Search
Close this search box.

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος: «Η Λάρνακα θα καταστεί σταδιακά διεθνές ποιητικό τοπόσημο, αλλά άμεσα κέρδισε τη διεθνή ακτινοβολία»

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, ο Ελλαδίτης καθηγητής Νεολελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής και συγγραφέας κ. Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος λίγους μήνες μετά την πραγματοποίηση του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, μιλά στο SkalaTimes και ανάμεσα σε άλλα τονίζει : «Η Λάρνακα θα καταστεί σταδιακά διεθνές ποιητικό τοπόσημο, αλλά άμεσα κέρδισε τη διεθνή ακτινοβολία και πιστέψτε με στα επόμενα χρόνια θα ωφεληθεί πολλαπλά σε διάφορα επίπεδα που άπτονται όχι μόνο του πολιτισμού, αλλά και της εκπαίδευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για άλλους κοινωνικοοικονομικούς τομείς».

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Κωτόπουλε, λίγους μήνες μετά το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Λάρνακας ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις, πώς το αξιολογείτε;
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας κατάφερε να πολιτογραφηθεί στα σημαντικότερα της Ελλάδας και της Κύπρου ξεπερνώντας και τις δικές μας προσδοκίες μας. Είχαμε θέσει εξαρχής πολύ ψηλά τον πήχη, αλλά αυτό που ζήσαμε, που διοργανώθηκε, πραγματικά μας συγκινεί και μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Συμμετοχές Ελλήνων και ποιητών /-τριών από το εξωτερικό και ευκαιρίες για τη μεταξύ τους δημιουργική όσμωση, πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις που καθιστούν τη Λάρνακα μια πόλη του πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.

Μια στιγμή ή ένα σκηνικό ή μια κουβέντα που σας εντυπωσίασε και που κρατήσατε από το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Λάρνακας;
Θα σας το θέσω διαφορετικά. Από ποιητή του Ισραήλ ειπώθηκε, ελεύθερη η μετάφραση των λόγων του, πως δεν ομιλούμε για μία ακόμη πολιτιστική ατραξιόν, αλλά για έναν θεσμό που θα στεγάσει ποικίλες και ουσιαστικές δράσεις του εφαρμοσμένου πολιτισμού.

Τι πιστεύετε ότι κέρδισε η Λάρνακα μετά το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης;
Η Λάρνακα θα καταστεί σταδιακά διεθνές ποιητικό τοπόσημο, αλλά άμεσα κέρδισε τη διεθνή ακτινοβολία και πιστέψτε με στα επόμενα χρόνια θα ωφεληθεί πολλαπλά σε διάφορα επίπεδα που άπτονται όχι μόνο του πολιτισμού, αλλά και της εκπαίδευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για άλλους κοινωνικοοικονομικούς τομείς.

Τι μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός σε μια πόλη και κατ΄επέκταση σε μια χώρα;
Η UNESCO εντάσσει επισήμως στις «πολιτιστικές βιομηχανίες» τη λογοτεχνία, τη μουσική, τις τέχνες γενικότερα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ποιητική γραφή ως παράγωγο αλλά και παραγωγός πολιτισμού μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων από τον ευρωπαϊκό και τον διεθνή χώρο, να ανανεώσει το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον μαθητών/-τριών, να φωτίσει την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης και ταυτόχρονα να αποτελέσει τη σημαντικότερη ασπίδα σε κάθε είδους επιβούλευση…

Ποια τα σχέδια και οι σκέψεις σας για το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας;
Θα σας κάνουμε περήφανους. Έχουμε ήδη, με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, την κ. Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου (μία από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη, σύγχρονη ποιήτρια της Κύπρου) προγραμματίσει έναν ετήσιο κύκλο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων που θα αναδείξει τον ρόλο και τη λειτουργία που μπορεί να επιτελέσει ο θεσμός αυτός.

Για εσάς τι σημαίνει ποίηση κ. Κωτόπουλε;
Ως άνθρωπος, ως ποιητής, γράφω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος θεραπεύω τη διδακτική της λογοτεχνίας και της ποίησης, γιατί θέλω να χαρίσω στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μου έναν διαφορετικό τρόπο θέασης, βίωσης και απόλαυσης της ζωής. Αυτό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μόνον ο ποιητικός λόγος μπορεί να μας το δωρίσει.

Τέλος το μήνυμα σας στο κόσμο της Λάρνακας;
 
Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε σε επίπεδο διοργάνωσης (ομολογώ πως δεν περίμενα κάποιες λίγες αντιδράσεις από ανθρώπους που θεωρητικά έπρεπε να αγκαλιάσουν το Φεστιβάλ) θα σας κάνουμε περήφανους και περήφανες, αλλά και κοινωνούς μιας ζώσας μυσταγωγίας με πρακτικά, απτά αποτελέσματα που θα συζητιούνται για χρόνια. Προχωράμε!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!