Search
Close this search box.

Μαρία Αλεξάνδρου: « Η εικαστική μου αναζήτηση σχετίζεται με την μαθηματική λογική»


Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00 η «The O Gallery», στη Λάρνακα, παρουσιάζει τη πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Αλεξάνδρου με τίτλο “Sequence of Colour”. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 03 Δεκεμβρίου 2022. 
Η Μαρία Αλεξάνδρου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ζωγράφος καταφέρνει να παντρεύει τα μαθηματικά με την τέχνη και μας εξηγεί πως και «στην αρχαιότητα πολλοί ζωγράφοι, γλύπτες, αρχιτέκτονες είχαν χρησιμοποιήσει τα μαθηματικά στα έργα τους (για παράδειγμα η πρόσοψη του Παρθενώνα, στα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Μοντριάν και άλλοι)».
Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης το Σάββατο, το SkalaTimes κουβέντιασε με την ζωγράφο σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.


SkalaTimes

Το δικό σας ταξίδι στη ζωγραφική πότε ξεκίνησε, σε ποια ηλικία καταλάβατε πως θέλετε να ασχοληθείτε με την τέχνη;
Άρχισα να ασχολούμαι με τη ζωγραφική από την ηλικία των 5 ετών, μετά από εισήγηση της νηπιαγωγού μου να αρχίσω μαθήματα ζωγραφικής, αφού κατά την γνώμη της τα σχέδιά μου ήταν διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιδιά. Έτσι ξεκίνησα μαθήματα ζωγραφικής από 5 χρονών μέχρι τα 18 που πήγα για σπουδές στη σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην ηλικία των 15 χρονών περίπου κατάλαβα πως ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την τέχνη, αλλά και τα μαθηματικά.
 
Πως συνδυάζονται τα μαθηματικά με την ζωγραφική και πως καταφέρατε εσείς να τα «παντρέψετε»;
Άποψή μου είναι πως τα μαθηματικά είναι η βάση πολλών επιστημών και τεχνών, (για παράδειγμα της φυσικής, της χημείας, της πληροφορικής, της ιατρικής, της αρχιτεκτονικής, της μουσικής). Τα μαθηματικά υπάρχουν στη φύση, για παράδειγμα τα φύλλα διάφορων φυτών, λουλουδιών, φρούτων ακολουθούν κάποιες ακολουθίες. Από την αρχαιότητα πολλοί ζωγράφοι, γλύπτες, αρχιτέκτονες είχαν χρησιμοποιήσει τα μαθηματικά στα έργα τους (για παράδειγμα η πρόσοψη του Παρθενώνα, στα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Μοντριάν και άλλοι). Ως μαθηματικός και εικαστικός, καλλιτεχνικός μου στόχος είναι ο συνδιασμός της μαθηματικής γλώσσας και της εικαστικής. Η εικαστική μου αναζήτηση σχετίζεται με την μαθηματική λογική, την αρμονία, τις ποσοτικές και ποιοτικές αντιθέσεις, την κίνηση, το βάθος, το χρώμα, τις γραμμές και την αισθητική. Οι  ευθείες, οι καμπύλες, τα γεωμετρικά σχήματα, τα διάφορα επίπεδα είναι όμορφα με απόλυτο και αιώνιο τρόπο. Οι γεωμετρικές φόρμες, οι γραμμές, οι επιφάνειες στην εικαστική μου έρευνα χάνονται και κινούνται στο άπειρο. Η αλληλοεπικάλυψη των σχημάτων, οι ποσοτικές και οι ποιοτικές αντιθέσεις, το είδος και το πλάτος των γραμμών προκαλούν τη ψευδαίσθηση της κίνησης, του χάους και του ατελείωτου χώρου. Κύρια ιδέα είναι η δημιουργία τρισδιάστατου χώρου σε δισδιάστατη επιφάνεια αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία και τα συναισθήματα του θεατή. 
 
Έχετε σπουδάσει στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, αλλά είστε και απόφοιτη της σχολής καλών τεχνών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Τι κρατήσατε από τα χρόνια σπουδών σας;
Εκτός από τις ακαδημαϊκές γνώσεις  που αποκόμισα και από τις δύο σχολές κάτι πολύ σημαντικό για εμένα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται. Η συναναστροφή με διάφορους ανθρώπους, συμφοιτητές της σχολής μου ή άλλων τμημάτων, αλλά και με τους καθηγητές, βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου, στην ενσυναίσθηση.      
 

Είχατε καθηγητές τους Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκο Μορταράκο και Γιάννη Σκυλλογιάννη. Τι σημαίνει αυτό για σας και πως θα λέγατε ότι επηρέασαν, αν επηρέασαν, την μετέπειτα πορεία σας;
Με την εισαγωγή μου στη σχολή Καλών Τεχνών έγιναν διάφορες αλλαγές στους καθηγητές λόγω συνταξιοδότησής τους, όπως τον κύριο Μορταράκο και τον κύριο Σκυλλογιάννη .Είχα την ευκαιρία μόνο ένα χρόνο να τους γνωρίσω και να τους έχω καθηγητές. Καθόλη την διάρκεια των σπουδών μου και τα πέντε έτη είχα καθηγητή τον κύριο Ζουρούδη. Είναι φυσιολογικό να υπήρξαν καλές επιρροές από όλους τους καθηγητές κυρίως από τον κύριο Ζουρούδη. Οι επιρροές  αυτές αφορούν στην ανάπτυξη της εικαστικής μου αντίληψης, στη παρότρυνση της εικαστικής μου αναζήτησης και σε τεχνικούς προβληματισμούς.  
 
Έχετε λάβει μέρος σε εκθέσεις στο εξωτερικό, πώς είναι ως εμπειρία να εκθέτεις έργα σου μαζί με άλλους σε «ξένο κοινό»;
Οι περισσότερες ομαδικές εκθέσεις που έλαβα μέρος πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Στις πιο πολλές εκθέσεις οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος ήμασταν συμφοιτητές στο ίδιο έτος ή όχι, φίλοι.Επικρατούσε ένα όμορφο ομαδικό πνεύμα με κοινό σκοπό την εικαστική εξέλιξη όλων μας. Σε τέτοιε περιπτώσεις τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, χαρά ,αγωνία και συγκίνηση ταυτόχρονα.  
 
Από το 2018 ζείτε και εργάζεστε στην Κύπρο.Πώς βλέπετε τα πράγματα στο νησί μας όσον αφορά στις τέχνες;
Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο κάποιος να μπορεί να βιοποριστεί από την Τέχνη. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί νέοι αξιόλογοι καλλιτέχνες που προσπαθούν να εκθέσουν τα έργα τους στο κοινό και να περάσουν τα δικά τους μηνύματα. Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες από ότι παλιά. Το κοινό της Κύπρου άρχισε να ενδιαφέρεται για την Τέχνη και να παρακολουθεί τα εικαστικά δρώμενα.    

Στις 12 Νοεμβρίου είναι τα εγκαίνια -στην The O Gallery στη Λάρνακα – της πρώτης ατομικής σας έκθεσης με τίτλο «Sequence of Colour». Τι να περιμένουμε να δούμε;
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλέσω στην πρώτη μου ατομική έκθεση ζωγραφικής στις 12 Νοεμβρίου. Καταρχάς ευχαριστώ την O Gallery για την ευκαιρία που μου έδωσε να εκθέσω τα έργα μου και  την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Τα έργα είναι όλα ζωγραφισμένα με ακρυλικά, μολύβι και μαρκαδοράκι  σε καμβά. Η εικαστική μου αναζήτηση είναι η δημιουργία τρισδιάστατου χώρου σε δισδιάστατη επιφάνεια, ζωγραφίζοντας διάφορα σχήματα , καμπύλες, γραμμές που προκαλούν την ψευδαίσθηση της ατελείωτης κίνησης , του χώρου και του χάους. Είναι η δική μου αντίληψη πως βλέπω και ερμηνεύω διάφορα γεγονότα και συναισθήματα. Είναι ελευθέρα  στη θέαση του κοινού να του δημιουργηθούν διάφορες εικόνες και συναισθήματα με βάση τα δικά του βιώματα και τη δική μου φαντασία. 
 
Πόσο καιρό σας πήρε η προετοιμασία αυτής της έκθεσης και πως νιώθετε που είστε έτοιμη να παρουσιάσετε στο κοινό την πρώτη σας ατομική έκθεση; 
Η έκθεση αποτελείται από 20 έργα, 5 από αυτά ήταν μέρος της πτυχιακής μου εργασίας στη Σχολή Καλών Τεχνών τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση ζωγραφική. Τα υπόλοιπα έργα δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 2020-2022. Αυτή η εικαστική αναζήτηση ξεκίνησε από το 2018 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Νιώθω χαρά που σας παρουσιάζω την πρώτη μου ατομική έκθεση  και ανυπομονώ για τα οποιαδήποτε σχόλια του κοινού που θα με βοηθήσουν στη μετέπειτα πορεία μου.     
 
 

Για εσάς τι σημαίνει καλό έργο και ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι ζωγράφοι;

Κατά την γνώμη μου, καλό έργο θα χαρακτήριζα το έργο στο οποίο ο καλλιτέχνης θέτει ένα προβληματισμό στο κοινό, θέλει να περάσει ένα μήνυμα ή μέσω των έργων του να αφυπνίσει  τις μνήμες και τα συναισθήματα του θεατή. Αγαπημένοι μου ζωγράφοι είναι πολλοί, μερικοί από αυτούς είναι : ο Μοντριάν, ο Πικάσο, η Όπυ Ζούνη , η Ναυσικά Πάστρα ,η αρχιτέκτονας Zaha Hadid, κ.α.


Λίγες ημέρες πριν την πρώτη σας ατομική έκθεση, στη Λάρνακα, ποιο είναι το μήνυμά σας στους αναγνώστες του skalatimes, σε αυτούς που αγαπούν τις τέχνες και πηγαίνουν σε εικαστικές εκθέσεις; Προσκαλώ τους αναγνώστες του skalatimes και το κοινό που αγαπά τις τέχνες και πηγαίνουν σε εικαστικές εκθέσεις, να έρθουν να δουν τη δική μου εικαστική αναζήτηση και το δικό μου τρόπο σκέψης που αποτυπώνω στα έργα μου. Χαρά μου να κουβεντιάσω μαζί τους!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!