Ερώτηση του Βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη στο Αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με την Αυξημένη χρήση αντιμικροβιακών σκευασμάτων στην κτηνοτροφία:
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και στο πλαίσιο της επιτήρησης του έργου Κτηνιατρικής Αντιμικροβιακής Κατανάλωσης (ESVAC) παρουσιάστηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι στην Κυπριακή Κτηνοτροφία η χρήση αντιβιοτικών για κτηνοτροφική χρήση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα
Παρακαλώ το αρμόδιο Υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για μείωση της χρήσης αντιβιοτικών έχοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέση στόχο μέχρι το 2030 την μείωση της χρήσης κατά το ήμισυ στα πλαίσια της στρατηγικής ‘’Από το αγρόκτημα στο πιάτο’’ .
Με εκτίμηση,
Χρίστος Ορφανίδης Βουλευτής Λάρνακας Δημοκρατικό Κόμμα
21 Ιουλίου 2022
Απάντηση ημερομηνίας 26 Σεπτεμβρίου 2022 του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην ερώτηση με αρ. 23.06.012.02.009, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη
«Αναφέρομαι στην πιο πάνω επιστολή σας και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Αναφορικά με την υψηλή χρήση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα τα τελευταία χρόνια οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε διάφορες δράσεις για μείωση της χρήσης τους, οι οποίες απέδωσαν ουσιαστικά αποτελέσματα για τα έτη 2019-2021. Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), διαγράφεται μείωση στη συνταγογράφηση των κρίσιμης σημασίας αντιβιοτικών (CIAs – Critical Importance Antibiotics), ενώ η ίδια καθοδική πορεία αναμένεται να συνεχίσει και για το 2022. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της χρήσης των κρίσιμης σημασίας αντιβιοτικών, καθώς αποτελούν σημαντικό παράγοντα σε πολλά θεραπευτικά σχήματα ανθρώπινης χρήσης.
Μέσω της συμμετοχής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στις συναντήσεις που διεξάγονται στον ΕΜΑ προωθούνται αιτήματα για αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού της χρήσης των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, ώστε να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες της εγχώριας κτηνοτροφίας που σήμερα δεν υπολογίζονται. Ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες αυτές περιλαμβάνονται ζητήματα σχετικά με τη σύνθεση του ζωικού πληθυσμού και του μέσου βάρους των ζώων που λαμβάνεται υπόψη. Πιο συγκεκριμένα, η συμπερίληψη στον ζωικό πληθυσμό των αιγών, οι οποίες σε αριθμό αποτελούν σημαντικό ποσοστό του συνολικού ζωικού πληθυσμού της Κύπρου, ενώ έχουν πολύ μικρότερη σε αναλογία ζωική μάζα, εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού αντιβιοτικών σκευασμάτων που μας καταλογίζεται ανά κιλό ζωικής μάζας. Εφόσον υπάρξουν οι επιθυμητές αυτές αναπροσαρμογές θεωρούμε ότι θα αποτυπώνεται πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για τη χώρα μας. Παράλληλα, τηρείται στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων (ECDC) από τους οποίους φορείς αντλείται καθοδήγηση επί του θέματος.
Στο πλαίσιο των δράσεων που προωθούνται περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη μηχανογραφημένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το οποίο θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά από τους εγγεγραμμένους κτηνιάτρους για την καταχώριση των συνταγών για αντιβιοτικά σκευάσματα.
Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται ότι θα παρέχει τη δυνατότητα να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα ως προς την ορθολογική συνταγογράφηση και τη χορήγηση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και θα μπορούν να προωθούνται στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα. Επισημαίνεται συναφώς ότι η καταγραφή των δεδομένων πωλήσεων και κατανάλωσης αντιβιοτικών σκευασμάτων ανά είδος ζώου θα αποτελεί υποχρέωση σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό για τα Κτηνιατρικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (EE) 2019/6 που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή και το εν λόγω σύστημα θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη συμμόρφωση με τα νέα δεδομένα.
Επιπρόσθετα, η αξιοποίηση της συνεργασίας που τηρούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με τους διάφορους παραγωγικούς κλάδους και εμπλεκόμενους φορείς (Κτηνοτροφικές Οργανώσεις, Σύνδεσμο Εισαγωγέων και Διανομέων Κτηνιατρικών Φαρμάκων, Αγροτικές Οργανώσεις, Εγγεγραμμένους Κτηνιάτρους, Κτηνιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο, Κτηνιατρικές Σχολές κ.λπ.), αναμένεται να είναι καταλυτική, ώστε να προωθηθούν και να θεσμοθετηθούν διαφωτιστικές και προληπτικές δράσεις π.χ. σε θέματα μέτρων βιοασφάλειας που θα πρέπει να εφαρμόζονται στις κτηνοτροφικές μονάδες, βελτίωσης των συνθηκών εκτροφής, υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων, μείωσης της πυκνότητας του εκτρεφόμενου ζωικού πληθυσμού ανά μονάδα επιφανείας, διαχείρισης και αποκομιδής των αποβλήτων κ.ά.
Τέλος, όσον αφορά στην κατανάλωση υγειονομικά κατάλληλων και ποιοτικά ασφαλών ζωικών προϊόντων θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν επηρεάζεται άμεσα με την έκταση της χρήσης των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, καθώς για τον σκοπό αυτό στις οδηγίες χορήγησης των αντιβιοτικών σύμφωνα με τη συνταγογράφηση του υπεύθυνου κτηνιάτρου προβλέπεται χρόνος αναμονής από την τελευταία χορήγηση του φαρμάκου μέχρι το ζώο να μπορεί να οδηγηθεί στο σφαγείο. Την τήρηση των χρόνων αναμονής από μέρους των παραγωγών και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της ασφάλειας των ζωικών προϊόντων που καταλήγουν στην αγορά, καλείται να επιβεβαιώνει το πρόγραμμα ελέγχου καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων που εφαρμόζουν σε συνεχή βάση οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σύμφωνα με την οδηγία 96/23/ΕΟΚ.
Επιδίωξή μας είναι οι προαναφερθείσες δράσεις να υλοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση, σύμφωνα με το πλάνο δράσεων που έχει καθοριστεί για τον σκοπό αυτό και εφαρμόζεται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, ώστε το συντομότερο να υπάρξουν ουσιαστικότερα αποτελέσματα που θα βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα της χώρας μας και την κατάταξη που σήμερα έχει συγκριτικά με τα άλλα Κράτη Μέλη της EE.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες επί των πιο πάνω.»