Search
Close this search box.

Χωρίς Κορδέλα και Πίσκαλα!

Του Μάριου Κουκουμά
(Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας
)

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκοψε ανάμεσα σε άλλα και την κορδέλα του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας εν μέσω διθυραμβικών λόγων και προεκλογικών φανφάρων.

Δεν ξεχνάμε όλοι όμως τι και πώς έγινε δυνατόν να ανοίξει το Μουσείο.
Διατηρούμε την Μνήμη μας ανέπαφη.

Το Μουσείο Λάρνακας έκλεισε για απαραίτητες εργασιες οι οποίες κρίθηκαν ως αναγκαίες με το αρχικό πλάνο να μιλούσε για 6 μήνες κλείσιμο και αναβάθμιση. Οι 6 μήνες ξεπέρασαν τα 4 χρόνια με κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας. Το άνοιγμα και η επαναλειτουργία του εγινε πολλές φορες έρμαιο Κυβερνητικών υποσχέσεων και προεκλογικών φωτογραφικών στιγμιότυπων επίδοξων πολιτικών.

Δεδομένο αδιαμφισβήτητο η αναγκαιότητα του κλεισίματος για απαραίτητες εργασίες οι οποίες είχαν υπολογιστεί ότι θα έκλειναν το Μουσείο για 6 μήνες επιδιορθώσεων. Δεδομένο επίσης ότι ξεπέρασε τα 4 χρόνια η κωλυσυεργία με την μόνη δικαιολογία η οποία μπορούσε να έχει την οποία λογική βάση να είναι ότι το Μουσείο της Λάρνακας δεν αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ίσως ούτε καν θέμα.

Οι αντιδράσεις του Δήμου πάμπολλες και πολλές φορές σε ρήξη με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και με δημόσιες αναφορές και ανακοινώσεις.

Η δικαιολογία του Υπ. Μεταφορών ότι “δεν έγινε σωστή εκτίμηση του χρόνου της επιδιόρθωσης” διάτρητη και δεν αντέχει καν στην κάμινο της λογικής μέχρι και σήμερα.

Οι συνεχιζόμενες και αλλεπάληλες αναβολές και ανανέωσεις της καθυστέρησης απέδειξαν και την αδράνεια αλλά και την ανυποληψία με την οποία αντιμετωπίστηκε η Λάρνακα απο την παρούσα Κυβέρνηση. Το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν ειναι το πρωτο ούτε το τελευταίο παράδειγμα. Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι αρχικά δεν έγινε ορθή εκτίμηση του χρόνου αποπεράτωσης και αυτό να το επαναλαμβάνεις σε κάθε αναβολή/καθυστέρηση. Αυτό οδηγεί σε μια διιτή εξήγηση ή για την ανικανότητα των αρμόδιων ή για το πως αντιμετωπίζουν την Λάρνακα (ενδεχομένως και τα δύο).

Τα παραδείγματα για την αντιμετώπιση της Λάρνακας ως τελευταίο τροχό της αμάξης απο την Κυβέρνηση πολλά, καθημερινά και επίπονα.

Τα παραδείγματα της αντιμετώπισης του Πολιτισμού σε παγκύπρια βάση επίσης γνωστότατα και δη του αρχαίου, αξίζει μόνο κάποιος να θυμηθεί την αλλαγή της απόφασης της Κυβέρνησης και το θάψιμο των αρχαίων από τον τέως Αρχιεπίσκοπο στην Γεροσκήπου και την δήλωση του “Το ξενοδοχείο θα το κτίσουμε είτε δίπλα στα αρχαία είτε πάνω στα αρχαία”. Καθώς και παλαιότερα την έγκριση της Κυβέρνησης για ιδιωτικό πάρτυ γάμου στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου από θυγατέρα πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ.

Από τον Αυγούστο του 2019 σε ερώτηση του ΑΚΕΛ στο Υπουργείο για το θέμα λήφθηκε απάντηση ότι είναι στο τελικό στάδιο οι εργασίες και έπεται σύντομα η ολοκλήρωση και δεν ήταν η μόνη φορα εφόσον το θέμα είχε εγγραφεί ξανά στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή από το ΑΚΕΛ.

Το θέμα είχε απασχόλησει συχνά και τον Δήμο Λάρνακας και την ΕΤΑΠ Λάρνακας με πολλαπλές επισημάνσεις, κατ’ ιδίαν συναντήσεις, επιστολές και παραινέσεις.

Οπόταν η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας (ανάμεσα και σε αρκετά άλλα) ουδόλως προσφέρεται για πίσκαλα και μπράβο από τους κυβερνώντες.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου 2017 και θα ολοκληρώνονταν τον Νοέμβριο 2017 αντ’ αυτού παραδόθηκε αρχές του 2022, αυτό από μόνο του έπρεπε να οδηγεί αν όχι σε κυβερνητική συγνώμη τουλάχιστον σε μια συστολή και σίγουρα όχι σε μεγάλους προεκλογικούς λόγους.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!