Search
Close this search box.

Κηδεία Βασίλισσας Ελισάβετ: Το τελευταίο «αντίο» στην μονάρχη

Άνοιξαν στις 10.00 οι  πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους – Στις 13:00 η τελετή.

To τελευταίο αντίο με μια κηδεία που σχεδιαζόταν εδώ και 20 χρόνια λένε σήμερα οι Βρετανοί στη βασίλισσα Ελισάβετ η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Μετά από 10 ημέρες θρήνου για την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ και τέσσερις ημέρες λαϊκού προσκυνήματος μόνο στο Λονδίνο, η Βρετανία θα πει σήμερα το ύστατο χαίρε σε μια μονάρχη που σφράγισε την πορεία μιας ολόκληρης χώρας.

Εβδομήντα χρόνια μετά την τελευταία κηδεία μονάρχη (η τελευταία πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1952) η Βρετανία θα αποχαιρετήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ σε μια τελετή η οποία φέρει το «αποτύπωμά» της όπως φαίνεται στο επίσημο πρόγραμμα της τελετής στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν την έναρξή της.

Στην εξόδιο ακολουθία στην οποία θα δώσουν το «παρών» 2.000 καλεσμένοι, από την οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ μέχρι αρχηγούς κρατών αλλά και τα δισέγγονά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, θα ακουστούν ύμνοι και προσευχές που είχε διαλέξει η 96χρονη μονάρχης με αρκετές αναφορές και στην παιδική της ηλικία. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το The Monet του William Henry Harris το οποίο θα εκτελεστεί προς τιμήν του συνθέτη που έμαθε στη βασίλισσα Ελισάβετ να παίζει το πιάνο. Πριν την έναρξη της τελετής στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ η καμπάνα θα χτυπήσει 96 φορές, μια για κάθε έτος ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Αστακός» το Λονδίνο για την κηδεία της Ελισάβετ

H πιο μεγάλη ημέρα στην ιστορία της σύγχρονης Βρετανίας ξεκίνησε με την ολοκλήρωση στις 8:30 του λαϊκού προσκυνήματος στο Γουεστμίνστερ Χολ που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, με την ουρά να κλείνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (18/09). Στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) άνοιξαν οι  πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους ώστε η εξόδιος ακολουθία για τη βασίλισσα Ελισάβετ να μπει στην τελική ευθεία.

12:35 Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ (Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17: 10 Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

17:40 Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ

19:00 Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη.

21:30 Ενταφιασμός χωρίς κάμερες

Το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ από το Γουέστμινστερ Χολ στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια στη διαδρομή μήκους 2χλμ. έως την Αψίδα του Γουέλινγκτον στο Χάιντ Παρκ Κόρνερ θα μεταφερθεί σε κανονιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού την οποία θα τραβά άγημα 142 ναυτών και μια 200μελης μπάντα.

Η κανονιοφόρος που χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά στην κηδεία του εξαδέλφου της Βασίλισσας Λόρδου Μαουντμπάτεν το 1979 θα ακολουθείται από τον Βασιλιά Κάρολο, τα τρία ακόμα παιδιά της Ελισάβετ καθώς και τα τρία μεγαλύτερα εγγόνια της, τους Πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι και τον εξάδελφό τους -γιο της Πριγκίπισσας Αννας- Πίτερ Φίλιπς.

Αφού το φέρετρο τοποθετηθεί σε υπερυψωμένη πλατφόρμα στο Γουέστμινστερ, όπως αυτή στην οποία παρέμεινε στη διάρκεια του πολυήμερου λαϊκού προσκυνήματος, ο εφημέριος του Αββαείου Ντέιβιντ Χόιλ θα πάρει τη σκυτάλη για τη λειτουργία. Ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι θα αναλάβει το κήρυγμα προς το ποίμνιο, ενώ η πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα εκφωνήσει έναν επικήδειο λόγο στη Βασίλισσα, όπως και η Γραμματέας της Κοινοπολιτείας. Επειτα από 55 λεπτά στο Αββαείο (αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας) θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή, ενώ η τελετή θα ολοκληρωθεί με τον εθνικό ύμνο κι ένα μοιρολόι -κατ’ απαίτηση της Ελισάβετ- που θα ερμηνεύσει ο βασιλικός αυλητής.

Αμέσως μετά, στις 2 και τέταρτο, η Βασίλισσα Ελισάβετ θα διασχίσει για τελευταία φορά τα τελευταία της χιλιόμετρα στο Λονδίνο. Η σορός της θα οδηγηθεί με την κανονιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού στην Πύλη του Γουέλινγκτον. Τη νεκρική πομπή των δύο χιλιομέτρων θα συνοδεύουν επτά στρατιωτικά αγήματα -το καθένα με τη δική του μπάντα- ενώ θα ακολουθούν και πάλι πεζή ο Βασιλιάς, τα αδέλφια του και τα τρία μεγαλύτερα εγγόνια της Βασίλισσας. Η Καμίλα, η Κέιτ, η Μέγκαν και η Κόμισσα Σόφι του Ουέσεξ θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο. Στη διάρκεια της 45λεπτης πομπής το σκηνικό θα είναι σχεδόν απόκοσμο. Το Μπιγκ Μπεν θα χτυπά πένθιμα κάθε ένα λεπτό, ενώ τιμητικοί κανονιοβολισμοί θα ακούγονται επίσης κάθε 60 δευτερόλεπτα από το Χάιντ Παρκ. 

Το ταξίδι και η κηδεία στο Ουίνδσορ

Παρότι στις 3 μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεταφορά της σορού από το Λονδίνο στο κάστρο Γουίνδσορ, έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή της Βασίλισσας, αφού εκεί φυγαδεύτηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό διάλεξε ως επίσημη κατοικία της τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της, η τελευταία παράσταση της Ελισάβετ θα είναι μόλις στα μισά.

Στις 5.06 μ.μ. η σορός αναμένεται να έχει φτάσει στο κάστρο του 11ου αιώνα και τέσσερα λεπτά αργότερα θα ξεκινήσει μια νέα πομπή, αυτή τη φορά 4,2 χιλιομέτρων προς την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, εκεί δηλαδή όπου θα αποχαιρετήσει τη Βασίλισσα ο στενότερος κύκλος της -έχουν λάβει πρόσκληση περί τα 800 άτομα- με μία σύντομη επιμνημόσυνη δέηση.

Η τελευταία πράξη του ύστατου χαίρε στην Ελισάβετ θα ολοκληρωθεί με ψαλμούς και ύμνους που η ίδια είχε επιλέξει, ενώ πριν η σορός της μεταφερθεί στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου θα ταφεί, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο το Στέμμα της Κοινοπολιτείας, η βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο.

Και τα τρία θα παραδοθούν στον εφημέριο του ναού και κατόπιν θα φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου μέχρι την ενθρόνιση του νέου βασιλιά το 2023. Κάπου εκεί θα ολοκληρωθεί και το θέαμα, τουλάχιστον για όσους δεν έχουν το προνόμιο να συγκαταλέγονται στα στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.

Στις 9.25 το απόγευμα η Ελισάβετ θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Ναού του Αγίου Γεωργίου και μαζί της ο σύζυγός της Πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος, σύμφωνα με το τυπικό, παρέμενε άταφος από τον θάνατό του τον Απρίλιο του 2021. Στην επιτάφια πλάκα της θα είναι χαραγμένες οι λέξεις Ελισάβετ Β’ 1926-2022.

Το ευχαριστώ του βασιλιά Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του λίγο πριν το «τελευταίο αντίο» στη μητέρα του ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στον θρήνο για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ:. «Για τις τελευταίες δέκα ημέρες η σύζυγός μου και εγώ συγκινηθήκαμε από τα συλλυπητήρια μηνύματα και τη στήριξη που λάβαμε από την χώρα μας αλλά και από όλο τον κόσμο. Στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Χίλσμπορο και το Κάρντιφ συγκινήθηκαμε πέρα από κάθε μέτρο από όλους όσοι έκαναν τον κόπο να υποβάλουν τα σέβη τους στην αγαπημένη μου μητέρα, τη βασίλισσα Ελισάβετ. Καθώς προετοιμαζόμαστε για το τελευταίο αντίο, δράττομαι της ευκαιρίας να πω ένα ευχαριστώ σε όλους όσοι στηρίξατε την οικογένειά μου και εμένα σε αυτή την ώρα της μεγάλης θλίψης».

Η βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται σήμερα να υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες με 10.000 αστυνομικούς αλλά και στρατιωτικούς να έχουν επιφορτιστεί με την υλοποίηση του σχεδίου ασφαλείας που για αρκετούς είναι πιο πολύπλοκο και πιο απαιτητικό ακόμα και από αυτό που εφαρμόστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

error: Content is protected !!