Ο πρώην Βασιλικός οίκος της Ελλάδας είναι ένας πλάγιος κλάδος του Οίκου του Γκλύξμπουργκ-Δανίας, που με τη σειρά του είναι πλάγιος κλάδος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόνντερμπουρκ-Γκλύξμπουργκ. Ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Α΄, Βασιλέα των Ελλήνων και ανέδειξε έξι ανώτατους άρχοντες της Ελλάδας έως το Ελληνικό δημοψήφισμα του 1974.
Ο συγκεκριμένος Οίκος έχει έναν πλάγιο κλάδο, τον οποίον ίδρυσε ο Ανδρέας (1882-1944), πρίγκιπας της Ελλάδας. Με το γάμο του γιου του, Φιλίππου(1921-2021) με την Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου (1926-2022), ο γιος τους Κάρολος (γενν. 1948) έγινε διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου(1952-2022), και από το 2022 βασιλιάς.
Ο Κωνσταντίνος Β΄ (2 Ιουνίου 1940 – 10 Ιανουαρίου 2023) ήταν Βασιλιάς των Ελλήνων από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.
Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από το 2013 είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.
Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον νόμο 2215/1994, αφαίρεσε από τον Κωνσταντίνο την ελληνική υπηκοότητα. Το τότε εν ισχύ διαβατήριό του ανέφερε την έκπτωτη ιδιότητά του και, προκειμένου να λάβει νέο, του ζητήθηκε ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος, παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις και να δηλώσει όνομα και επώνυμο προκειμένου να παραλάβει στοιχεία ταυτότητας.
Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν τον Μάρτιο του 2003.
Στον δημόσιο λόγο, μετά την κατάργηση της βασιλείας, αναφερόταν συνήθως ως τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ.
Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία απέκτησαν πέντε παιδιά, δυο κόρες και τρεις γιους:
• την Αλεξία (10 Ιουλίου 1965, Κέρκυρα). Παντρεύτηκε στις 9 Ιουλίου του 1999 στο Λονδίνο τον αρχιτέκτονα Κάρλος Μοράλες Κιντάνα με τον οποίον απέκτησαν 4 παιδιά.
• τον Παύλο, πρώην Διάδοχο της Ελλάδος (20 Μαΐου 1967, Τατόι). Νυμφεύθηκε στις 1 Ιουλίου του 1995 στο Λονδίνο την Μαρί Σαντάλ-Μίλλερ και απέκτησαν πέντε παιδιά. Η Μαρί Σαντάλ – Μίλλερ είναι συγγραφέας, εικονογράφος για παιδιά και σχεδιάστρια ενδυμάτων. Γεννήθηκε στο Λονδίνο και είναι κόρη του Αμερικανού επιχειρηματία Ρόμπερτ Γουόρεν Μίλλερ και της Μαρίας Κλάρας Πεσάντες Μπεσέρρα. Η μεγαλύτερη κόρη του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ Μίλλερ, η 26χρονη Πριγκίπισσα Μαρία Ολύμπια είναι μοντέλο του οίκου Louis Vuitton.
• τον Νικόλαο (1 Οκτωβρίου 1969, Ρώμη). Νυμφεύθηκε στις 25 Αυγούστου του 2010 στις Σπέτσες την Τατιάνα Μπλάτνικ. (Η Τατιάνα γεννήθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας στις 28 Αυγούστου 1980 και είναι η κόρη του Σλοβένου επιχειρηματία Λάντισλαβ Μπλάτνικ και της Γερμανίδας αριστοκράτισσας Μαρί Μπίερλαϊν.[1][4] Από την πλευρά της μητέρας της, είναι εγγονή της Κόμισσας Ελίνκα φον Άϊνζιντελ[5][1], απογόνου του Γουλιέλμου Β΄ εκλέκτορα της Έσσης[6]. Το 1986, όταν η Τατιάνα ήταν έξι ετών, ο πατέρας της πέθανε και, σύντομα, η μητέρα της παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Αττίλιο Μπρίλεμπουργκ)
• τη Θεοδώρα (9 Ιουνίου 1983, Λονδίνο).
Η Θεοδώρα της Ελλάδας (τίτλος ευγενείας: Πριγκίπισσα Θεοδώρα της Ελλάδας και της Δανίας) γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 9 Ιουνίου 1983. Είναι ηθοποιός.
Την αρχική της εκπαίδευση, η Θεοδώρα, τη δέχτηκε στο Λονδίνο, ενώ ακολούθησαν σπουδές στην Αυστραλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2006 απέκτησε Μπάτσελορ στις Θεατρικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ Τον Απρίλιο του 2010, η Θεοδώρα, μετακόμισε στο Λος Άντζελες για κινηματογραφική καριέρα. Με το όνομα Theodora Greece (Θεοδώρα της Ελλάδας) ξεκίνησε να συμμετέχει σε μικρούς ρόλους, ενώ από το 2011 είναι μία εκ των πρωταγωνιστών του σίριαλ Τόλμη και Γοητεία.[4] Έχει συμμετάσχει επίσης στις κινηματογραφικές παραγωγές “Static”, “Respect Greece”, “Gates of Hades” και “Little Boy”.
Τον Νοέμβριο του 2018 ανακοινώθηκαν οι αρραβώνες της με τον δικηγόρο Μάθιου Κούμαρ . O γάμος ήταν προγραμματισμένος για τον Μάιο του 2020, στις Σπέτσες, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
• τον Φίλιππο (26 Απριλίου 1986, Λονδίνο). Νυμφεύθηκε την Νίνα Φλορ (Ελβετίδα Επιχειρηματίας) αρχικά με πολιτικό γάμο στο Σαιν-Μόριτζ της Ελβετίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2020 και στην συνέχεια με θρησκευτικό γάμο στην Μητρόπολη Αθηνών στις 23 Οκτωβρίου του 2021.
Ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων Κωνσταντίνος συγγένευε με αρκετές βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης.
Ο 74χρονος βασιλιάς της Βρετανίας είναι δεύτερος ξάδερφος του τέως τέως βασιλιά της Ελλάδας που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ο πατέρας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασιλιάς Παύλος ήταν πρώτος ξάδερφος με τον πρίγκιπα Φίλιππο πατέρα του Κάρολου.