SkalaTimes
Ο Ιερός Ναός των Τριών Ιεραρχών στα Λιβάδια γιορτάζει σήμερα, ανήμερα της Γιορτής των Τριών Ιεραρχών.
Ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης, ο Βουλευτής Αμμοχώστου κ. Χατζηγιάννης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λιβαδιών κ. Νίκος Λυσιώτης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδιών και μέλη της Σχολικής Εφορίας Λιβαδιών, τίμησαν με την παρουσία τους την θεία λειτουργία που έγινε σήμερα το πρωι.
«Σήμερα γιορτάζει ο Ιερός Ναός Τριών Ιεραρχών στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης Λειβαδιών. Μια ιδιαίτερη Χριστιανική εορτή αφού μέσα από αυτή γιορτάζουμε παράλληλα την Εκπαίδευση και τα Γράμματα. Ο Δήμος μας γιορτάζει σήμερα και καλούμε τους Χριστιανούς να επισκεφτούν την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και την μικρή πανήγυρι έξω από τον Ιερό Ναό.
Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω ότι στο Δήμο μας βρίσκονται αρκετές εκκλησίες και ξωκλήσια, τα οποία δέχονται επισκέπτες από όλη τη Κύπρο», δήλωσε στο SkalaTimes ο Δήμαρχος Λιβαδιών κ. Μάριος Αρμένης.
Στην ομιλία που εκφώνησε η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδιών (Κύκλος Α) κ. Χριστίνα Ματθαίου μίλησε για τον βίο και διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών.
Στην ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της η κυρία Ματθαίου ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:
«Η σύνδεση μας με την παράδοση των Τριών Ιεραρχών αποτελεί ίσως την μόνη ελπίδα για την διατήρηση της ταυτότητας μας, αλλά και την και την αναμόρφωση του δυτικού κόσμου, ο οποίος κουρασμένος από τα αδιέξοδα του σύγχρονου πολιτισμού προσβλέπει με πάθος στην ανατολή, αναζητώντας γνήσιες και αυθεντικές εμπειρίες».
«Οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την εποχή και την κοινωνία, στην οποία ζουν, έχουν ανάγκη από πρότυπα. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται πρότυπα υγιή, γιατί η νεότητα αποτελεί την αναπτυξιακή φάση του ανθρώπου που μπαίνουν τα θεμέλια για το υπόλοιπο της ζωής του, Όποιος χτίσει σε θεμέλια γερά, μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κλυδωνισμοί του βίου, που αναπόφευκτα θα τον βρουν κάποια στιγμή, δεν θα πειράξουν στο ελάχιστο το οικοδόμημα του».
«Ζούμε στην εποχή των μεγάλων μέσων και τον συγχεχυμένων σκοπών. Οι άνθρωποι, παρά την υλική ευμάρεια δεν είναι ευτυχισμένοι. Ιδιαίτερα οι νέοι φαίνεται να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και αναζητούν την ευτυχία σε παντοίου είδους εξαρτήσεις, καταστροφικές για την σωματική και ψυχική τους υπόσταση. Ο μακαριστός Άγιος Πορφύριος συνήθιζε να λέει με πόνο καρδιάς: Μπερδεμένοι γονείς, μπερδεμένα παιδιά».
«Όταν μετά την απελευθέρωση το Ελληνικό κράτος σύστηνε το πρώτο του Πανεπιστήμιο, αναζήτησε να προβάλει ως προστάτη των Γραμμάτων έναν τέλειο άνθρωπο που θα ενώνει αρμονικά όλα αυτά τα δυσκολοσύνθετα στοιχεία. Και βρήκε μία ιερή τριάδα ιεραρχών. Τρεις μορφές, από εκείνες τις λίγες, που καταφέρνουν να σπάζουν τα στεγανά του χρόνου και να μην τους καταπίνει η λήθη. Ήταν μία επιλογή σοφή και φωτισμένη, γιατί το πρόσωπό τους προέτασσε όχι μόνο τον ποιητή, το φιλόσοφο, τον επιστήμονα, τον ενάρετο, αλλά και το σοφό διδάσκαλο, το θαυμάσιο ρήτορα, το χαρισματικό ηγέτη, τον ακαταπόνητο μαχητή, τον ακούραστο κοινωνικό εργάτη».
«Ήταν σοφή και φωτισμένη η επιλογή των τριών ιεραρχών να αποτελέσουν τους προστάτες των Γραμμάτων. Όχι γιατί πέτυχαν μία αρμονική σύζευξη της ελληνικής παιδείας με την χριστιανική πίστη. Ούτε για την μας άφησαν εκατοντάδες σοφά έργα μέσα στα οποία ανακαλύπτουμε τις βασικότερες παιδαγωγικές αρχές που ισχύουν μέχρι σήμερα. Ούτε ακόμη για το τεράστιο κοινωνικό τους έργο που φανερώνει σε άριστο βαθμό τον «καλό καγαθό άνθρωπο». Είναι που κοντά σ’ όλα αυτά τα θαυμαστά, προβάλλεται μπροστά μας ο Άγιος».
Περισσότερα για την Γιορτή των Τριών Ιεραρχών:
Στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Σε Ελλάδα και Κύπρο τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών εισήχθη στην εκκλησία στα μέσα του 11ο αιώνα από τον λόγιο και μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα (1000-1070), επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Θ’ του Μονομάχου (1000-1055).
Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Οθωνείου Πανεπιστημίου (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και πρωτογιορτάστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.