Search
Close this search box.

Διαχείριση και προστασία των δασών

Άρθρο του Άντρου Καραγιάννη
Δημάρχου Δερύνειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας ως βασικό στόχο τη φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων μέχρι το 2030 μέσα στα πλαίσια της νέας δασικής στρατηγικής και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα, προωθεί δράσεις για περιορισμό της περιβαλλοντικής καταστροφής του 44% της περιφέρειας της που καλύπτεται από δάση.

Τα δάση προσφέρουν καθαρό αέρα, δροσερό νερό, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και την σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αγαθά τα οποία σε συνδυασμό με την άθληση, τη χαλάρωση και την ξεκούραση, μπορούν να αξιοποιηθούν για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.  Δυστυχώς, η ανθρώπινη παρουσία και οι κακές συνήθειες αρκετών επισκεπτών των δασών, οδηγούν στον αφανισμό μεγάλων εκτάσεων δασικής γης.  Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας μείωσης ή καταστροφής των δασών, είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως οι πυρκαγιές.

Χωρίς δάση και φυσικό περιβάλλον, δεν υπάρχει καθαρός αέρας και οξυγόνο, ενώ σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τα δάση χρησιμοποιούνται ως ηχομονωτικά, για περιορισμό του θορύβου από τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων.  Η ανθεκτικότητα των δασών εξαρτάται από τη σωστή χρήση και συνεχή ανανέωση των δασών, αλλά και τον περιορισμό της κοπής των δέντρων για ξυλεία και καύση.

          Αρκετοί επισκέπτες και τουρίστες στα δάση, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του αγροτουρισμού, αφού ελκύονται από τις φυσικές ομορφιές, τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ αφήνουν τις πέντε αισθήσεις να τους ταξιδέψουν σε ένα φυσικό μαγευτικό κόσμο.  Η ανθρώπινη παρουσία, όμως, στα δάση αλλά και οι φυσικές καταστροφές, έχουν οδηγήσει στη μείωση κατά 5 εκατομμύρια εκτάρια ετησίως των δασικών εκτάσεων στην Ε.Ε.

          Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας απώλειας δασών είναι ο δασικός τομέας, ο οποίος το 2018, με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, απασχολεί πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε., ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι ασχολούνται με την κατασκευή ξύλινων επίπλων και την εκτύπωση χαρτιού.

          Η ανθρώπινη παρέμβαση αλλά κυρίως η εξαγορά δασικής γης από ιδιώτες, αποτελούν τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα στη διαχείριση και αξιοποίηση των δασών, αφού 60% των δασικών ευρωπαϊκών εκτάσεων ανήκουν σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ιδιώτες ιδιοκτήτες δασικής γης.  Ο κάθε ιδιοκτήτης κατέχει κατά μέσο όρο 13 εκτάρια ιδιωτικής δασικής γης, ενώ το 14% της συνολικής δασικής έκτασης που αντιστοιχεί στα 22 εκατομμύρια εκτάρια, ανήκει στις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

          Οι τοπικές αρχές αλλά και τα κράτη γενικότερα, οφείλουν να προωθούν φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές, αρχίζοντας από τη φύτευση δέντρων αλλά και την ανανέωση των δασικών περιοχών με νέα δέντρα και φυτά.  Τα καμένα δέντρα απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα που είχαν αποθηκεύσει μέσα τους, ενώ το καμένο ξύλο απελευθερώνει επικίνδυνους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

          Οι φωτιές και οι πυρκαγιές συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και η αποψίλωση των δασών απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

          Το καλύτερο οξυγόνο για τον άνθρωπο αλλά και το ιδανικότερο φυσικό καταφύγιο για ζώα και μικροοργανισμούς, είναι το δάσος.  Οι περίπατοι στη φύση, η απόδραση από τα αστικά κέντρα και οι εκδρομές στα δασικά πάρκα, η άθληση στη φύση και η εισπνοή καθαρού αέρα, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και στη διαβίωση του ανθρώπου μέσα στο φυσικό περιβάλλον.  Θα πρέπει λοιπόν να μάθουμε να αγαπάμε το πράσινο και να προστατεύουμε τα δάση, τα οποία δίνουν ζωή τόσο στον άνθρωπο όσο και στους μικροοργανισμούς που είναι σημαντικοί για την ανθρώπινη επιβίωση.

                                                                        

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!