Search
Close this search box.

Κωστάκης Κωνσταντίνου: «Έχω αγάπη για τη Λάρνακα την οποία βάζω πάνω από όλα» / Ο άνθρωπος που για 40 χρόνια παρουσιάζει τη Γιορτή του Κατακλυσμού Λάρνακας μιλά στο SkalaTimes

Ο Κωστάκης Κωνσταντίνου, ο άνθρωπος που για 40 χρόνια παρουσιάζει τη γιορτή του κατακλυσμού Λάρνακας, ο άνθρωπος της σάτιρας, ο άνθρωπος του ραδιοφώνου και της TV, “ο Κωστάκης της Λάρνακας”, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Ο Κωστάκης αγαπά τη Λάρνακα, ίσως επειδή μεγάλωσε μέσα στη καρδιά της, εκεί στην Πλατεία Παλλάς, ή ίσως επειδή έτσι είναι η μοίρα του κάθε βέρου Σκαλιώτη να υπεραγαπά τη πόλη του.
Συναντηθήκαμε ένα πρωινό Ιουνίου, σε καφετέρια στις Φοινικούδες και μιλήσαμε για πολλά, με επίκεντρο τη Λάρνακα και τον κατακλυσμό της πόλης μας, που για τον Κωστάκη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, αφού για 40 χρόνια είναι ο παρουσιαστής αυτής της σκαλιώτικης μεγάλης γιορτής.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κωστάκη, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, στον Δήμο Λάρνακας πότε εργοδοτήθηκες;
Το 1982, δήμαρχος τότε ήταν ο Κιούπης.

Με πόσους δημάρχους έχεις δουλέψει;
Κιούπης, Χριστοδουλίδης, Λυκούργος, Μωυσέως, Λουρουτζιάτης, Βύρας.

Με όλους! Με έξι δημάρχους.
Ναι.

Πότε ξεκίνησες να παρουσιάζεις την γιορτή του κατακλυσμού;
Ένα χρόνο μετά την εργοδότηση μου στον Δήμο, το 1983.

Πώς προέκυψε αυτό;
Λόγω του ότι έκανα ραδιόφωνο, αλλά και παρουσιάσεις εκδηλώσεων, με επέλεξαν. Τότε παρουσίαζαν τον Κατακλυσμό ο Μούστρας μαζί με τον Νεόφυτο Ταλιώτη. Πήρα την σκυτάλη από αυτούς.

Του χρόνου κλείνεις 40 χρόνια παρουσίασης του κατακλυσμού…..
Ναι, ο κατακλυσμός στη Λάρνακα γίνεται εδώ και 100 χρόνια και στα μισά είμαι εγώ (γέλια).

Φαντάζομαι θα έγιναν πολλά μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια, σκέφτηκες ποτέ να γράψεις ένα βιβλίο με όλα αυτά που έζησες στην παρουσίαση της γιορτής του κατακλυσμού;
Όχι. Καταρχάς δεν είμαι καλός στο να γράφω, είμαι καλός στα προφορικά. Αν θέλει κάποιος να του τα πω να τα γράψει, ναι, αλλά όχι στο γραπτό. Ακόμη και όταν κάνω σάτιρα, δεν έχω κείμενο, έχω τη βάση και δουλεύω εκείνη την ώρα με κάτι που θα δω, που θα σκεφτώ….

Απαιτεί ευστροφία, συγκέντρωση  και ευφυΐα αυτό, υποθέτω, δηλαδή το να αυτοσχεδιάζεις εκείνη την ώρα….
Ναι.

Θυμάσαι κάποιο ανατρεπτικό περιστατικό που έγινε σε αυτά τα 40 χρόνια;
Κοίταξε, ανατρεπτικά περιστατικά δεν μπορούν να γίνουν πολλά, διότι υπάρχει το πρόγραμμα και δεν μπορείς να ξεφύγεις, πρέπει να γίνει κάτι πολύ σοβαρό για να ανατραπούν τα πράγματα. 
Το μόνο περιστατικό το οποίο μου έρχεται τώρα στο μυαλό ήταν μια χρονιά με την Βανδή. Όταν άρχιζε τότε η Βανδή, όταν ακόμη δεν είχε κατεβεί στην Αθήνα, εγώ λόγω της Άννας (Βίσση) γνώριζα τον Τόνυ Κονταξάκη, ο οποίος ήταν ο μαέστρος της Άννας. Με πήρε μια μέρα τηλέφωνο ο Τόνυ και μου λέει «έχω γράψει τραγούδια για μια νέα τραγουδίστρια και σε παρακαλώ προώθησε την στον ραδιόφωνο», εγώ λοιπόν λόγω του Τόνυ έπαιζα Βανδή στο ραδιόφωνο, η οποία ήταν μια άγνωστη τραγουδίστρια τότε και έβγαζα τηλεφωνικώς μια τον Τόνυ και μια την Βανδή και μιλούσαμε για τα τραγούδια αυτά.
Όταν έφτασε η εποχή του Κατακλυσμού της έκανα πρόταση να έρθει να τραγουδήσει στον κατακλυσμό και φυσικά δέχθηκε. Ήταν μάλιστα η πρώτη χρονιά που θα κατέβαινε να τραγουδήσει στην Αθήνα μαζί με τον Πασχάλη. Θα τραγουδούσε την Τετάρτη του κατακλυσμού.  Σάββατο ή Κυριακή του κατακλυσμού με παίρνει τηλέφωνο, σχεδόν έκλαιγε και μου λέει «δεν με αφήνουν να έρθω διότι θα γίνει η έναρξη του προγράμματος στο μαγαζί στην Αθήνα την Πέμπτη και θέλουν να κάνουμε τις τελικές πρόβες την Τετάρτη και δεν ξέρω. Ήταν η ευκαιρία μου να με δει ο κόσμος», κτλ. Θυμάμαι προσπαθήσαμε τα πάντα για να την αφήσει ο Πασχάλης να έρθει. Σημείωσε ότι εδώ δεν ήξερε κανείς τι γινόταν και ότι τελικά δεν θα μπορούσε να έρθει, τρέχαμε να βρούμε λύση, τελικά η Βανδή δεν ήρθε.

Τι έκανες;
Απλά, επειδή εκείνο τον καιρό είχαμε και ορχήστρες Live είχα πει στην ορχήστρα να παίξουν λίγο περισσότερο και δεν είχα αναφέρει ότι δεν θα ερχόταν…..

Για να μην χάσει κι ο κόσμος το ενδιαφέρον του, υποθέτω…..Και τι έκανες;  
Την ώρα που θα τραγουδούσε βγήκα εγώ στη σκηνή και ανακοίνωσα ότι δεν θα ερχόταν λόγω ασθένειας. Διότι έτσι κι αλλιώς, την Κυριακή του κατακλυσμού, τελευταία στιγμή δεν μπορείς να βρεις άλλο όνομα να φέρεις.

Κωστάκη, εσύ μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια είδες την εξέλιξη της Γιορτής του κατακλυσμού στη Λάρνακα, πως ξεκίνησε; Πως τη βλέπεις σήμερα;
Κοίταξε, στην αρχή ήταν πιο αυθεντικό, πιο «παναϋριν» η κατάσταση. Η εξέδρα ήταν εδώ, μπροστά στο παλιό δημαρχείο (μπροστά από Hobos), ήταν μια ξύλινη εξέδρα. 
Οι καλλιτέχνες άλλαζαν ρούχα και στολές μέσα στο δημαρχείο και διασταύρωναν για να έρθουν απέναντι, στην εξέδρα, που ήταν στημένη μπροστά από το άγαλμα του Κίμωνα.
Οι επίσημοι κάθονταν στο μπαλκόνι του Δημαρχείου, ο δε κόσμος στεκόταν, δεν είχαμε καρέκλες. Ο κατακλυσμός ήταν μέχρι την Τρίτη. Η Τρίτη ήταν για τους Σκαλιώτες.
Είχαμε τους διαγωνισμούς των ταλέντων, αλλά πρόσεξε, δεν είχαμε να δηλώσουν συμμετοχές, ή να κάνουν πρόβες, ήταν μια κατάσταση εκ του προχείρου, «ποιος θέλει να λάβει μέρος; Ελάτε πάνω στη σκηνή». Όμως ήταν κάτι αυθεντικό, μοναδικό και ερχόταν όλη η Σκάλα για να το δει αυτό.

Άλλες εποχές, όμορφες….
Ναι. Φωνές, χειροκροτήματα, ο κάθε ένας που συμμετείχε είχε το δικό του κοινό, ήταν πραγματικά όμορφες εποχές.

Το ραδιόφωνο πότε το ξεκίνησες;
Το ’90.

Είχαν προηγηθεί και επτά χρόνια κατακλυσμού….είχες τρακ όταν έβγαινες στη σκηνή;
Κοίταξε, τρακ έχω πάντα.

Σοβαρά; Ακόμη και σήμερα μετά από 40 χρόνια;
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο ναι έχω τρακ, το έχω μέχρι την ώρα που θα βγω στη σκηνή, όταν βγω στη σκηνή περνάει. Το ίδιο ισχύει και με την σάτιρα, έχω τρακ μέχρι να ξεκινήσω, όταν ξεκινήσω περνάει.

Χρειάζεται μυαλό για να μπορείς να αυτοσχεδιάζεις στην σάτιρα, κάτι που εσύ κάνεις για χρόνια….
Ναι, δεν είχα ποτέ πρόβλημα με αυτό.

Είναι έμφυτο ταλέντο;
Δεν ξέρω, ίσως.

Η σχέση σου με την τηλεόραση πότε ξεκίνησε;
Η σχέση μου με την τηλεόραση ξεκίνησε από το FM. Όταν έγινε η τοπική τηλεόραση FM TV, παρόλο που κάποιοι λέγαμε να μην γίνει γιατί πιστεύαμε ότι επειδή πήγαινε πολύ καλά το ραδιόφωνο του FM δεν χρειαζόταν να γίνει και TV, εντούτοις έγινε, η FM TV και τότε ο ιδιοκτήτης του FM, ο Νίκος, μου ζήτησε να κάνω μια εκπομπή. Κάναμε το «Αλαλούμ» τρεις ώρες κάθε Σάββατο, live.

Wow!
Ναι, αχάπαρος εγώ από τηλεόραση, αχάπαροι ούλλοι! (Γέλια).

Και τα πήγατε καλά;
Από ότι φάνηκε, ναι.
Στην εκπομπή είχαμε και μια γραμμή 090 όπου ο κόσμος έπαιρνε τηλέφωνο για διαγωνισμούς.
Μια μέρα χτυπάει το τηλέφωνο μου και ήταν από την Golden Telemedia, ήταν η εταιρεία του 090 που είχαμε τις συμμετοχές των τηλεθεατών μας. Μου είπαν ότι ήθελαν να με γνωρίσουν και έτσι κανονίσαμε μια συνάντηση. Όταν βρεθήκαμε μου είπαν το εξής: Θέλαμε να σε γνωρίσουμε επειδή την ίδια ώρα της τηλεοπτικής σου (τοπικής) εκπομπής κάνει και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου παγκύπρια εκπομπή (είχε πάει στο Mega τότε) και η δική σου εκπομπή έχει περίπου 4 χιλιάδες τηλεφωνήματα και της Ειρήνης 200 τηλεφωνήματα.

Απίστευτο!
Ναι, ακριβώς επειδή και σε εμένα είχε φανεί απίστευτο τους ζήτησα να μου το δώσουν γραπτώς αυτό να το έχω.

Σοβαρά; Και στο έδωσαν;
Ναι, μου το έδωσαν και το έχω.

Άρα το «Αλαλούμ» πήγαινε πολύ καλά και ήταν το πρώτο σου τηλεοπτικό ξεκίνημα.
Ναι, από τη Λάρνακα ξεκίνησα τηλεοπτικά. Μετά ξεκίνησα το ραδιόφωνο στο ΡΙΚ, όταν έφυγε ο Λεωνίδας Μαλένης από τα «Κυριακάτικα» πήγα εγώ μαζί με τον Χρίστο Φιλίππου, στη θέση του Λεωνίδα Μαλένη, αυτό ήταν το 1997.

Και η εμφάνιση σου σε παγκύπρια τηλεόραση;
Ήμουν στο ΡΙΚ και το 2000 στο Millennium με κάλεσαν στο τηλεοπτικό Πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα του ΡΙΚ, που ήταν ζωντανό από τις 8 μέχρι τις 1. Χωρίς να με δουν τηλεοπτικά, μόνο επειδή με γνώριζαν ραδιοφωνικά, με κάλεσαν να κάνω το πρωτοχρονιάτικο…..

Ήταν μεγάλο βήμα να βρεθείς τηλεοπτικά στο ΡΙΚ, εσύ συνειδητοποιούσες τότε ότι προχωρούσες στην καριέρα σου με θετικά βήματα προς τα πάνω;
Όχι, όχι…. για μένα ήταν κάτι απλό, «οκ πάω να κάνω ραδιόφωνο εκεί, οκ τώρα πάω να κάνω τηλεόραση εδώ»….. Λόγω αυτής της κατάστασης με κάλεσαν μετά να πάω στο χορό των Συντακτών να κάνω σάτιρα εκεί, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο χορός των Συντακτών τότε ήταν το νούμερο ένα event της Κύπρου, γινόταν πάντα στο Hilton, ήταν καλεσμένοι οι ΠτΔ, ΠτΒ, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές κτλ. Ως εκ τούτου, ήταν μεγάλη τιμή να κάνεις την σάτιρα σε αυτό το χορό.
Έκανα τη σάτιρα εκεί, μετά με κάλεσαν δύο φορές να κάνω τη σάτιρα στη βουλή, κάτι που σήμαινε ότι για να σε καλέσουν να κάνεις τη σάτιρα στη βουλή ότι είναι η χρονιά σου, ότι τα πας πολύ καλά.

Ο “γέρος Χατζηστυλλής” στη Βουλή

Έκανες σάτιρα ελεύθερα;
Φυσικά! Δεν έχω κολλήματα με αυτά! Φακκώ τους ούλους γυρό….

Δέχθηκες ποτέ παρατήρηση για τη πολιτική σου σάτιρα;
Όχι, ποτέ! Θυμάμαι το 2004 όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους είχα πει πολλά….

Πες μου κάτι που θυμάσαι να είπες τότε…..
Θυμάμαι που λέγανε ότι με τη λύση του Κυπριακού θα έχουμε δύο βουλές και τους είχα πει «με μια βουλή και δεν τα βγάζετε πέρα, θα κάνετε δύο να μην ξέρετε τι σας γίνεται;»

Και όλα αυτά να τα λες μέσα στη Κυπριακή βουλή!
Ναι. Θυμάμαι ήμουν ντυμένος γέρος (ο γέρος Χατζηστυλλής) και με το που μπήκα μέσα τους λέω «περνούσα απ’ έξω και είδα κάμποσα mercedes, κάμποσα BMW και σκέφτηκα ότι εδώ μέσα ή εκατομμυριούχοι θα βρίσκονται ή κλέφτες».
Όταν πήγαινα στη βουλή, από τη Λάρνακα, μέσα στο αυτοκίνητο έβαλα ραδιόφωνο και άκουγα την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου (θα ακολουθούσε μετά η δική μου σάτιρα).Ήταν λοιπόν μια φάση που μετρούσαν ψήφους κατά και εναντίων. Λέγανε τόσοι υπέρ τόσοι εναντίων. 50, όχι 48, όχι 47, πραγματικά είχαν μετρήσει 5-6 φορές για να τα βρουν.
Με το που μπήκα στη βουλή φρόντισα να δανειστώ μια υπολογιστική μηχανή από ένα διπλανό γραφείο και μπαίνω μέσα και λέω στην Ντίνα Ακκελίδου (εκείνη μετρούσε θυμάμαι) «έλα την δώρο που μένα, να χτυπάς δαμέ τους ψήφους διότι έχει μια ώρα έφαες την ζωή μας στο μέτρημα!». Αντιλαμβάνεσαι, έσκασαν όλοι στα γέλια!

Η εκπομπή Χατζηστυλλής Special στο ΡΙΚ;
Αυτή ήταν μια εκπομπή κάθε βράδυ για 15 λεπτά, πριν από τις ειδήσεις. Ήταν μόλις είχαν ανοίξει τα οδοφράγματα. Θυμάμαι είχαμε πάει στο οδόφραγμα για γυρίσματα και νόμιζα ότι ήμουν ο ΠτΔ, φώναζαν όλοι «Κόκος, Κόκος» και ήταν ίσως η μοναδική στιγμή που κατάλαβα την επιτυχία της εκπομπής.

Το ΡΙΚ ήταν οκ με τη σάτιρα σου; Διότι ακούγονται και λέγονται διάφορα….
Ναι, ξέρω ότι λέγονται διάφορα, τα διαβάζω κι εγώ, αλλά οφείλω να είμαι ειλικρινής, ουδέποτε δέχθηκα οποιαδήποτε λογοκρισία ή παρατήρηση για τη σάτιρα μου.

Κωστάκη, είσαι πολλά χρόνια στη σάτιρα, στην TV, στο ραδιόφωνο, στην παρουσίαση του Κατακλυσμού της Λάρνακας, κάποιος που δεν σε γνωρίζει θα πιστεύει πως έτσι είσαι και στην ζωή σου, με χιούμορ και πλακατζής.
Όχι. Δεν είμαι έτσι. Είμαι λιγομίλητος. Αν είμαι σε  μια παρέα και έχει λίγη τρέλα η φάση μπορεί να γίνει το σώσε. Αλλά γενικότερα δεν είμαι συνέχεια της πλάκας και με αστεία, είμαι και λίγο εσωστρεφής.
Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, το χειρότερο για μένα είναι να περπατώ ή να βρίσκομαι κάπου και να έρχεται κάποιος και να μου λέει «Κωστάκη πες μας ένα ανέκδοτο», μα δεν είμαι jukebox ανέκδοτων.

Σου τυχαίνει αυτό;
Πολύ συχνά και ξέρω ότι ο άλλος δεν  το λέει από κακία, αντιθέτως το λέει από αγάπη ίσως, αλλά με φέρνει σε δύσκολη θέση.

Ένιωσες ποτέ να καβαλάς το καλάμι που λέμε; Να παίρνουν τα μυαλά σου αέρα λόγω της αναγνωρισιμότητας;
Όχι. Αλλά, για χρόνια έκανα ένα λάθος. Όταν με χαιρετούσαν άνθρωποι που δεν γνώριζα δεν τους χαιρετούσα, αφού δεν τους ήξερα. Σιγά σιγά όμως μέσα από τα χρόνια, το άλλαξα και τώρα ακόμη και αν δεν γνωρίζω κάποιο, όταν με χαιρετήσει θα τον χαιρετήσω κι εγώ.

Για σένα τι σημαίνει φιλία;
Είμαι εσωστρεφής και δεν ανοίγομαι εύκολα, αλλά φυσικά και έχουμε φίλους με τους οποίους μας δένει φιλία χρόνων.

Όταν είπα στους συνεργάτες μου ότι θα κάναμε αυτή τη συνέντευξη μου είπαν «μη ξεχάσεις να τον ρωτήσεις και για τη φιλία του με την Άννα Βίσση». Σε ρωτώ λοιπόν, είστε φίλοι με την Βίσση και αν ναι από πότε; Ήσασταν συμμαθητές;
Όχι δεν ήμασταν συμμαθητές, η Άννα είναι ένα χρόνο μικρότερη μου. Ήμασταν φίλοι από το σχολείο.

Στη μέση η Άννα Βίσση και δίπλα της ο Κωστάκης Κωνσταντίνου

Κρατάτε επαφή;
Παλιά ναι, μάλιστα όταν πήγαινα Αθήνα, πήγαινα σπίτι της και με τον Καρβέλα κάναμε πολύ παρέα τότε. Ερχόταν και πιο συχνά η Άννα στη Κύπρο, έμενε και η Σοφία (Καρβέλα) σπίτι μου, ήμασταν πολύ συνδεδεμένοι τότε, τα τελευταία χρόνια χαθήκαμε, αλλά η αγάπη και η εκτίμηση παραμένουν.

Φίλοι από το σχολείο, wow! Η Άννα έτυχε να έρθει στο κατακλυσμό να τραγουδήσει;
Όχι, είναι η μόνη που δεν ήρθε!

Η Λάρνακα δεν έπρεπε να δώσει το όνομα της Άννας Βίσση σε ένα δρόμο;
Όχι!

Γιατί;
Επειδή όνομα σε δρόμο δίνεις συνήθως όταν φύγει από τη ζωή κάποιος, όχι όσο είναι εν ζωή. Του μόνου που έχουν δώσει το όνομα του σε δρόμο ενώ βρισκόταν εν ζωή, είναι του Χριστοδουλίδη.
Εγώ βέβαια, προσωπικά, πιστεύω πως θα ήταν καλά αυτές οι τιμές να γίνονται όσο ο άλλος βρίσκεται εν ζωή.

Θεωρείς ότι η Λάρνακα έχει τιμήσει αυτή την Σκαλιώτισσα τραγουδίστρια που κάνει μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό;
Για την Άννα κάναμε τιμητική εκδήλωση στο κάστρο παλιά και τραγούδησαν τραγούδια της διάφοροι καλλιτέχνες από τη Λάρνακα και χορωδίες.

Το SkalaTimes από το 2019 τιμά κάθε χρόνο ένα άνθρωπο του πολιτισμού της πόλης μας, κάτι παρόμοιο δεν θα μπορούσε να κάνει και ο Δήμος Λάρνακας;
Θα μπορούσε και νομίζω παλιά υπήρχε μια τέτοια σκέψη. Μη ξεχνάς πως δεν είναι μόνο η Άννα, είναι και ο Θεοφάνους και η Αλέξια και άλλοι πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τη Λάρνακα.

Ο εκάστοτε δήμαρχος Λάρνακας βοηθά τους καλλιτέχνες της πόλης;
Ναι, εκεί που μπορεί βοηθά και δίνει βήμα.

Να μιλήσουμε λίγο γενικά για τη Λάρνακα;
Νομίζω θα θέλουμε 8-10 ώρες να τα πούμε.

Είμαι βέβαιη ότι σε ενδιαφέρουν τα κοινά και αυτό επιβεβαιώθηκε και με την ανακοίνωση σου –πριν αναβληθούν οι δημοτικές εκλογές- ότι θα κατέβαινες υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι συνδημότες μας, από όλα τα κόμματα, εξέφρασαν την στήριξη τους προς το άτομο σου, διαδικτυακά κάτω από την ανάρτηση σου.
Όταν ήμουν στο Δημαρχείο ανακατευόμουν παντού χωρίς να είναι η δουλειά μου, έκανα πολλά που δεν είχαν καμία σχέση με την δουλειά μου (ήμουν αρχικά στην αποθήκη και μετά υπεύθυνος του τμήματος πρασίνου).  Ανακατευόμουν παντού γιατί αγαπούσα τη Λάρνακα. Να σου πω ένα παράδειγμα. Πήγα στο Δημαρχείο το 1982, σε 2-3 χρόνια έκανα μια έκθεση και έλεγα του Δημάρχου τότε ότι είναι αδικαιολόγητο ο Δήμος Λάρνακας, να μην έχει ένα έμβλημα, ένα σήμα. Στα επιστολόχαρτα βάζαμε κάποτε Φοινικούδες, κάποτε τον Ζήνωνα, κάποτε τον Κίμωνα, κάποτε θάλασσα, κάποτε απλά γράφαμε Δήμος Λάρνακας κτλ.
Εισηγήθηκα και έγινε ένας ανοικτός διαγωνισμός και τον κέρδισε ο μακαρίτης ο Γιώργος Ιακώβου (που δεν ήταν τότε υπάλληλος του Δήμου, μετέπειτα έγινε ο Πολιτιστικός Υπεύθυνος του Δήμου) και έτσι αποκτήσαμε το logo του Δήμου μας.

Εσύ είσαι βέρος σκαλιώτης, σε ποια γειτονιά μεγάλωσες;
Στο κέντρο, στη πλατεία Παλλάς, το πατρικό μου ήταν εκεί που είναι η σπηλιά τώρα.

Μέσα στη καρδιά της πόλης….
Ναι, ακριβώς! Και ερχόμασταν εδώ (Φοινικούδες) και παίζαμε μπάλα.

Πώς βλέπεις την πόλη μας;
Γιώτα, εγώ έχω αγάπη για τη Λάρνακα την οποία βάζω πάνω από όλα! Δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα, αν και έβαλα υποψηφιότητα με ένα συγκεκριμένο κόμμα τους είχα τονίσει πως αν εγώ διαφωνώ με το κόμμα για το καλό της Λάρνακας, δεν θα ακολουθήσω το κόμμα αλλά το καλό της πόλης μου, δεν θα ψηφίζω ότι πει το κόμμα, αλλά ότι θεωρώ εγώ καλό για τη πόλη μου. Εμένα το κόμμα μου είναι η Λάρνακα, που είναι μια αδικημένη πόλη.

Ακόμη εξακολουθεί να είναι αδικημένη πόλη;
Βεβαίως ακόμη εξακολουθεί να είναι!

Γιατί;
Για πολλούς λόγους…. 
Πες μου έναν υπουργό τα τελευταία δέκα χρόνια που ήταν από τη Λάρνακα.
Πες μου από τους 15 Ημικρατικούς ένα Πρόεδρο που είναι από τη Λάρνακα, εκτός από την Αρχή Λιμένων.
Μην σκέφτεσαι, δεν θα βρεις κανέναν….. Και το χειρότερο είναι η απάντηση που παίρνεις όταν θέσεις την ερώτηση «γιατί όχι από τη Λάρνακα;» Η απάντηση είναι «δεν βάζουμε υπουργούς ανάλογα με τη πόλη τους, αλλά ανάλογα με τις ικανότητες τους».
Άρα τι μας λένε; Πως η Λάρνακα δεν έχει ικανές προσωπικότητες για τη θέση υπουργού; Άρα είμαστε όλοι του Δημοτικού και για πέταμα στη Λάρνακα;
Πάμε στο θέμα πανεπιστημίου, θα γίνει, τελικά δεν θα γίνει γιατί δεν έχουμε λεφτά για πανεπιστήμιο στη Λάρνακα, αλλά για άλλες πόλεις έχουμε.
Ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας, τον περιμένουμε από τη δεκαετία του ’80, αλλά για ένα δρόμο τετραπλής κατεύθυνσης στην Τριμίκλινη, έχουμε λεφτά!

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όταν δεν έχεις ένα υπουργό δικό σου, δεν έχεις προέδρους στους Ημικρατικούς, ποιος θα σε προωθήσει εσένα; Ποιος θα σε στηρίξει στο Υπουργικό όταν δεν έχεις ένα σκαλιώτη;

Άρα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές ένα κριτήριο για την επιλογή του Σκαλιώτη να είναι και το ποιος υποψήφιος θα μας υποσχεθεί ότι θα βάλει και 1-2 υπουργούς από Λάρνακα;
Βεβαιότατα! Βεβαιότατα! Φτάνει να αδικούν τούτη την πόλη! Ξέρεις ότι η Λάρνακα βγάζει πρόεδρο; Ο Παπαδόπουλος τότε δεν βγήκε πρόεδρος γιατί δεν έπιασε τα ποσοστά του στη Λάρνακα. Ο Λιλλήκας δεν πήγε δεύτερο γύρο γιατί δεν έπιασε τα ποσοστά του στη Λάρνακα.

Τι εννοείς;
Είναι μεγάλο το ποσοστό των μεγάλων κομμάτων στη Λάρνακα και όταν εσύ τους το δίνεις αυτό το ποσοστό, χωρίς να κάνουν τίποτα για τη πόλη σου, «παιδκιά μεν έχετε έννοια εμείς είμαστε τα αρνιά, μεν κάμετε τίποτε για τη Σκάλα εμείς πάλε θα σας ψηφίσουμε», ε τότε πως θα αλλάξουν τα πράγματα;

Θα κατέβεις στις δημοτικές εκλογές του 2024;
Δεν ξέρω να σου πω τώρα, έχουμε ακόμη 2 χρόνια, θα ξαναμιλήσουμε τέλος του 2023.

Κωστάκη καθόμαστε εδώ στις Φοινικούδες, δίπλα από το υπέροχο αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδη, δεν είναι κρίμα που κατεδαφίζουμε τα περισσότερα διατηρητέα της πόλης μας; Δεν αλλοιώνει την ταυτότητα της πόλης μας;
Μεγάλο θέμα αυτό, αλλά δεν είναι μόνο η κατεδάφιση. Το κτήριο της Ευανθίας Πιερίδη δεν θα έπρεπε να το αναδείξουμε; Τι είναι όλα αυτά μπροστά από το κτήριο; Πώς το αναδεικνύουμε έτσι;
Είναι πολλά τα θέματα, ο καθένας κάνει ότι θέλει, αν μιλήσουμε για την παραλία, πολλές παρανομίες γίνονται που χαλούν και την αισθητική των Φοινικούδων, χρειάζεται πυγμή εκ μέρους του Δήμου για να σταματήσει να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει.

Εδώ βγήκαν αποφάσεις δικαστηρίου για μαγαζί στις Φοινικούδες και το μαγαζί τις αγνόησε και συνέχισε ακάθεκτο….Τι σε εκνευρίζει στη πόλη μας;
Που δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και τα περιμένουμε όλα από το Δήμο, πάει ο άλλος βγάζει βίντεο στο πάρκο με σκουπίδια ή σπασμένα μπουκάλια και τα βάζει με τον Δήμο, αντί να σκεφτεί πως φταίει ο ασυνείδητος που έσπασε μπουκάλια και έριξε σκουπίδια στο πάρκο και όχι ο Δήμος.
Τα πάντα ξεκινούν από την δική μας νοοτροπία και είναι καιρός εμείς οι ίδιοι να αγαπήσουμε αυτή τη πόλη όπως της αξίζει επιτέλους!

Δεν την αγαπάμε αρκετά τη Λάρνακα μας;
Είμαι σίγουρος πως δεν την αγαπάμε αρκετά. Άσε που έχουμε και τη ζήλια μέσα μας.

Δηλαδή;
Γιατί εκείνος και όχι εγώ; Γιατί δηλαδή η Γιώτα Δημητρίου να βραβευτεί, σιγά το πράμα, τι έκανε; Και μη γελάς γιατί έτσι είναι.

Μα μου φαίνεται πολύ γελοίο….
Μα έτσι είναι, εγώ τα ζω αυτά!

Εσύ το ένιωσες ποτέ αυτό, πχ με την παρουσίαση του κατακλυσμού;
Ναι! Εγώ διάβασα στις εφημερίδες, στις εφημερίδες: πόσα χρόνια να παρουσιάζει τον κατακλυσμό ο Κωστάκης Κωνσταντίνου; Δεν έχει άλλον η Λάρνακα να παρουσιάσει τον κατακλυσμό;

Πώς ένιωσες;
Πάρα πολύ άσχημα. Διότι εγώ κάνω τον κατακλυσμό, διότι είναι κάτι που αγαπώ. 
Η μόνη χρονιά που δεν παρουσίασα τον κατακλυσμό ήταν το 2004 όταν ήμουν στην Νέα Υόρκη για την αποφοίτηση του γιου μου.
Το τι μηνύματα είχα πάρει τότε δεν φαντάζεσαι. «Μην τολμήσεις να ξαναλείπεις, δεν θα ξαναφύγεις από τον κατακλυσμό» πολλά μηνύματα και από απλό κόσμο και από συνεργάτες του κατακλυσμού και από τον τότε Δήμαρχο.
Και ξέρεις τι μου άρεσε; Ήταν μετά το δημοσίευμα που σου ανέφερα και λέω ευτυχώς που έτυχε έτσι….. Γιώτα εγώ τον κατακλυσμό δεν τον παρουσιάζω απλώς, τον έχω μέσα στο πετσί μου, ξέρω τα πάντα τι γίνεται, είμαι ανακατεμένος σε όλα, έτυχε να απουσιάζει ο επόμενος που θα έβγαινε και έπρεπε να βγω εγώ, να βρω κάτι για να κρατήσω το ενδιαφέρον του κόσμου για 20 λεπτά. Το έκανα!
Πριν 4 χρόνια που ήρθε η Φουρέϊρα της είχαν πει ότι θα βγει στις 10. Κάνει πρόβες το απόγευμα και βλέπει ότι θα βγει στις 11. Έγινε το σώσε, δεν ήθελε να βγει διότι η συμφωνία ήταν για τις 10 όχι στις 11, διότι θεωρούσε η γυναίκα ότι στις 11 θα φύγει ο κόσμος.  Έπρεπε να βρω λύση.

Βρήκες;
Φυσικά! Αλλιώς δεν θα έβγαινε. Τους πήρα όλους τηλέφωνο τους είπα να έρθουν μισή ώρα νωρίτερα. Βγήκα εγώ στη σκηνή 8.15 αντί 8.30, μόλις τελείωνε ο ένας ξεκινούσε ο άλλος, όλοι λίγα λεπτά νωρίτερα, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να βγει η Φουρέϊρα στις 10:15!

Αυτά θέλουν και εμπειρία για να πετύχεις.
Σαφώς! Θυμάμαι μια χρονιά επί Χριστοδουλίδη, ένα συγκρότημα άργησε να έρθει και ήρθαν οι μισοί από τον αριθμό που είχαμε πει ότι θα χόρευαν, τους είπα «δεν θα βγείτε» πήγαν στον Χριστοδουλίδη να κάνουν παράπονο και τους λέει ο Δήμαρχος «αν σας είπε ο Κωστάκης ότι δεν θα βγείτε, τότε δεν θα βγείτε».

Όλοι λένε τα καλύτερα για τον αείμνηστο Χριστοδουλίδη!
Δεν μπορείς να φανταστείς τι άνθρωπος ήταν και πόσο με αγαπούσε!

Τώρα που έχεις αφυπηρετήσει από το Δημαρχείο πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;
Κάνω Ραδιόφωνο Παρασκευή και Κυριακή. Επίσης ακόμη ασχολούμαι με το Δημαρχείο όσον αφορά τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης.
Επιπλέον, ο Δήμος Λάρνακας πρέπει να ετοιμαστεί μέχρι το 2024 για να διεκδικήσει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030. Γι αυτό το λόγο ο Δήμος ετοίμασε ένα ΜΚΟ Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030, Πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας κ. Λευκαρίτης, Αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος, είναι μέσα και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας και μέσα σε αυτά τα 12 άτομα είμαι κι εγώ. Έτσι έχω κι αυτή την ασχολία και αν τα καταφέρουμε θα σημαίνει πολλά για τη Λάρνακα μας.

Η Λάρνακα έχει καταπληκτικούς καλλιτέχνες.
Ισχύει….

Και αν γίνει αυτό με την πολιτιστική πρωτεύουσα θα αξιοποιήσουμε και τους καλλιτέχνες μας.
Ναι.

Εσύ τι ονειρεύεσαι σήμερα για τη Λάρνακα;

Θα ήθελα να γίνει ένας διαγωνισμός τοπιοτέχνηση της παραλίας μας. Από το πεζοδρόμιο μέχρι τη θάλασσα, να γίνει κάτι όμορφο και καλό.
Καταρχάς, καμιά άλλη πόλη δεν έχει τις δικές μας θάλασσες, καμιά άλλη πόλη δεν έχει μέσα στο κέντρο παραλία με γαλάζια σημαία, με τόση άμμο. Αντί να το αξιοποιήσουμε αυτό, βάζουμε περίπτερα, καζαντί, λουκουμάδες, μα δεν είμαστε η αγορά του Αλ  Χαλίλι!
Γι αυτό πρέπει να γίνει ένας διαγωνισμός, να επιλέξουμε το καλύτερο σχέδιο και να αλλάξει η εμφάνιση της παραλίας μας.
Πρέπει να φτιάξουμε την φάτσα μας και η φάτσα μας είναι αυτή, οι φοινικούδες μας, το κέντρο μας….

Κωστάκη, είσαι ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα πορεία σου;
Δεν ήμουν κάτι….. δεν είχα εξουσία για να κάνω πράγματα, μόνο όταν έγινα επικεφαλής του τμήματος πρασίνου του Δήμου Λάρνακας ένιωσα ότι μπορώ να κάνω πράγματα και πράγματι έκανα 7-8 πάρκα με τους φωτισμούς, τα παιχνίδια, ωραία πάρκα. Φτιάξαμε τον Δημοτικό κήπο, τον κήπο Φανερωμένης, έκανα 4-5 χώρους πρασίνου με 100 δέντρα….

Αν κατέβεις υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και εκλεγείς θα έχεις δύναμη να αλλάξεις πράγματα;
Θα έχεις δύναμη αν μη τι άλλο να τα εισηγηθείς και να πολεμήσεις για κάποια πράγματα.

Εσύ τι ονειρεύεσαι σήμερα για σένα, τι θέλεις;
Ειλικρινά θέλω να μην με ενδιέφεραν τόσο πολύ αυτά που βλέπω, να μην νευριάζω πχ που αυτός έχει σταθμεύσει παράνομα και επικίνδυνα, να μην με ενοχλεί που οι Φοινικούδες μας έγιναν έρμαιο στα χέρια του καθενός….

Ναι, καμία σχέση με το σχέδιο του Άγγελου Δημητρίου….
Ακριβώς!
Ας σταματήσουμε να ανεχόμαστε μικρές ή μεγάλες παρανομίες με θύμα την ομορφιά και ασφάλεια της πόλης μας.

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς την γραπτή έγκριση του SkalaTimes




Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!