Της Γιώτας Δημητρίου
Δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια SkalaTimes
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία έξι νέων κόμβων κατά της παραπληροφόρησης, καλύπτοντας πλέον όλες τις χώρες της ΕΕ»
Σύμφωνα με την πιο πάνω είδηση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΕ θα παρατηρεί και θα ελέγχει και την Κύπρο για τυχόν παραπληροφόρηση.
Μπορούμε εμείς οι δημοσιογράφοι και όσοι αγαπούν την αλήθεια να πανηγυρίσουμε για την είδηση αφού η παραπληροφόρηση έχει πάει στα ύψη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την λειτουργία των ΜΚΔ.
Ωστόσο, ένα εύλογο ερώτημα που γεννιέται είναι ΠΟΙΟΙ θα απαρτίζουν το παρατηρητήριο;
Το παρατηρητήριο θα ελέγχει την παραπληροφόρηση ή θα λογοκρίνει τις φωνές που δεν συνάδουν με την πλειοψηφία των ΜΜΕ;
Η πανδημία ήταν ένα καλό σχολείο, (ή και πανεπιστήμιο μπορώ να πω), για να εμπεδώσουμε ότι όταν δεν ακολουθείς τις οδηγίες της εξουσίας στο τι θα μεταδίδεις τότε τιμωρείσαι, με κάποιο τρόπο.
Όσοι επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε το πλήθος («εμβολιαστείτε αλλιώς θα έρθει η αποκάλυψη»), όσοι επιλέξαμε το «κάντε ότι θέλετε στο σώμα σας φτάνει να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες για μη εξάπλωση της πανδημίας και ναι, μελετηστε γύρω από τα εμβόλια», όχι μόνο κυνηγηθήκαμε σαν μάγισσες ή μάγοι του μεσαίωνα, αλλά θεωρηθήκαμε και αντιμετωπιστήκαμε ως «παραφωνία ηλιθίων», με αποτέλεσμα να φοβόμαστε να γράψουμε οτιδήποτε μπορούσε να σημαίνει φωνή κατά των εμβολίων.
Ακόμη και όταν φίλοι αναγνώστες μας παρακαλούσαν να γράψουμε κάποια περιστατικά φοβόμασταν να τα γράψουμε!
Προσωπικά είχα προγραμματίσει συνέντευξη με ΓΙΑΤΡΟ, επιστήμονα, την κ. Πολυδώρου για να μας μιλήσει (τεκμηριωμένα) για τους κινδύνους του εμβολίου και μετά από συνεδρίαση της ομάδας του SkalaTimes ακυρώθηκε η συνέντευξη αφού ο πόλεμος που ήδη δεχόμασταν, επειδή λέγαμε στο κόσμο ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στο σώμα του, ήταν ήδη μεγάλος! (Χάσαμε και συνεργάτες – πελάτες του SkalaTimes γι αυτό).
Δεν μιλούσαμε καν κατά των εμβολίων! Γράφαμε για το δικαίωμα να κάνει κάποιος ότι θέλει στο σώμα του χωρίς να εξαναγκάζεται με έμμεσους ή άλλους τρόπους. Και όμως, ούτε αυτό είχαμε δικαίωμα να το κάνουμε αφού δεν ήταν συνετό, σύμφωνα με πολλούς.
Παρόλα αυτά, η πανδημία δεν είναι το θέμα αυτού του κειμένου.
Το θέμα αυτού του κειμένου -και είναι θεωρώ πολύ σοβαρό- είναι ΠΟΙΟΣ ή καλύτερα ΠΟΙΟΙ θα απαρτίζουν το παρατηρητήριο και ποιος θα είναι στ’ αλήθεια ο ρόλος του.
Θα είναι ένας έλεγχος για να μην υπάρχουν «παραφωνίες» σε όλα όσα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίζουν ή θα είναι πραγματικά ένας πολέμιος της μπόλικης παραπληροφόρησης που επικρατεί εκεί έξω;
Πιστεύω πως η εποχή του «φταίνε οι άλλοι», οι όποιοι άλλοι, έχει περάσει. Πλέον την ευθύνη για ό,τι μας συμβαίνει την έχουμε -σε μεγάλο βαθμό- εμείς. Ως λαός, ως πολίτες, ως άνθρωποι. Ή ενωμένοι χωρίς παρωπίδες θα δούμε ποιο είναι το καλό της ανθρωπότητας ή θα ακολουθούμε σαν ρομπότ τα όσα μας σερβίρουν στις πληρωμένες -πολλές φορές- ειδήσεις των 8.
Δεν φταίνε μόνο «οι άλλοι» φταίμε κι εμείς με το πως αντιδρούμε, ποιες ειδήσεις επιλέγουμε να ακούμε, να πιστεύουμε, να παρακολουθούμε και προπάντων πόση έρευνα κάνουμε και πόσο βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει σε όσα ή ό,τι μας σερβίρουν ως είδηση. Και δεν είναι πάντα σωστό επειδή το είπε «το κόμμα μου», ο τάδε αγαπημένος δημοσιογράφος κοκ.
Συζητώντας με ένα καλό φίλο χθες μου είπε το εξής: «Δηλαδή αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω, στους αγώνες που ξεκίνησε το SkalaTimes κατά του ενεργειακού λιμανιού Λάρνακας, θα μπορούσε το παρατηρητήριο αν ήθελε να λογοκρίνει ή να απαγορεύσει τα όσα ΜΟΝΟ ΤΟ SKALATIMES ΕΓΡΑΦΕ για Halliburton και άλλες εταιρείες που ήθελαν να εγκατασταθούν στη Λάρνακα;»
Αν κρίνω από τα λεφτά που προσφέθηκαν στο SkalaTimes για να σταματήσει να γράφει κατά του ενεργειακού λιμανιού και να διοργανώνει διαδηλώσεις, υποθέτω πως θα υπήρχε και η δύναμη για έλεγχο από το «παρατηρητήριο», αλλά αυτή είναι μια υπόθεση δική μου, μη τεκμηριωμένη.
Πιστεύω πως στο εγγύς μέλλον θα φανεί ο ρόλος του παρατηρητηρίου.
Πιο κάτω αυτούσια η είδηση του ΑΠΕ ΜΠΕ.
Αλλά, πριν την είδηση, θα επανέρθω στην πανδημία, (sorry), το να δημοσιεύεις όσα σου υπαγορεύει το κράτος, το υπουργείο υγείας, η ΕΕ, μέσω του Γραφείου Τύπου και πληροφοριών, χωρίς να αμφισβητείς, χωρίς να ρωτάς τα πιο εύλογα ερωτήματα που ακόμη και η 11χρονη ανιψιά μου μπορεί να ρωτήσει και να διερωτηθεί, δεν είναι δημοσιογραφία. Είναι κάτι άλλο!
Μια απο τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Δανίας ζήτησε συγγνώμη για την αποτυχία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας επειδή δημοσίευε μόνο κυβερνητικά μηνύματα χωρίς να τα αμφισβητεί. (https://www.skalatimes.com/2022/01/13/vi-fejlede-leei-h-ekstra-bladet/ )
Στην Κύπρο πόσα μεγάλα ΜΜΕ θα έπρεπε να πράξουν το ίδιο ή έστω και τώρα να αρχίσουν να διερωτούνται και να ερευνούν αρκετά κομμάτια του παζλ “πανδημία και εμβόλια”;
Η είδηση του ΑΠΕ ΜΠΕ:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία έξι νέων κόμβων κατά της παραπληροφόρησης, καλύπτοντας πλέον όλες τις χώρες της ΕΕ.
Οι νέοι κόμβοι θα τεθούν σε λειτουργία από τις αρχές του 2023 και θα συμπληρώσουν τους υφιστάμενους οκτώ κόμβους που λειτουργούν ήδη από το 2021. Ο ένας από τους νέους κόμβους, το Μεσογειακό Παρατηρητήριο MedDMO (Mediterranean Digital Media Observatory), θα καλύπτει την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.
Οι νέοι κόμβοι θα αποτελέσουν μέρος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO), της ανεξάρτητης πλατφόρμας για ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκούς ερευνητές και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη. Θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας διεπιστημονικής κοινότητας, ώστε να συγκροτηθεί ένα δίκτυο ικανό να εντοπίζει και να αναλύει εκστρατείες παραπληροφόρησης, να διοργανώνει δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας σε εθνικό ή πολυεθνικό επίπεδο και άλλες δραστηριότητες που στηρίζουν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
Οι έξι προτάσεις που επιλέχθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, θα λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ περίπου 8 εκατ. ευρώ συνολικά μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη».