Απαράδεκτο, αλλά και πρωτοφανές χαρακτήρισε η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή το γεγονός ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης χρησιμοποίησε μέρος από το κονδύλι της Διαφώτισης για το Κυπριακό για τη δική του επικοινωνιακή πολιτική, όπως υποστηρίζει.
Σε τι συνίστανται οι νέες εύλογες υποψίες στις οποίες αναφέρεται ακόμη μια έκθεση του γενικού ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια της θητείας Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΥΠΕΞ έγινε αλλαγή των κριτηρίων για τη χρήση του Ταμείου Διαφώτισης. ώστε να μην γίνεται χρήση των πόρων μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για άλλες δραστηριότητες του υπουργείου;
Ο γενικός ελεγκτής καταθέτει στην έκθεσή του τα γεγονότα μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες ότι τον Μάρτιο του 2022 η «υπηρεσία μας είχε γίνει δέκτης καταγγελίας ότι το ΥΠΕΞ επιχορηγούσε από κονδύλια της Διαφώτισης δράσεις κοινωνικού περιεχόμενο της ομάδας «MFA and Friends».
Σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών το 2019 έστησε ομάδα με την ονομασία «MFA and Friends» στην οποία συμμετείχαν ξένοι διπλωμάτες, οι οποίοι υπηρετούν στην Κύπρο, λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών και μέλη των οικογενειών τους.
Ωστόσο, μετά από καταγγελία η οποία έγινε τον Μάρτιο του 2022 (σ.σ.: δύο μήνες μετά την παραίτηση του Ν. Χριστοδουλίδη από το ΥΠΕΞ και ενόψει της εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές), αποφασίστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία η διενέργεια έρευνας για τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας.
Για την ομάδα «MFA and Friends» «χρησιμοποιήθηκε το κονδύλι της διαφώτισης (για το Κυπριακό) για κάλυψη εξόδων» που αφορούν κυρίως τη συμμετοχή της σε… μαραθωνίους, όπως για «εκτύπωση φανελών, δημιουργία διαφημιστικών πάνελ, παραχώρηση γευμάτων, δείπνων και δεξιώσεων, έξοδα μεταφοράς της ομάδας, φωτογράφιση».
• Επίσης, έγινε χρήση του κονδυλίου της διαφώτισης για το Κυπριακό για τη «μίσθωση υπηρεσιών φωτογράφων για κάλυψη επισκέψεων του Υπουργού Εξωτερικών στο εξωτερικό, τη δημιουργία γραφικών και λογοτύπων, τη διοργάνωση συναυλιών, τη φωταγώγηση κτιρίων και (τη χρηματοδότηση) άλλων εκδηλώσεων ή ακόμα και την ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού».
• Συστάθηκε ακόμη δεύτερη ομάδα με την ονομασία «Κυπριακός Σύνδεσμος Γυναικών Διπλωματών και Συζύγων Διπλωματών», η οποία επίσης χρηματοδοτήθηκε από το κονδύλι της διαφώτισης για το Κυπριακό (2 χιλ. ευρώ ανά έτος με δικαίωμα να έχει παράλληλα έσοδα από δωρεές, εισφορές, εκδηλώσεις και ετήσιες συνδρομές μελών).
Διάλυση της Επιτροπής Διαφώτισης
Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, διέλυσε την Επιτροπή Διαφώτισης, η οποία είχε την ευθύνη για τη διαχείριση του κονδυλίου για διαφώτιση για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα άλλαξε την ονομασία του κονδυλίου διευρύνοντας τα κριτήρια «με τρόπο που να καλύπτουν δραστηριότητες που αφορούν τους τομείς της επικοινωνίας και της δημόσιας διπλωματίας, καθώς και πτυχές οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας».
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την επιστολή του Ι. Κασουλίδη προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση, και στην οποία ο νυν ΥΠΕΞ φέρεται να ανέφερε επίσης ότι σκοπεύει να επαναφέρει την Επιτροπή Διαφώτισης και να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλου άρθρου στον προϋπολογισμό για τους τομείς της επικοινωνίας, της δημόσιας, ψηφιακής, οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας, ώστε «να αποφεύγεται η χρήση του κονδυλίου της διαφώτισης για δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στο σκοπό του κονδυλίου».
Πηγές: Πολίτης και Χαραυγή