμενα δυόμισι χρόνια, θα αγωνιστώ να ηγούμαι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με όλη του την ποικιλομορφία και να εκπροσωπώ και να διατηρήσω την αποφασιστική του δέσμευση να είμαι η φωνή του ευρωπαϊκού λαού.
Όπως είπα στην εναρκτήρια ομιλία μου, είναι πρόθεσή μου και σταθερή δέσμευσή μου για τα επόμενα χρόνια να υπερασπίζομαι πάντα τις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της υπεράσπισης και διατήρησης των θεμελιωδών μας δικαιωμάτων.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Κύπρο και να επαναλάβω τη θέση μας σχετικά με την επανένωση της Κύπρου: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα , ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού θα ωφελήσει όλες τις χώρες της περιοχής και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει σε μια συνολική διευθέτηση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη του που οι ανώτατες τουρκικές αρχές ενέκριναν τη λύση των δύο κρατών για πολιτικούς και εθνικιστικούς σκοπούς και προτρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας να δεσμευτεί στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ανανέωση των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένους όρους.
Επιπλέον, καταδικάσαμε τις δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια και προειδοποιήσαμε ότι το μερικό «άνοιγμα» της αποδυναμώνει τις προοπτικές συνολικής λύσης του Κυπριακού, επιδεινώνοντας τους διχασμούς και περιχαρακώνοντας τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Το ΕΚ κάλεσε την Τουρκία να μεταφέρει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους του υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί μέσω μιας πολιτικής παράνομης εγκατάστασης.
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού παραμένει σημαντική προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Το θέμα σίγουρα θα τεθεί στην 79η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας (ΜΚΕ), που έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Μαρτίου 2022 και στις συζητήσεις για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2022 για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και τις συνόδους της ολομέλειας.
Με εκτίμηση,
Ρομπέρτα Μέτσολα
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου