Search
Close this search box.

O coach Ανδρέας Σολομωνίδης μιλά στο SkalaTimes για το άθλημα που αγαπάμε, την καλαθόσφαιρα και για την επιτυχία του αθλητικού σχολείου Βεργίνας

Ο Ανδρέας Σολομωνίδης, προπονητής στις ομάδες καλαθόσφαιρας της Ακαδημίας του ΖΗΝΩΝΑ στη Λάρνακα, αλλά και καθηγητής – προπονητής στο Αθλητικό Σχολείο Βεργίνας στη πόλη μας, μιλά στο SkalaTimes για την επιτυχία των μαθητών του αθλητικού σχολείου Βεργίνας, όταν οι μαθητές πρόσφατα κατέκτησαν το επαρχιακό πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας Λυκείων.
Ο Ανδρέας Σολομωνίδης μας μιλά γενικότερα για την καλαθόσφαιρα και ανάμεσα σε άλλα τονίζει «το σημαντικότερο που χρειάζονται οι καλαθοσφαιριστές της Λάρνακας είναι υποδομές και εγκαταστάσεις που να μπορούν να προπονούνται καθώς τα γήπεδα που χρησιμοποιούμε για προπονήσεις πολλά είναι ακατάλληλα για αθλητισμό γενικά».

SkalaTimes

Η δικιά σας σχέση με την καλαθόσφαιρα πως άρχισε και σήμερα που σας βρίσκουμε όσον αφορά το άθλημα;
Η σχέση μου με την καλαθόσφαιρα άρχισε οταν σε νεαρή ηλικία εντάχθηκα σε μια ακαδημία καλαθόσφαιρας και συνεχίστηκε οταν αποφοίτησα απο τη γυμναστική ακαδημία της Βουδαπέστης, με ειδικότητα στην καλαθόσφαιρα.
Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζομαι στο σωματείο του Ζήνωνα, προπονώντας φέτος την ανδρική ομάδα και την ομάδα γυναικών κάτω των 18.
Επίσης τη φετινή χρονιά εργάζομαι και στο αθλητικό σχολείο Βεργίνας, όπου είμαι προπονητής της ομάδας αγοριών λυκείου.

Πιστεύετε ότι οι ακαδημίες Ζήνωνα αν και μετρούν λίγα χρόνια ζωής πέτυχαν πολλά όσον αφορά την καλαθόσφαιρα;
Οι ακαδημίες του Ζήνωνα στα λίγα χρόνια που υπάρχουν έχουν πετύχει πάρα πολλά και οσο αφορά τη κατάκτηση τίτλων στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, αλλά και στη παραγωγή ταλέντων.
Πρωταγωνιστεί στα παγκύπρια αναπτυξιακά πρωταθλήματα μόνιμα τα τελευταία χρόνια και την περσινή χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα ανδρών κάτω των 18 και τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα γυναικών κάτω των 18.
Μέσα απο τη σωστή δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του Ζήνωνα, πολλά παιδιά έχουν πάρει υποτροφίες σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού (Αμερική και αλλού) λόγω των αθλητικών διακρίσεων που έχουν πετύχει στη καλαθόσφαιρα, ενω παράλληλα η ομάδα μας τροφοδοτεί συνεχώς τις εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών. Επιπλέον, αρκετά παιδιά που έχουν βγεί απο τις ακαδημίες του Ζήνωνα έχουν προχωρήσει σε ανδρικές και γυναικείες ομάδες ανα το παγκύπριο και αγωνίζονται με επιτυχία στα πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών.

Πρόσφατα οι καλαθοσφαιριστές της ομάδας του Σχολείου της Βεργίνας διακρίθηκαν. Μιλήστε μας λίγο γι αυτό και για τους συγκεκριμένους αγώνες.
Τα αγόρια του αθλητικού σχολείου Βεργίνας πρόσφατα κατέκτησαν το επαρχιακό πρωτάθλημα Λυκείων αφου τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο τους, νικώντας το λύκειο Λειβαδιών, το Παγκύπριο, το Μακάριο και την Τεχνική Σχολή.  
Στον ημιτελικό νίκησαν την Αμερικάνικη Ακαδημία και στο τελικό το Μed High όπου με ακόμα μια νίκη κατέκτησαν αήτηττοι και επάξια το επαρχιακό πρωτάθλημα Λάρνακας και κέρδισαν τη συμμετοχή τους στους παγκύπριους τελικούς που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.

Τι σημαίνει για τους μαθητές και συνάμα καλαθοσφαιριστές αυτή η διάκριση;
Αυτή η επιτυχία σίγουρα είναι μια τιμιτική διάκριση για τα παιδιά αφού εκπροσώπησαν με επιτυχία το σχολείο τους κατακτώντας το επαρχιακό πρωτάθλημα αλλα ο στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση του παγκύπριου σχολικού πρωταθλήματος λυκείων.

Ποιος ο ρόλος του κάθε προπονητή στην όποια επιτυχία ή αποτυχία της ομάδας του;
Ο κάθε προπονητής ασχολείται καθημερινά για την ατομική βελτίωση και πρόοδο των αθλητών του και μέσα απο αυτό θα έρθει η ομαδική βελτίωση με τη καθοδήγηση του προπονητή της κάθε ομάδας.
Ο προπονητής θα δώσει τις οδηγίες στους παίκτες για το πως θα αγωνιστούν αλλά οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές και αυτοί που θα καθορίσουν με την απόδοση τους το αποτέλεσμα αρα η όποια επιτυχία η αποτυχία κι αν έρθει θα είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και προπόνησης.

Τι χρειάζονται οι καλαθοσφαιριστές (και καλατοσφαιρίστριες) της Λάρνακας σήμερα;
Κατά την άποψη μου το σημαντικότερο που χρειάζονται οι καλαθοσφαιριστές της Λάρνακας είναι υποδομές και εγκαταστάσεις που να μπορούν να προπονούνται, καθώς τα γήπεδα που χρησιμοποιούμε για προπονήσεις πολλά είναι ακατάλληλα για αθλητισμό γενικά.
Εδω και δύο χρόνια, για παράδειγμα, δύο απο τα γήπεδα που χρησιμοποιούμε σαν ομάδα, όταν βρέχει στάζουν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε σωστή προπόνηση, αλλα να προσαρμόζουμε τη προπόνηση ανάλογα με το που δεν έχει νερά το γήπεδο.!!! Το ενα γήπεδο είναι το γήπεδο που χρησιμοποιούμε για τους αγώνες μας και οταν βρέχει αναγκαζόμαστε να διακόψουμε τον αγώνα ή να μην ξεκινάμε καν και να πρέπει να μεταφερθούμε σε άλλα γήπεδα, αν βρούμε κάποιο διαθέσιμο.
Κατι άλλο που νομίζω χρειάζονται πολλά απο τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι περισσότερο ελεύθερο χρόνο που να μπορούν να προπονηθούν, καθώς κάθε χρόνο αυξάνονται οι ώρες στα φροντιστήρια, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ώρες που αθλούνται.

Για εσάς κύριε Σολομωνίδη τι σημαίνει το άθλημα αυτό;
Ασχολούμαι με τη καλαθόσφαιρα καθημερινά απο το πόστο του προπονητή τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Για μένα αυτό το άθλημα σημαίνει πάρα πολλά καθώς αποτελεί ενα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου στο οποίο αφιερώνω τον περισσότερο μου χρόνο, είναι η δουλειά μου την οποία λατρέυω και είναι το άθλημα που μου έχει προσφέρει στιγμές και εμπειρίες ζωής.

Τέλος, το μήνυμα σας σε όλους και όλες όσες αγαπούν το Basketball, είτε παίζουν, είτε όχι.
Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος ενεργά με το άθλημα της καλαθόσφαιρας.
Στους γονείς θα ήθελα να πω να στείλουν τα παιδιά τους σε μια ακαδημία καλαθόσφαιρας, όπου θα έχουν να κερδίσουν πραγματικά πάρα πολλά.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!