Search
Close this search box.

Ανδρέας Πασιουρτίδης: “Η πολιτική διαχείριση των ελαστικών στη Κύπρο είναι στον αυτόματο πιλότο”

Δήλωση βουλευτή Λάρνακας (ΑΚΕΛ) Ανδρέα Πασιουρτίδη, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Όσο πλούσιο και αν είναι το λεξιλόγιο κάποιου δεν υπάρχουν λέξεις για να χαρακτηρίσουν αυτά που ακούσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, για το θέμα της διαχείρισης των ελαστικών στον τόπο μας. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι καθημερινά ο χώρος όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, το ενεργειακό κέντρο Βασιλικού, δέχεται  4000 ελαστικά την ημέρα για διαχείριση. Φανταστείτε  αυτά τα ελαστικά, στοιβαγμένα σε ένα σωρό,  χωρίς τήρηση  των όρων της αδειοδότησης και των κανόνων ασφαλείας που θα έπρεπε να τηρούνται και θα αντιληφθείτε τους κινδύνους που δημιουργούνται.

Ενδεικτικά, να αναφέρω και κάποια νούμερα για τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και τους ελέγχους που θα έπρεπε να είχαν κάνει και δεν έκαναν. Από το 2019 μέχρι σήμερα, κανένας έλεγχος δεν έγινε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, στο χώρο αποθήκευσης, δηλαδή στο χώρο που υπήρξε η πυρκαγιά.  Τα τελευταία δυο χρόνια, κανένας έλεγχος από το  Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας  δεν έγινε στο χώρο όπου συγκεντρώνονται αυτοί οι τόνοι ελαστικών και στον οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά.

Το μνημειώδες όμως ήταν το τι ακούσαμε από την Πολεοδομία και από  την Πυροσβεστική. Η Πυροσβεστική έλεγε ότι ουδέποτε κλήθηκε να δώσει απόψεις για το σύστημα πυρόσβεσης, αλλά και για την καταλληλόλητα του χώρου εκεί. Η Πολεοδομία μας έδειξε επιστολές από τον Αύγουστο του 2017, που έλεγαν ότι λήφθηκαν οι απόψεις της Πυροσβεστικής και ήταν σύμφωνη. Η Πυροσβεστική, όμως, μας είπε ότι μετά που τελείωσε η ανάπτυξη εκεί κανένας δεν την κάλεσε από τις αρμόδιες αρχές να πάει να εξετάσει επιτόπου και να κρίνει αν είναι κατάλληλος ο χώρος για την χρήση, η οποία γίνεται στο χώρο εκεί. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν οι τρεις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους είτε δεν έχουν κάνει κανένα έλεγχο, ποτέ ή τα τελευταία δύο χρόνια, είτε μεταξύ τους δεν  γνωρίζουν αν έδωσαν σύμφωνη γνώμη ή όχι, τι μπορεί να περιμένει κάποιος όσο αφορά την ασφάλεια και την υγεία της περιοχής και των κατοίκων.

Ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να θίξουμε είναι, οι €170,000, οι οποίες θα πρέπει  να επιστραφούν από την εταιρεία διαχείρισης προς το κράτος, γιατί αυτοί οι τόνοι ελαστικών που έχουν καεί,  δεν θα πρέπει να επιχορηγηθούν προς την εταιρεία και πρέπει αυτά τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη να πάνε πίσω.

Το συμπέρασμα, αν είχαμε να βγάλουμε συμπέρασμα από αυτή τη συζήτηση σήμερα, είναι το εξής,  η πολιτική διαχείριση ελαστικών ή άλλων αποβλήτων και επικίνδυνων αντικειμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι στον αυτόματο πιλότο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!