Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.
Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι διανύουμε μια πνευματική περίοδο προς τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε σε όλους, στα πιστά μέλη της Εκκλησίας, ο Θεός να διαφυλάξει την ψυχή μας, ούτως ώστε να δεχτεί μέσα μας τον Κύριο της Δόξης, τον σαρκωθέντα θεό λόγο.
Σημείωσε ότι η παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή δηλώνει το σεβασμό του προς τις διαδικασίες αλλά και προς το θεσμό της Ιεράς Συνόδου.
Είπε, παράλληλα, ότι έχει δώσει το γράμμα δήλωσης ενδιαφέροντος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.
«Με το παρόν γράμμα, ερμηνεύοντας το πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και υπακούοντας στην πλειοψηφική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την ρύθμιση των διαδικασιών των αρχιεπισκοπικών εκλογών, «δηλώνουμε το ενδιαφέρον μας για συμπερίληψη μας στον κατάλογο εκλογής προσώπων προς κατάρτιση του τριπροσώπου το οποίο θα προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ευχόμενοι να διατηρηθεί το κύρος του θεσμού όπως αρμόζει σε μια παλαίφατη, αποστολική Εκκλησία όπως είναι η Εκκλησία της Κύπρου, διατελούμε μετά πολλής της εν Κυρίω αγάπης», αναφέρει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στην γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του.
Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.
Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι εκείνο που ο ίδιος θα ευχηθεί προσωπικά είναι με την χάριν του Αγίου Πνεύματος να εκλεγεί εκείνος ο οποίος θα είναι ο κατάλληλος Αρχιεπίσκοπος, ούτως ώστε να οδηγήσει το καράβι της Εκκλησίας σαν ένας καλός καραβοκύρης ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τα κύματα τα οποία συνήθως χτυπούν την Εκκλησία μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον κοινωνικό, πολιτικό, γεωπολιτικό, ούτως ώστε να ανταποκριθεί η Εκκλησία να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της που της έχει δοθεί από τον ίδιο τον ιδρυτή της Εκκλησίας, τον Ιησού Χριστό.
Σε ερώτηση σε σχέση με το ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε ότι η οποιαδήποτε απόφαση Συνόδου, η οποία λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και ήταν ισχυρή η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, «είναι υποχρεωτική για όλους σε οποιοδήποτε σώμα και αν λειτουργούμε, βρισκόμαστε». «Δεν μπορούμε να έχουμε πισωγυρίσματα», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι υπάρχει πλέον δεδομένο ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει ταχθεί στην αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Ουκρανικής Εκκλησίας. Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, τα όποιαδήποτε προβλήματα υφίστανται «είναι θέμα το πως ο καθένας από εμάς θα συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, γιατί είναι και αυτό από τα σημαντικά έργα που θα πρέπει να επιδιώξει ο εκλεγόμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, να συμβάλει δηλαδή στην ενότητα μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών που όντως αποτελεί την βάση πάνω στην οποία πρέπει να δουλέψουμε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».
Υποψηφιότητα Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, Τοποτηρητή Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, κατέθεσε αυτοπροσώπως την γραπτή ενυπόγραφη επιστολή του, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.
Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο καθένας μας έχει ένα όραμα, το οποίο θέλει να θέσει ενώπιον του λαού και να ζητήσει την παραπομπή από τον λαό στην Ιερά Σύνοδο και να επιλέξει εκείνη τον Αρχιεπίσκοπο».
Όπως ανέφερε, το όραμα του εν πολλοίς είναι συνέχιση αλλά και επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής, όπως το επιτέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος.
«Είναι η τοποθέτηση του απέναντι στην πρόοδο και την τεχνολογία «για να εγκύψουμε με φόβο Θεού πάνω στην Αγία Γραφή, να βρούμε απαντήσεις για τον κόσμο που ζητά απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι τα προβλήματα της βιοτεχνολογίας και τα οποία εξετάζει και η Βιοηθική και νομίζω ότι η Εκκλησία ως καταφύγιο των ανθρώπων που ζητούν νέους δρόμους και απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της ζωής είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε, να εξακολουθήσει να έχει φωνή η Εκκλησία στο εθνικό μας θέμα και να μείνει αμετακίνητη η τοποθέτηση μας, απέναντι στην διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Μόσχας», συμπλήρωσε.
Δεν θα πρέπει, συνέχισε ο Μητροπολίτης Πάφου, «να φύγουμε από τη σταθερή υποστήριξη μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί αυτό επιβάλουν οι Ιεροί Κανόνες και οι Οικουμενικές Σύνοδοι».
Οι αντιπρόσωποι του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, δεν προέβησαν σε δηλώσεις.
Ο Δήμος Αραδίππου και η Επιτροπή Ευημερίας του Δήμου, φιλοξενεί αυτόν τον μήνα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αναπηρία Αλλιώς» , που σκοπό έχει την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση
Θέμα ημερών είναι πλέον και η επίσημη εγγραφή του νέου πολιτικού κόμματος. Το όνομα αυτού, Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα. Της πρωτοβουλίας ηγείται ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.