Search
Close this search box.

Ουγγαρία: Κράτος που «δεν είναι πλέον δηµοκρατία»

Στην Ουγγαρία τέθηκε σε ισχύ διάταγμα το οποίο περιορίζει ασφυκτικά την προσβασιµότητα στις αµβλώσεις.

Σύµφωνα µε το νέο διάταγµα που εκδόθηκε από το Εθνικιστικό Λαϊκό κυβερνών κόµµα Fidesz, οι γυναίκες που αποφασίζουν να τερµατίσουν την εγκυµοσύνη τους, πριν προβούν στη διαδικασία αυτή, υποχρεούνται να ακούσουν τον καρδιακό παλµό του εµβρύου! Η απόφαση αυτή είναι ιατρικά ανακριβής, αφού είναι ευρέως γνωστό πως κατά την έναρξη της εγκυµοσύνης η καρδιά του εµβρύου δεν αναπτύσσεται πλήρως. Πέραν αυτού, οι γυναίκες αναγκάζονται να υποβληθούν σε υπερηχογράφηµα «χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριµένος ιατρικός σκοπός και το µόνο που επιτυγχάνεται είναι να προκαλεί στις γυναίκες αισθήµατα ντροπής και ταπείνωσης». Εξίσου πατριαρχική και ταπεινωτική είναι η υποχρέωση της γυναίκας να λάβει την άδεια του συζύγου ή του συντρόφου της για να µπορεί να διακόψει την κύηση.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πισωγύρισμα στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών αναφορικά με την αναπαραγωγή και την χειραφέτηση του σώματος τους. 

Με πρωτοβουλία της Αριστεράς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την απόφαση, ζήτησε ανάκληση του διατάγματος και ανακήρυξε τη  χώρα ως κράτος που «δεν είναι πλέον δηµοκρατία».

Από την εφημερίδα «Χαραυγή», που κυκλοφόρησε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου:

Την ίδια στιγμή που στην Ουγγαρία είχε τεθεί σε ισχύ ένας νέος νόμος, ο οποίος περιορίζει ασφυκτικά την προσβασιμότητα στις αμβλώσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανα- κήρυσσε τη χώρα ως κράτος που «δεν είναι πλέον δημοκρατία». Η συγκεκριμένη πρότα- ση εγκρίθηκε έπειτα από ψήφισμα, με 433 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψη- φίζουν υπέρ, 123 κατά και 28 αποχή.

Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στην πρώτη γραμμή

Το ψήφισμα έχει βέβαια συμβολική μόνο σημασία. Είναι, όμως, η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που ένα θεσμικό όργανο κη- ρύσσει την Ουγγαρία ως «εκλογική απολυ- ταρχία», ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πίε- ση τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβουν πιο δραστικά μέτρα κατά του καθεστώτος του Όρμπαν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καθορίσει 12 σημαντικούς και καίριους πυλώνες ενδιαφέροντος. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι εκλογές, η δικαστική ανεξαρτησία, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς επίσης και ο πυλώνας για την ακαδημαϊκή και θρησκευτική ελευθερία. Σήμερα επιβεβαιώνεται πως στη λίστα πρέπει να προστεθούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Ψυχολογική βία σε βάρος των γυναικών

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα που εκδόθηκε στην Ουγγαρία από το κυβερνών κόμμα Fidesz, οι γυναίκες που αποφασίζουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, πριν προ- βούν στη διαδικασία αυτή υποχρεούνται να ακούσουν τον καρδιακό παλμό του εμβρύου! Η απόφαση αυτή είναι αμφιλεγόμενη και ταυ- τόχρονα θεωρείται ιατρικά ανακριβής, αφού είναι ευρέως γνωστό πως κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης η καρδιά του εμβρύου δεν αναπτύσσεται πλήρως.

Πέραν αυτού, οι γυναίκες αναγκάζο- νται να υποβληθούν σε υπερηχογράφημα που, σύμφωνα με το Planned Parenthood, πραγματοποιείται «χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ιατρικός σκοπός και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να προκαλεί στις γυ- ναίκες αισθήματα ντροπής και ταπείνωσης».

Εξίσου πατριαρχική και ταπεινωτική εί- ναι η υποχρέωση της γυναίκας να λάβει την άδεια του συζύγου ή του συντρόφου της για να μπορεί να διακόψει την κύηση.

Όλα αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ουγγαρία δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην άμβλωση, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών.

Έπειτα και από το εν λόγω γεγονός, η Ουγγαρία φαίνεται να προσχωρεί στην πε- ριφερειακή ακροδεξιά θρησκόληπτη τάση που προσπαθεί να χειραγωγήσει το γυναικείο σώμα, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη δημο- κρατία.

«Η αυταρχική Δεξιά απειλεί τη δημοκρατία»

Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει το διάταγμα, απαιτεί την άμε- ση ανάκλησή του και στέκεται στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται για την αποκατά- σταση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Malin Björk (Vänsterpartiet, Σουηδία) δήλωσε: «Είναι σημαντικό και συμβολικής σημασίας το γεγονός ότι την ίδια ημέρα που τίθενται σε ισχύ οι περιοριστικοί νόμοι για τις αμβλώσεις στην Ουγγαρία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κηρύσσει τη χώρα ως κράτος που δεν ανα- γνωρίζεται πλέον ως πλήρης δημοκρατία. Η αυταρχική ∆εξιά απειλεί τη δημοκρατία σε ολόκληρη την ΕΕ καταπιέζοντας τα δικαι- ώματα των μειονοτήτων και των γυναικών. Η σημερινή ψηφοφορία θα πρέπει να θεωρηθεί ως έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δράση και ανάκληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι βασικότερες δημοκρατικές λειτουργίες».

Γενηθήτω Γαλαάδ!

Gilead (παραπέμπει στο βιβλικό Γαλαάδ) είναι το φανταστικό κράτος στο οποίο εξελίσσεται το βιβλίο της Καναδής συγγραφέως Μάργκαρετ Άτγουντ «Η ιστορία της θεραπαι- νίδας» (The Handmaid’s Tale), που μεταφέρ- θηκε στην ομώνυμη, πολυβραβευμένη τηλε- οπτική σειρά.

Σε ένα δυστοπικό μέλλον, στη «δημοκρατία» του Gilead, οι λίγοι της ελίτ εξουσιάζουν τους πολλούς και ο θρησκευτικός φανατισμός και ο ρατσισμός κυριαρχούν.

Η «Ιστορία της Θεραπαινίδας» είναι μια προφητεία τρομακτική. ∆εν προβλέπει, όμως, ένα μέλλον τρομακτικό, φανταστικό και μα- κρινό, αλλά ένα παρόν που παραμονεύει. Ένα απολυταρχικό παρόν, όπου οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα ή επιλογές παρά μόνο την αναπαραγωγή.

Ούτε στην Κύπρο, παρά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, δεν έγιναν σημαντικά βήματα προόδου

Η πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλή, ποι- οτική φροντίδα υγείας και η ελεύθερη επιλο- γή της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της αποτελεί πάγια θέση του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ.

Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να έχει προσωπική βούληση για το αν, πότε και πόσα παιδιά θα κάνει. Το κράτος υποχρεούται να δι- ασφαλίσει και να αναγνωρίσει τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, στηρίζοντας τόσο την πρόσβαση κάθε γυναίκας στις μεθόδους αντισύλληψης και στην τεχνητή διακοπή κύησης, όσο και σε υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας που αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, αλλά και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Με πρωτοβουλία της ΠΟΓΟ και του ΑΚΕΛ κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση νόμου για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τις αμβλώσεις, η οποία ψηφίστηκε το 2018 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και βουλευτές και βουλεύτριες άλλων κομμάτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Κύπρο, η άμβλωση είναι νόμιμη: α) εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης, β) εφόσον η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομι- ξίας και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 19 εβδομάδες εγκυμοσύνης και νοουμένου ότι δηλώσει ενυπόγραφα ενώπιον του γιατρού ότι η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας, γ) κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιου ιατρού, σύμφωνα με την οποία παρουσιάζονται ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου που συνεπάγονται τη γέννηση του νεογνού με παθολογικά προβλήματα, και δ) κατόπιν γνωματοδότησης αρμόδιου ιατρού ότι υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της.

Παρά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, δεν έχουν όμως γίνει σημαντικά βήματα προ- όδου. Με αφορμή αυτό, το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ συμμετείχε στη συζήτηση που ενέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ στην Επι- τροπή Ανθρωπίνων ∆ικαιωμάτων της Βουλής, με θέμα τη νόμιμη και ασφαλή άμβλωση και την πρόσβαση στην αντισύλληψη μέσα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Στη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε η θέση του Κινήματος ότι οι αμβλώσεις πρέπει να κα- λύπτονται πλήρως και καθολικά από το ΓεΣΥ. Καθημερινά τονίζεται η σημαντικότητα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των γυναικών και η ανάγκη απάλειψης των διακρίσεων που δημιουργούνται ανάμεσα σε όσες μπορούν να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα για να προ- βούν σε άμβλωση και σε εκείνες που δεν έχουν αυτήν την οικονομική δυνατότητα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!