SkalaTimes Team
Στη δημοσίευση ενός πολύ σημαντικού ρεπορτάζ προχώρησε σήμερα ο «Φ» όπου διερευνά το τεράστιο πρόβλημα της μη ορθολογικής χρήσης, αλλά και της χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων στη γεωργία, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
«Σε τρόφιμα, που φθάνουν στον καταναλωτή, εντοπίζονται υπολείμματα βλαβερών φυτοφαρμάκων, τα οποία κυρίως μέσω της διατροφής περνούν στο ανθρώπινο σώμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας. Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, άλλωστε, καταδεικνύουν την ύπαρξη ιδιαίτερα επιβλαβών επιδράσεων των φυτοφαρμάκων στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου, ενώ φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου, αυτισμού και άλλων ασθενειών.
Με αφορμή, λοιπόν, την πρόσφατη απόσυρση από την κυπριακή αγορά τριών προϊόντων με υπολείμματα του μη επιτρεπόμενου στην Ε.Ε. φυτοφαρμάκου Χλωρoπυριφός και άλλων απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, ζητήσαμε (o “Φ”) από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνο Μακρή, να μας αναλύσει τι συνεπάγεται για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση των βλαβερών ουσιών.
Ο Δρ Μακρής ανέφερε αρχικά ότι η «ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, είναι στοιχεία, τα οποία συνηγορούν ότι κάποια στιγμή στη ζωή σας, έχετε εκτεθεί πιθανότατα σε φυτοφάρμακα. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων περνούν εύκολα στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Συνήθως λαχανικά και φρούτα ψεκάζονται με χημικά φυτοφάρμακα στο χωράφι».
Σημείωσε ακολούθως ότι «η τοξικότητα των φυτοφαρμάκων για τον άνθρωπο διαφέρει ανάλογα με το ενεργό τους συστατικό/ά, ενώ ορισμένα μπορούν ακόμη και να απορροφηθούν μέσα στον καρπό των φρούτων ή λαχανικών. Έτσι, μερικές φορές, το πλύσιμο η το ξεφλούδισμα του εξωτερικού δέρματος μπορεί να μη μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης σε φυτοφάρμακα, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά».
«Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν ότι τα φυτοφάρμακα (όπως η γλυφοσάτη) εντοπίζονται σε δημητριακά, τα οποία τα παιδιά προτιμούν να τρώνε ιδιαίτερα, εξηγώντας ότι «ο οργανισμός των παιδιών είναι συνεχώς αναπτυσσόμενος, επομένως είναι πιο ευαίσθητος στις εκθέσεις φυτοφαρμάκων απ’ ότι οι ενήλικες», σημείωσε ακόμη.
Σημείωσε στη συνέχεια ότι «ορισμένα φυτοφάρμακα, όπως τα οργανοχλωριούχα φυτοφάρμακα, έχουν απαγορευθεί διεθνώς, βάσει συνθήκης, που υπογράφτηκε από πολλές χώρες, λόγω της μεγάλης δυνατότητας των οργανοχλωριούχων φυτοφαρμάκων να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Εξακολουθούν, ωστόσο, να εντοπίζονται κατάλοιπα αυτών των φυτοφαρμάκων σε λαχανικά και φρούτα, καθώς χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να τα παράγουν ή/και να τα χρησιμοποιούν ή παρανόμως να εισέρχονται σε αγορές της ΕΕ».
Ο Δρ Μακρής τόνισε ότι «όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η χρόνια και συστηματική έκθεση του ανθρώπου σε εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα μπορεί είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, ειδικά για τα παιδιά. Ακόμη και η έκθεση σε μικρές δόσεις, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία». Εξήγησε ότι μέρος των δυσμενών επιδράσεων των φυτοφαρμάκων στην υγεία σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας και επεξεργασίας πληροφοριών/ερεθισμάτων, που φθάνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο, υποδηλώνοντας ότι τα φυτοφάρμακα μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στον τρόπο, με τον οποίο αναπτύσσεται κατά την κύηση και λειτουργεί μετέπειτα ο εγκέφαλος».
Ένα άλλο σοβαρότατο θέμα που αξίζει διερεύνησης είναι κατά πόσο αληθεύουν οι έντονες φήμες ότι παράνομα καταφτάνουν από τα κατεχόμενα λαχανικά τα οποία δεν τυχαίνουν καμίας εξέτασης και παράνομα διοχετευονται στην κυπριακή αγορά, αφού ο έλεγχος προέλευσης των λαχανικών έχει αρκετές ελλείψεις.
Γνωστό το σενάριο για τα κυπριακά δεδομένα: Στο βωμό του κέρδους κάποιων, θυσιάζεται η υγεία και οι ζωές των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων.
Διαβάστε τη συνέντευξη του Δρ Μακρή για το θέμα των φυτοφαρμάκων στο ρεπορτάζ του «Φ»: https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1631021/dr-makris-karkino-mechri-aftismo-prokaloyn-ta-fytofarmaka