Με τον Βουλευτή Λάρνακας Ανδρέα Πασιουρτίδη συναντηθήκαμε χθες Παρασκευή και συζητήσαμε για θέματα της επικαιρότητας, αλλά και για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.
Της Γιώτας Δημητρίου
Η πρόταση για ποινικοποίηση του μπούλιγκ πότε κατατέθηκε στη Βουλή;
Την πρόταση για το μπούλιγκ, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς, την έχουμε καταθέσει πριν από τρεις περίπου βδομάδες και συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Συζητήθηκε πολύ σύντομα, αν σκεφτούμε πόσο καιρό έχουν πάρει άλλες προτάσεις…
Ναι, είναι αλήθεια ότι συζητήθηκε πολύ γρήγορα και πρέπει να πω ότι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ο κ. Τορναρίτης, προφανώς κατάλαβε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να το χειριστούμε και προς τιμή του, το έθεσε νωρίς για συζήτηση, τον έχω ευχαριστήσει και δημόσια γι αυτό.
Την πρόταση στη βουλή για ποινικοποίηση του μπούλιγκ την έχεις θέσει εσύ εκ μέρους του κόμματος σου, του ΑΚΕΛ.
Ναι, ήταν μια νομοθετική πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ την οποία έχω καταθέσει εκ μέρους του κόμματος και την έχω δουλέψει.
Πιστεύεις πως αν περάσει η πρόταση θα μπορέσουμε ως κοινωνία να βάλουμε ένα φρένο στο μπούλιγκ;
Φυσικά! Σκεφτείτε ότι μέχρι σήμερα δεν είναι ποινικό αδίκημα το μπούλιγκ. Υπάρχει για απειλή, για σωματική βλάβη, για ξυλοδαρμό, αλλά το μπούλιγκ δεν θεωρείτε μέχρι σήμερα ποινικό αδίκημα. Εμείς, ως ΑΚΕΛ, θεωρούμε ότι πρέπει να τιμωρούνται κάποιοι που προβαίνουν σε μπούλιγκ. Και πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το μπούλιγκ δεν το συναντάμε μόνο μέσα στα σχολεία, αλλά και σε χώρους εργασίας, στον χώρο του αθλητισμού, σε διάφορους χώρους. Γι αυτό πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη που βασανίζει ανήλικους και ενήλικες.
Και πέρα από την πρόταση στη βουλή για ποινικοποίηση του μπούλιγκ τι άλλο σκέφτεστε ως κόμμα να κάνετε για το θέμα αυτό;
Χαίρομαι που με ρωτάς, γιατί είναι γεγονός πως δεν θα μείνουμε ως εδώ. Συζητάμε για μια Αρχή, όπως την Αρχή κατά των εξαρτήσεων, να είναι Εθνική Αρχή κατά του Εκφοβισμού, η οποία θα καταρτίζει στρατηγικές ετησίως, πλάνα, να αναλύει που βλέπει αυξημένα φαινόμενα, να θέτει εισηγήσεις, να ετοιμάζει εκπαιδευτικά προγράμματα κτλ . Δεν μπορούμε βέβαια να το κάνουμε εμείς ως κόμμα, πρέπει να έρθει από το Κράτος διότι αυξάνει τον προϋπολογισμό.
Παίζει ρόλο το γεγονός ότι είσαι πατέρας, στο πως προσεγγίζεις, ως βουλευτής, κάποια θέματα, όπως αυτό του μπούλιγκ;
Φυσικά, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, παίζει ρόλο. Σίγουρα βλέπω με περισσότερη ευαισθησία θέματα που αφορούν παιδιά, όπως οι περισσότεροι από εμάς, θέλω να πιστεύω.
Επίσης, όταν ακούμε τη λέξη μπούλιγκ πρωτίστως το μυαλό μας πάει στα παιδιά. Παρόλο που ξανατονίζω πως δεν αφορά μόνο ανήλικους το μπούλιγκ, αλλά και ενήλικες.
Πάμε σε ένα άλλο επίκαιρο θέμα, προχθεσινή ανάρτηση σου αναφερόταν σε απλήρωτους κοινωνικούς λειτουργούς και φροντιστές. Συγκεκριμένα είχες γράψει: “Κοινωνικοί λειτουργοί και φροντιστές, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, για να στελεχώσουν τις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων (συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες) παραμένουν για 2ο συνεχόμενο μήνα απλήρωτοι. Το τραγικό είναι ότι κανείς αρμόδιος δεν μπορεί να τους πει με βεβαιότητα πότε θα πληρωθούν.Όταν κλείσουν οι κάμερες και τα φώτα η Κυβέρνηση φανερώνει το πραγματικό της πρόσωπο“.
Θέλω να μου πεις τι άλλο έχεις κάνει ή έχετε κάνει ως κόμμα, για το θέμα αυτό και που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση με τους απλήρωτους αυτούς εργαζόμενους.
Λοιπόν, πριν περίπου δύο μήνες το Υφυπουργείο Πρόνοιας, αφού προηγήθηκε το σκάνδαλο με τα ανήλικα στο Πουρνάρα, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για να μεταφέρει ασυνόδευτα παιδιά από τους χώρους φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και έχουν μεταφερθεί και σε ξενοδοχείο της πόλης μας. Τότε λοιπόν προκήρυξε θέσεις κηδεμόνων, φροντιστών και κοινωνικών λειτουργών. Πρόσλαβε άτομα με αγορά υπηρεσιών (το νέο φαινόμενο) Στις 16 του Μάη δηλαδή τη Δευτέρα, κλείνουν δύο μήνες εργοδότησης, δεν έχουν πληρωθεί και δεν ξέρουν και πότε θα πληρωθούν. Αυτοί οι άνθρωποι εργοδοτήθηκαν, εργάζονται δύο μήνες χωρίς μισθό και το κράτος τους ζητά να καταβάλουν και κοινωνικές ασφαλίσεις.
Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Επικοινώνησαν μαζί μου, εγώ επικοινώνησα με την Υφυπουργό Πρόνοιας, η οποία προς τιμή της είπε ότι θα το χειριστεί και έδειξε ενδιαφέρον, μία πληροφόρηση που είχα χθες λέει ότι προχωρά για έγκριση το κονδύλι για να πληρωθούν άμεσα. Αλλά, είναι ανεπίτρεπτο να πρέπει να επέμβει ένας βουλευτής για να γίνουν τα αυτονόητα από την κυβέρνηση. Αν 16 του μήνα έπιασες δουλειά, 16 του άλλου μήνα πρέπει να πληρωθείς, πόσο μάλλον όταν ο εργοδότης σου είναι το κράτος!
Επικοινώνησαν απευθείας μαζί σου οι εργαζόμενοι αυτοί;
Ναι.
Από τη μέρα που ανέλαβες τη θέση του βουλευτή μέχρι σήμερα, πώς βλέπεις την γενική εικόνα της πόλης μας;
Από το 2019 που ανέλαβα βουλευτής μέχρι σήμερα βλέπω ότι έχουν γίνει πολλά μεγάλα και μικρά έργα και η γενική εικόνα της πόλης είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν πριν 3-5 χρόνια. Γίνονται πράγματα και αυτό οφείλεται σε όλους! Πρωτίστως στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ολοκληρώνουν ή ξεκινούν έργα, αξιοποιούν προγράμματα κτλ, αλλά οφείλεται και στους βουλευτές της Λάρνακας που ασχολούνται και προσπαθούν όλοι, βλέπω ότι υπάρχει προοπτική στη Λάρνακα, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και πραγματικά αναπτύσσεται η πόλη, με μικρά και μεγάλα έργα και αυτό είναι κάτι που φαίνεται. Η Λάρνακα πλέον γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε και θέλω να το τονίσω αυτό, δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στο αστικό κέντρο αλλά να ακολουθήσει του ρυθμούς ανάπτυξης και η επαρχία Λάρνακας. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι για όλη τη Λάρνακα και πόλη και επαρχία, αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά ένας ελκυστικός προορισμός.
Σε αυτή τη σύντομη συνέντευξη μας, με θέματα της επικαιρότητας, δεν μπορώ να μην ρωτήσω για τις προεδρικές εκλογές. Δεν θα ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο, είμαστε στην αρχή του προεκλογικού αγώνα, πες μας δύο λόγια γι αυτό.
Για εμάς, ως ΑΚΕΛ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Έχουμε δύο υποψήφιους να παλεύουν ποιος είναι ο πιο συναγερμικός και ποιος θα είναι ο καλύτερος συνεχιστής της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και από την άλλη έχουμε την επιλογή που δίνει την πραγματική προοπτική αλλαγής που είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με το ΑΚΕΛ.
Αυτή είναι η αλήθεια και δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα δικό μας. Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου οι ίδιοι λένε ότι θέλουν να είναι συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Δεν το λέμε εμείς.
Άρα, αυτός που θεωρεί ότι είναι πετυχημένη η διακυβέρνηση αυτής της δεκαετίας –εκτός από το ότι θεωρώ, κατά την άποψη μου, ότι κάνει λάθος- πιστεύω πως δεν βλέπει με αντικειμενικά κριτήρια την κατάσταση στον τόπο μας.
Από την άλλη, θα εκπλαγώ αν πολίτες, κοινωνικές ομάδες και κόμματα οι οποίοι θέλουν να επέλθει αλλαγή στο τόπο μας και ήταν στο μέτωπο της αντιπολίτευσης αυτά τα δέκα χρόνια, στηρίξουν τον οποιονδήποτε ήταν ενεργό μέλος και λάμβανε πολιτικές αποφάσεις ή στήριζε πολιτικά τον πρόεδρος Αναστασιάδη. Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται κάποιος ο οποίος ήταν αντιπολίτευση αυτά τα δέκα χρόνια, να στηρίξει σε αυτές τις εκλογές Αβέρωφ ή Χριστοδουλίδη!