Search
Close this search box.

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 2ο Φεστιβάλ Καρότου χθες στην Κοινότητα Λιοπετρίου

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος δυστυχώς δεν μπορεί να είναι απόψε μαζί μας, στην όμορφη αυτή εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη σε ένα ιδιαίτερο αγροτικό προϊόν της Κύπρου, το καρότο. Αρχικά, να μου επιτρέψετε να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους διοργανωτές του 2ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Καρότου, για την ουσιαστικής σημασίας πρωτοβουλία τους. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνεισφέρουν σημαντικά στην αγροτική οικονομία και συμβάλλουν στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η ανάπτυξη της καλλιέργειας του καρότου έχει βασιστεί στην εργατικότητα των αγροτών μας και έχει σταδιακά καταστεί μία από τις σημαντικότερες λαχανοκομικές καλλιέργειες, με την οποία απασχολείται σημαντικός αριθμός παραγωγών, αλλά και βιοτεχνίες μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Η τελευταία ετήσια απογραφή της παραγωγής καρότου στην Κύπρο ανεβάζει τις ποσότητες καρότου που παράχθηκαν σε 2125 τόνους, συνολικής αξίας πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην κοινότητα Λιοπετρίου, συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη παραγωγή καρότου στην Κύπρο.

Φίλες και Φίλοι,

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία συμβάλλουν καθοριστικά στην ισχυροποίηση του κοινωνικοοικονομικού ιστού κάθε χώρας, στην αγροδιατροφική επάρκεια, στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη, πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη πολιτική που καθιερώθηκε και εφαρμόστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Στην περίπτωση της Κύπρου, αν και ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, εντούτοις ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας την αξία του.

Η διεθνής οικονομική κρίση, που επηρεάζει αυτή την περίοδο και τη χώρα μας, καταδεικνύει την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενή τομέα, αφού σε αυτόν δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων και εργαζομένων. Η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στήριξε την αγροτική δραστηριότητα και τους αγρότες μας με ποσά που πλησιάζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Από το 2014 που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέχρι και φέτος που τελειώνει η μεταβατική της περίοδος, θα έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ, από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια. Ειδικά για τη μεταβατική περίοδο 2021-22, έχουν σχεδιαστεί προγράμματα και μέτρα στήριξης, ο προϋπολογισμός των οποίων πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, στον σχεδιασμό της οποίας συμμετείχαμε ενεργά ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντας σε αυτήν πρόνοιες ευνοϊκές για τη χώρα μας.

Παράλληλα, εναρμονιζόμενοι με τις ενωσιακές πολιτικές, επεκτείναμε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας, είναι μόνο μερικές από αυτές. Επιπρόσθετα, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων. Η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αποτελεί συλλογική επιτυχία, ενώ σταθερή επιδίωξη μας είναι η καταχώριση και άλλων αγροτικών μας προϊόντων στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς την ίδια κατεύθυνση, σε εθνικό επίπεδο, δημιουργήσαμε νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας.

Φίλοι και φίλες,

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό μου, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στο Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου για τη διοργάνωση του 2ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Καρότου και να ευχηθώ όπως τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, προς όφελος του αγροτικού μας κόσμου και της πατρίδας μας γενικότερα. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τόσο τις εκδηλώσεις αυτές όσο και τους αγρότες μας, με κάθε δυνατό τρόπο.

Εύχομαι σε όλους σας μια όμορφη βραδιά, γεμάτη διασκέδαση.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ και Ανόρθωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΔΣ των Σωματείων ΑΕΚ και Ανόρθωσης με θέμα συζήτησης την οπαδική βία και την ποικιλότροπη έκφραση της εντός της

Aυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τι αλλάζει Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές

error: Content is protected !!