Search
Close this search box.

Η χρήση της επιστήμης και της τέχνης ως μέσο γκεμπελισμου

Γράφει ο 19χρονος συνδημότης μας Faisal Alaidy

Διαβάζοντας ένα άρθρο του Ε.Λ.Α.Μ το οποίο αναφέρεται στο ποίημα «Θερμοπύλες» του γνωστού Κωνσταντίνου Καβάφη, κατάλαβα περισσότερο την παράλογη φύση του συγκεκριμένου κόμματος. 

Αρχικά, διαβάζοντας το άρθρο, το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στους στίχους του ποιήματος. Φυσικά, αυτό δεν είναι τυχαίο αφού το Ε.Λ.Α.Μ προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το γενικό θέμα του ποιήματος για σκοπούς προπαγανδιστικούς.

Όμως έχοντας διαβάσει το ποίημα μπορούμε να κατανοήσουμε πως ο Καβάφης έγραψε για την σημασία της τιμής και πώς η τιμή είναι πάντα σημαντικότερη του κέρδους. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με την “καπιταλιστική φιλοσοφία” του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου. Επίσης κοινή γνώση αποτελεί, ότι κατά την ανάγνωση έργων του Καβάφη, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται έστω και μία λέξη, ωστόσο φαίνεται πως ο συντάκτης του συγκεκριμένου κειμένου δεν διάβασε το στίχο στον οποίο ο Καβάφης γράφει: «πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους». Σε αυτό το σημείο ο Καβάφης εξηγεί πώς επαινείται η φιλαλήθεια, αλλά όχι η φανατική προσήλωση, που συχνά φτάνει έως το μίσος. Ο Καβάφης το γράφει αυτό έχοντας εις γνώση τη σχετικότητα της αλήθειας με τον καθένα και πώς αυτή έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σφαγές και σκοτωμούς. Η λέξη μίσος φαίνεται να είναι η πιο ταιριαστή συνοψίζοντας την ιδεολογία του Ε.Λ.Α.Μ.

Πέρα από το περιεχόμενο του ποιήματος, με εικόνα την προσωπική ζωή του Καβάφη, μπορούμε να συμπεράνουμε πώς ο Καβάφης έζησε αντιμέτωπος των συνεπειών του ρατσισμού και της περιθωριοποίησης. Ως ομοφυλόφιλος ο Καβάφης αποτέλεσε θύμα περιθωριοποίησης η οποία οδήγησε μετέπειτα στην υπαρξιακή μοναξιά που ταλαιπωρούσε τον ποιητή. Η μοναξιά τον πονούσε και ο πόνος του αυτός τον ώθησε στη ποίηση. Αντίθετα, το Ε.Λ.Α.Μ είναι ένα κόμμα το οποίο παρουσιάζει έντονο ομοφοβικό χαρακτήρα.

Κλείνοντας λοιπόν, η χρήση της ποίησης και της τέχνης για σκοπούς προπαγάνδας από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι τίποτα παρά μία βέβηλη και ιερόσυλη πράξη που αβίαστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ύβρις. Φυσικά, δεν είναι αυτό το μοναδικό παράδειγμα. Η χρήση της επιστήμης και της τέχνης ως μέσο γκεμπελισμου, είχε παρατηρηθεί ξανά στην ναζιστική Γερμανία και Ιταλία του Ελ Ντούτσε.

Παρόλα αυτά, ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του χθες και ας καταπολεμήσουμε τον φασισμό σε κάθε μέτωπο, για χτίσουμε έναν κόσμο όπου θα επικρατεί το ήθος, ο αντιρατσισμός, η ανθρωπιά.
Έναν κόσμο όμοιο με αυτό που ο Καβάφης γράφει στα ποιήματα του.

Το άρθρο του ΕΛΑΜ: https://elamcy.com/thermopyles-k-p-kavafis/

* Σημείωση της δημοσιογράφου Γιώτας Δημητρίου, Αρχισυντάκτριας SkalaTimes:
Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο το πώς νέα παιδιά, σαν τον 19χρονο συνδημότη μας Faisal Alaidy, που η μητρική του γλώσσα δεν είναι η ελληνική, γράφει, διαβάζει και προπάντων μελετάει, με αγάπη και ενδιαφέρον Έλληνες ποιητές και φιλόσοφους.  
Σε μια από τις σημειώσεις Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Κωνσταντίνου Μάντη βρήκα αυτό: «Οι άνθρωποι που φυλάνε τις Θερμοπύλες που οι ίδιοι έχουν ορίσει για τον εαυτό τους, είναι κατά τον ποιητή, αμετακίνητοι από την αρχική τους απόφαση και δεν παρεκκλίνουν ποτέ από το σκοπό τους. Είναι, παράλληλα, ακριβοδίκαιοι στις πράξεις τους, χωρίς όμως να αφήνουν την αυστηρότητα των αρχών τους να επηρεάζει τη βασική αρετή των ηθικών ανθρώπων, δηλαδή την ευσπλαχνία και τη συμπόνια για τους άλλους ανθρώπους. Ο ποιητής εδώ κάνει μια βασική διάκριση, καθώς πέρα από τους φιλεύσπλαχνους και αφοσιωμένους υπερασπιστές των «Θερμοπυλών», υπάρχουν και εκείνοι που υπερασπίζονται τους σκοπούς και τις αρχές τους με φανατισμό και μνησικακία για τους άλλους ανθρώπους. Ο Καβάφης επομένως θεωρεί αξιέπαινους μόνο εκείνους που δεν γίνονται απάνθρωποι στο όνομα των αρχών και των πεποιθήσεών τους.
Η διάκριση αυτή του ποιητή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ο ποιητής δεν έχει καμία πρόθεση να επαινέσει εκείνους που τυφλώνονται από το πάθος τους για οτιδήποτε θεωρούν σημαντικό και χάνουν την ανθρωπιά τους, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τις απόψεις τους. Ο ποιητής εγκρίνει, θαυμάζει κι επαινεί εκείνους που παλεύουν για τα πιστεύω τους με αγάπη για το συνάνθρωπο και όχι με μίσος». 
Γι αυτό, κατά την άποψη μου, δεν επιτρέπεται σε όσους  έχουν αυτοχαρακτηριστεί, (στο παρελθόν πριν τη διάσημη δίκη), αδελφάκια των δολοφόνων της «Χρυσής Αυγής», να μιλάνε για Θερμοπύλες.  
Τέλος, ο Καβάφης ήταν και παιδί μεταναστών (από Κωνσταντινούπολη σε Αλεξάνδρεια) και ομοφυλόφιλος. Λόγοι για τους οποίους, όπως όλοι ξέρουμε, οι χρυσαυγίτες και δολοφόνησαν και μίσησαν ανθρώπους. Λόγοι για τους οποίους οι απανταχού της γης νεοναζιστές δείχνουν με ευκολία το μίσος τους,

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!