Search
Close this search box.

Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2022 «Η Τέχνη στις Κοινότητες»

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει, με την έναρξη της λειτουργίας του, το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις που αφορούν τα Εικαστικά, τον Σύγχρονο Χορό, το Θέατρο και τη Μουσική.

Το Πρόγραμμα θέτει ως στόχο την προώθηση και υλοποίηση ποιοτικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε Κοινότητες της Κύπρου. Ειδικότερα, η εφαρμογή του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης στοχεύει στην προαγωγή, καλλιέργεια και διάδοση του πολιτισμού και την παροχή ευκαιριών για συμμετοχή και δημιουργία σε όσο το δυνατόν περισσότερους Δήμους και Κοινότητες. Παράλληλα, στόχο έχει να ενθαρρυνθεί η κινητικότητα των καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών του πολιτισμού και η προβολή του καλλιτεχνικού τους έργου σε όλη την Κύπρο.

Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 Κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου παρουσιάζοντας 13 παραγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εργαστήρια μουσικής:

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

1. «Προσφύγων Μνήμες!» Θυμούμαι τζιαι χαράσσω στο χωρκόν –  Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού– Σχολή Χαρακτικής και Μουσείο Χαμπή –  Εργαστήρια χαρακτικής για παιδιά, νέους και ενήλικες, έκθεση χαρακτικής και διαλέξεις, στις Κοινότητες Σαλαμιού, Μουτουλλά και Δωρού.

2. «Under Mining – Εκ Μετάλλευσις» – Εικαστική δράση με θέμα την εξορυκτική ιστορία και τα μεταλλεία της Κύπρου υπό την επιμέλεια των Γαβριήλ Κουρέα, Herman Bashiron Mendolicchio και Γιώργου Λάζογλου, με συμμετοχή δέκα καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Αμερική, στην Κοινότητα Καλαβασού. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Κλίτσα Αντωνίου (Κύπρος), Ελίνα Ιωάννου (Κύπρος), Μελίτα Κούτα σε συνεργασία με τον Βάσσο Δημητρίου (Κύπρος), Κωνσταντίνος Ταλιώτης (Κύπρος), Λεώντιος Τουμπουρής (Κύπρος), Αντώνης Βολανάκης (Ελλάδα), Bill Psarras (Ελλάδα), Vince Briffa (Μάλτα), Trevor Borg (Μάλτα), Lara Salmon (ΗΠΑ).

ΘΕΑΤΡΟ

1. «Φαύστα», του Μποστ, από τη θεατρική ομάδα «Λουμπάγκο», σε σκηνοθεσία Εύας Καλομοίρη και Τζούλης Γρηγορίου, στις Κοινότητες Κυπερούντας, Σπηλιών, Περιστερώνας και Τεμβριάς.

2. «Φωτεινή», της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, από τη θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά, στις Κοινότητες Άλωνας, Πεδουλά και Κάτω Μονής.

3. «Το Θαυμαστό Ταξίδι του Σκιάχτρου», βασισμένο στο βιβλίο «Ο Μάγος του Οζ», του Φρανκ Μπάουμ, από την ομάδα Κουκλοϊστορίες, σε σκηνοθεσία Λουκίας Αντωνίου, στις Κοινότητες Αγρού, Μενοίκου, Πισσουρίου και Μαλιάς.

4. «Το Αγόρι με τη Βαλίτσα», του Mike Kenny, από τη θεατρική ομάδα Side Effect, σε σκηνοθεσία Μαρίας Φιλίππου, στις Κοινότητες Αψιού, Λινού και Πωμού.

ΜΟΥΣΙΚΗ

1. «Απ’ τον Γαλάζιο Δούναβη στα Κρυστάλλινα Νερά της Μαραθάσας» –  Μουσική συναυλία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κύρου Πατσαλίδη, στην Κοινότητα Καλοπαναγιώτη.

2. «Μουσική Αλλιώς» – Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες με θέμα την όπερα και τον αυτοσχεδιασμό με τους Κωνσταντίνα Χρίστου, Τάσο Αποστόλου και Σταύρο Λάντσια, στις Κοινότητες Αυγόρου και Λιοπετρίου.

3. «Όλα σε θυμίζουν: με αφορμή τα 40 χρόνια απουσίας του Μάνου Λοΐζου» – Συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου, σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια Σαλαμιού, Κιτίου και Αγίας Βαρβάρας.

4. «TratSik String Quartet» – Συναυλίες Κουαρτέτου Εγχόρδων με το TratSik String Quartet, στις Κοινότητες Πέρα Ορεινής, Ερήμης και Άρμου.

5. «Ο ήχος μιας πόλης: αφιέρωμα στη μουσική/καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης» – Μουσική παράσταση με το Μουσικό Σχήμα «Μακρύδρομος», με ερμηνευτές τη Φρειδερίκη Τομπάζου, τον Δημήτρη Μεσημέρη, την Κατερίνα Παράσχου, τον Ανδρέα Ελεσνίτσαλη, τον Δημήτρη Σουρουλλά και τον Πάρη Παράσχο, στις Κοινότητες Πέρα Χωρίου Νήσου, Βαβατσινιάς, Κελλακίου, Ξυλοφάγου και Βορόκληνης.

6. «Ένα καράβι τραγούδια με ελπίδα το αύριο» –Μουσικές συναυλίες με την Εύη Καπάταη, στις Κοινότητες Μουτουλλά, Κανναβιών και Ποταμιού.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές, τις Κοινότητες, τις ημερομηνίες και τους χώρους διεξαγωγής της κάθε δραστηριότητας μπορείτε να βρείτε στο Πρόγραμμα/Booklet Πολιτιστικής Αποκέντρωσης και στη σελίδα του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης στο Facebook (Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης – Υφυπουργείο Πολιτισμού).

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!