Search
Close this search box.

Η Φινλανδία για ακόμη μια φορά δείχνει το δρόμο, μέσα από το εκπαιδευτικό της σύστημα πολεμά τα Fake News

SkalaTimes

Η σκανδιναβική χώρα, η Φινλανδία, δοκιμάζει νέους τρόπους για να διδάξει τους μαθητές σχετικά με την προπαγάνδα. Δείτε τι μπορούν να μάθουν άλλες χώρες από την επιτυχία της (και η Κύπρος που στην παιδεία μπάζει νερά από παντού).

Στο σχολείο, στη Φινλανδία οι μαθητές καλούνται να επεξεργαστούν τα δικά τους βίντεο και φωτογραφίες, ώστε να διαπιστώσουν από οι ίδιοι πόσο εύκολο είναι να χειραγωγούν τις ειδήσεις.

Σύμφωνα με τους New York Timeς, οι μαθητές στη Φινλανδία εξετάζουν μια σειρά από άρθρα και έτσι μαθαίνουν να θέτουν και να απαντούν ερωτήματα όπως: «Ποιος είναι ο σκοπός του άρθρου; Πώς και πότε γράφτηκε; Ποιοι είναι οι κεντρικοί ισχυρισμοί του συγγραφέα;»
Οι μαθητές μελετούν και διδάσκονται γύρω από τα Fake news και την κρατική προπαγάνδα!
(Αυτό κι αν είναι μάθημα!)

Η Φινλανδία μάλιστα επιδιώκει να διδάσκει τα παιδιά γύρω από την παραπληροφόρηση από την προσχολική ηλικία!
Τo μάθημα έχει συμπεριληφθεί στην «διδακταία ύλη».
Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι το Φινλανδικό μοντέλο εκπαίδευσης θεωρείται ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, στο κόσμο.

Πρωτιά για τη Φινλανδία
Η Φινλανδία βρέθηκε στην πρώτη θέση 41 ευρωπαϊκών χωρών στην «ανθεκτικότητα έναντι της παραπληροφόρησης» και παραμένει εκεί για πέμπτη συνεχή φορά, σύμφωνα με την σχετική έρευνα από το Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Στις υψηλότερες θέσεις της έρευνας βρέθηκαν επίσης:
Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία και Σουηδία.

Οι χώρες που θεωρούνται πιο ευάλωτες στην παραπληροφόρηση σύμφωνα με την έρευνα είναι οι: Γεωργία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία.

ΗΠΑ vs ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, αλλά σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η παραπληροφόρηση και τα fake news έχουν γίνει πιο διαδεδομένα από το 2016, με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα μέσα ενημέρωσης να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Μια έρευνα της Gallup, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, διαπίστωσε ότι μόλις το 34% των Αμερικανών εμπιστεύονταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μεταδώσουν τις ειδήσεις πλήρως, με ακρίβεια και δίκαια, ελαφρώς υψηλότερο από τον χαμηλότερο αριθμό που κατέγραψε ο οργανισμός, το 2016.

Στη Φινλανδία, το 76% των Φινλανδών θεωρούν ότι οι έντυπες και οι ψηφιακές εφημερίδες είναι αξιόπιστες, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα του Αυγούστου που ανατέθηκε από εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί φινλανδικές εφημερίδες, η οποία διεξήχθη από την IRO Research, μια εταιρεία έρευνας αγοράς.

Η Φινλανδία έχει πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, το δημόσιο εκπαιδευτικό της σύστημα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και τα κολέγια στη χώρα είναι δωρεάν. Υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αξίζει να πούμε ότι η Φινλανδία ήταν μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν λιγότερο από την πανδημία του κορωνοϊου.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί στη Φινλανδία χαίρουν μεγάλης εκτίμησης.


Πηγή άρθρου: https://www.nytimes.com/2023/01/10/world/europe/finland-misinformation-classes.html?searchResultPosition=1

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο

Η συνδημότισσα μας Κωνσταντίνα Ελευθερίου μας παρουσιάζει γι αυτή τη βδομάδα, μέσα από τη στήλη της στο SkalaTimes, νοστιμότατα αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ

error: Content is protected !!