Search
Close this search box.

Έκθεση Μαρίας Αλεξάνδρου με τίτλο “Sequence of Colour” στην The O Gallery στη Λάρνακα


Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00 η The O Gallery  παρουσιάζει τη πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Αλεξάνδρου με τίτλο “Sequence of Colour”. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 03 Δεκεμβρίου 2022. 
 
Παρακάτω ακολουθεί κείμενο που επεξηγεί τη εικαστική δουλειά της Μαρίας Αλεξάνδρου όπως αυτή θα παρουσιαστεί στη έκθεση “Sequence of Colour”. 
 
Οι θεματικοί άξονες της ενότητας των έργων της περιστρέφονται γύρω από το ζήτημα της δημιουργίας εικαστικού χώρου , με την χρήση γεωμετρικών σχημάτων και γραμμών. Η επιλογή τους ως αποφασιστικού μορφικού παράγοντα οφείλεται κυρίως στην προγενέστερη εκπαίδευσή της ως μαθηματικού.
Η εφαρμογή μαθηματικών και γεωμετρικών ιδιοτήτων στη τέχνη που εκφράζεται με σύμβολα, είναι πανάρχαια πρακτική. Απορρέει από μία γενικότερη σοφία που έχει τις ρίζες της σε ένα είδος Πυθαγορισμού και θρησκευτικότητας.
Στη τέχνη, στη σύγχρονη γλυπτική, στην αρχιτεκτονική, στη μουσική, στη τεχνολογία και γενικότερα , τα μαθηματικά έχουν κυρίαρχο ρόλο.
Απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, αλλά και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια των σπουδών τηςστη ζωγραφική επιδιώκει το ενδεχόμενο του συνδυασμού των μαθηματικών στην τέχνη.
  Ορισμένες μαθηματικές καμπύλες έχουν την δυνατότητα να μας προκαλούν διάφορα συναισθήματα ανάλογα με τις ποσοτικές σχέσεις και αναλογίες που εκφράζουν. Επίσης μεταδίδουν την έννοια της τάξης, του ρυθμού και μίας εσωτερικής αρμονίας.
Οι γεωμετρικές φόρμες που επιδιώκει να εντάξει στην εικαστική της έρευνα σχηματίζουν τέτοιες καμπύλες-επιφάνειες.Οι φόρμες χάνονται και κινούνται στο άπειρο. Η αλληλοεπικάλυψη των σχημάτων καθώς και οι ποσοτικές και ποιοτικές αντιθέσεις, προκαλούν την ψευδαίσθηση της κίνησης και του βάθους. Κύρια ιδέα είναι η δημιουργία τρισδιάστατου χώρου πάνω σε δισδιάστατη επιφάνεια, αφήνοντας αυτό που προκαλεί το έργο στην ελεύθερη θέαση.
 
     H επιλογή των χρωματικών συνδυασμών στηρίζεται στη διαμορφωμένη απότις σπουδές και την ατομική της πορεία, προσωπική αισθητική. Τα πλακάτα χρώματα χωρίς την ύπαρξη της απτικής υφής, επιλέχθηκαν ως συνάρμοση με την αυστηρότητα και τον ορθολογισμό των μαθηματικών.
    Η μαθηματική λογική, η σύνθεση, η αρμονία, οι ποσοτικές και ποιοτικές αντιθέσεις, η κίνηση, το βάθος, το χρώμα, το υλικό και η αισθητική, είναι θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν στο παρελθόν διακεκριμένοι Έλληνες ή διεθνείς καλλιτέχνες.(Όπυ Ζούνη, Ναυσικά Πάστρα, Παντελής Ξαγοράρης, Mondrian, Γιοχάννες Ίττεν, Πάουλ Κλεέ, Βασίλι Καντίνσκι)
    Η πολυπλοκότητα της σύνθεσης, που επιδιώκει την ψευδαίσθηση του χώρου,απαιτεί μία αρτιότητα στην εκτέλεση, όπως επίσης οι σχέσεις μεταξύ των σχημάτων και των γραμμών, είτε ως προς την έκταση που καταλαμβάνουν, είτε ως προς την λαμπρότητα ή όχι των αντιθέσεων, στοχεύει στην οργανωμένη δράση εκφραστικών οπτικών δυνάμεων, όπου τα σχήματα εξαφανίζονται σε έναδυναμικό παιχνίδι που αισιοδοξεί να μεταδώσει ένα νόημα ανάλογο με την εκάστοτε θέαση του έργου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1990.
 
Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (15 Μαρτίου 2013).
 
Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,( 26 Ιουλίου 2018), με κατεύθυνση ζωγραφική με καθηγητές τους Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκο Μορταράκο και Γιάννη Σκυλλογιάννη.
 
Από το 2018 ζει και εργάζεται στην Κύπρο.  
 
   Οι θεματικοί άξονες της ενότητας των έργων μου περιστρέφονται γύρω από το ζήτημα της δημιουργίας εικαστικού χώρου με την χρήση γεωμετρικών σχημάτων και γραμμών. Η επιλογή τους ως αποφασιστικού μορφικού παράγοντα οφείλεται κυρίως στην προγενέστερη εκπαίδευσή μου ως μαθηματικού.
Ορισμένες μαθηματικές καμπύλες έχουν την δυνατότητα να μας προκαλούν διάφορα συναισθήματα ανάλογα με τις ποσοτικές σχέσεις και αναλογίες που εκφράζουν. Επίσης μεταδίδουν την έννοια της τάξης, του ρυθμού και μίας εσωτερικής αρμονίας.
Οι γεωμετρικές φόρμες που επιδιώκω να εντάξω στην εικαστική μου έρευνα σχηματίζουν τέτοιες καμπύλες-επιφάνειες.Οι φόρμες χάνονται και κινούνται στο άπειρο, η αλληλοεπικάλυψη των σχημάτων καθώς και οι ποσοτικές και ποιοτικές αντιθέσεις, προκαλούν την ψευδαίσθηση της κίνησης και του βάθους. Κύρια ιδέα είναι η δημιουργία τρισδιάστατου χώρου πάνω σε δισδιάστατη επιφάνεια, αφήνοντας αυτό που του προκαλεί το έργο στην ελεύθερη θέαση.
    Η πολυπλοκότητα της σύνθεσης που επιδιώκει την ψευδαίσθηση του χώρου απαιτεί μία αρτιότητα στην εκτέλεση, όπως επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των σχημάτων και των γραμμών, είτε ως προς την έκταση που καταλαμβάνουν, είτε ως προς την λαμπρότητα ή όχι των αντιθέσεων στοχεύει στην οργανωμένη δράση εκφραστικών οπτικών δυνάμεων, όπου τα σχήματα εξαφανίζονται σε ένα δυναμικό παιχνίδι που αισιοδοξώ να μεταδώσει ένα νόημα ανάλογο με την εκάστοτε θέαση του έργου.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
 
2018: Dyed dreams still green, 17-20/5/2018, Platforms Project 2018, Εκθεσιακός χώρος “Νίκος Κεσσανλής”, ΑΣΚΤ, Αθήνα
2017: rolling stories, 23-26/11/2017, Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού της ΣΚΤ ΑΠΘ, 2η ArtThessaloniki (rolling-stories.blogspot. com)
2017: Η ζωή μετά θάνατον πηγή έμπνευσης από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πάφος 2017
2017: White Νoise. Less White Noise, 1/4 – 30/8/2017, Περιοδική Εικαστική Έκθεση, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
2017: Έκθεση του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ, ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ,(22/5 – 15/6/2017),   Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
2017:  <<Greek Artists΄ trips>>, Σαντορίνη
2017: FADED DREAMS, 30/5-10/6/2017, Εικαστική Έκθεση, Vlassis art gallery, Θεσσαλονίκη
2016: Paintings without a Hero, 16/11/2016 – 15/1/2017, ΕικαστικήΈκθεση, Ποέτα, Θεσσαλονίκη
2016: Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας “Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη”,Aνοιχτή Εικαστική Παρέμβαση, 2/7, Αρχαία Στάγειρα, Χαλκιδική
2016: Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη, Εικαστική Έκθεση, 14/6 – 1/7, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), Θεσσαλονίκη
2014: Paraliart, 13 – 14/6, Εικαστική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο, Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα Νέων της Ευρώπης 2014, Θεσσαλονίκη
 
 

Η The O Gallery βρίσκεται στην Ιωάννου Γλάδστωνος , Νικολαίδης ΟΝΕ, κατάστημα 3, 6023 Λάρνακα.

Ωράριο λειτουργίας :

Τετάρτη – Σάββατο : 10:00-13:00 και 16:00-19:00

Κυριακή : 15:00-19:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας : +357 99 659202   

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@the-ogallery.com

Ισότοπος: www.the-ogallery.com

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!