SkalaTimes Team
Σε Πόντιση αμφορέων περί τα μέσα Αυγούστου θα προχωρήσει η ΕΤΑΠ Λάρνακας με τη συμβολή του ΤΑΘΕ, του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου και του Υφυπουργείου Τουρισμού, που θα τοποθετηθούν υποβρυχίως στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας (τεχνητός ύφαλος Λάρνακας στην περιοχή Βορόκληνης-Πύλας).
Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής και η αύξηση του καταδυτικού ενδιαφέροντος.
Παρόλες τις προσπάθειες της ΕΤΑΠ Λάρνακας για ενίσχυση του θαλάσσιου πλούτου στη περιοχή Λάρνακας, εντούτοις συνεχίζεται να παρατηρείται το φαινόμενο της παράνομης αλιείας σε προστατευόμενες περιοχές.
Δυστυχώς, δύο σχεδόν χρόνια μετά την πιο κάτω επιστολή που απέστειλε η ΕΤΑΠ Λάρνακας στην Υπουργό Δικαιοσύνης, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.
Η επιστολή:
«Εδώ και κάποια χρόνια γίνονται εντατικές προσπάθειες από διάφορα Υπουργεία και Φορείς, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Αρμόδιο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, το Υφυπουργείο Τουρισμού και οι Περιφερειακές Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, για ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας.
Τη μεγάλη και κοινή αυτή προσπάθεια όμως τορπιλίζει η αδυναμία πάταξης του φαινομένου της παράνομης αλιείας. Έχουμε και στο παρελθόν προβεί σε διαβήματα προς τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα και συγκεκριμένα για τη θαλάσσια περιοχή του παγκοσμίως γνωστού ναυαγίου Ζηνοβία και δυστυχώς δεν έχει γίνει κατορθωτό να εξευρεθεί μία αποτελεσματική λύση. Αρκετά συχνά, καταδυτικές σχολές και άλλοι επιχειρηματίες θαλασσίων δραστηριοτήτων μας αναφέρουν ότι τόσο στη νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του τεχνητού ύφαλου Λάρνακας όσο και στο Ζηνοβία παρατηρείται παράνομο ψάρεμα, επιφέροντας ασφαλώς πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των υφάλων που αποτελούν σημαντικούς καταδυτικούς προορισμούς.
Συνεπώς, δεδομένου ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει εδώ και χρόνια και οι πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα – περιλαμβανομένης της αυξημένης επιτήρησης – δεν μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, παρακαλούμε όπως εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Θα προτείναμε, εφόσον είναι εφικτό, όπως στο έργο του Τμήματος Αλιείας και της Λιμενικής Αστυνομίας συμβάλει και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) το οποίο διαθέτει προηγμένο σύστημα παράκτιας παρατήρησης στη Λάρνακα και θα μπορούσε ενδεχομένως ν’ αναλάβει τον ρόλο του εντοπισμού παράνομης αλιείας στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και να προβαίνει στην ανάλογη αναφορά στα αρμόδια Τμήματα.
Πιστεύουμε ακόμη ότι θα πρέπει να επιτραπεί στις αρμόδιες αρχές και δει στο ΤΑΘΕ, η χρήση καμερών επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου όπου το κράτος έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει πόρους για τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, αφού η 24ωρη επιτήρηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τρόπο αυτό.
Η χώρα μας έχει τεράστιες προοπτικές να καταστεί ως ένας από τους πιο αξιόλογους καταδυτικούς προορισμούς της Μεσογείου. Ενώ διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι οι καλές θερμοκρασίες νερού, οι ασφαλείς θάλασσες και η υποδομή η οποία συνεχώς βελτιώνεται, εντούτοις υστερεί έναντι των ανταγωνιστικών της προορισμών όσον αφορά στην ποσότητα και ποικιλία θαλάσσιας ζωής, η οποία αποτελεί τη βάση της καταδυτικής δραστηριότητας. Η προστασία λοιπόν των υφάλων μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό είναι εξαιρετικά σημαντική για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Ως εκ τούτου, η αλιεία στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, πέραν του ότι είναι παράνομη, διακυβεύει ακόμα και την ίδια την επιβίωση του καταδυτικού τουρισμού.
Παρακαλούμε όπως έχουμε ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθεστε να λάβετε για επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.»
Το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο και η αδιαφορία της αστυνομίας διαιωνίζει το πρόβλημα. Μέχρι πότε;