Search
Close this search box.

Οι τρεις υποψήφιοι και οι υποστηρικτές τους: Επιτελεία στήθηκαν σε χρόνο – ρεκόρ στον ΔΗΣΥ

Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης και Δημήτρης Δημητρίου, μέσα σε μια εβδομάδα έτρεξαν πολύ στον κομματικό μαραθώνιο που βιώνει το πρώτο κόμμα

Εν αναμονή μιας πιθανής νέας υποψηφιότητας για την προεδρία του ΔΗΣΥ στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Μαρτίου, ή ακόμη και μιας πιθανής αποχώρησης, αν συνδράμουν ορισμένα υπό κυοφορία δεδομένα, οι τρεις επί του παρόντος υποψήφιοι εισέρχονται σε ένα σαφάρι ψήφων από τη δεξαμενή των 50 χιλιάδων μελών του ΔΗΣΥ, τα οποία έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που σήμερα βιώνει το κόμμα από ιδρύσεώς του.

Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης και Δημήτρης Δημητρίου, μέσα σε μια εβδομάδα έτρεξαν πολύ στον κομματικό μαραθώνιο που βιώνει το πρώτο κόμμα. Οι αλλαγές, οι μεταμορφώσεις, αλλά και μικρές-μικρές «επαναστάσεις», τους δημιούργησαν, σε χρόνο-ρεκόρ, το πλαίσιο εντός του οποίου ο κάθε ένας εκ των διεκδικητών της συναγερμικής προεδρίας θα χαράξει τις επόμενες κινήσεις τους στο σφικτό χρονικό πλαίσιο το οποίο τους έχει απομείνει. Οι τρεις δεν χρειάζονται βεβαίως ιδιαίτερες συστάσεις στο ακροατήριο του ΔΗΣΥ στο οποίο απευθύνονται.

Από τα μέλη του κόμματος μέσω ψηφοφορίας θα διαπιστωθεί αν το κόμμα αυτό έχει ακόμη αποθέματα πολιτικής δράσης και όχι συνθημάτων, αν έχει την ικανότητα να κρατήσει τις ιστορικές του καταβολές. Επί του παρόντος σχεδόν οι πάντες στον ΔΗΣΥ συμφωνούν ότι το κόμμα τους και κατά τη διάρκεια ολίγων ημερών σφράγισε μια εξελισσόμενη παθογένεια, με αποτέλεσμα όχι απλώς να χαθεί στη μετάφραση, αλλά, ακόμη χειρότερα, κινδυνεύει να εξέλθει από μια κρίση φαινομενικά ως υγιής σχηματισμός, με μια νέα ηγεσία, αλλά σε βάθος χρόνου πιο άρρωστο από ποτέ. Ενώπιον μιας παρόμοιας περιγραφής του παρόντος και του μέλλοντος, το ζητούμενο είναι μια αλλαγή προσώπων να συνοδεύεται, όχι με τη βιαιότητα που χαρακτηρίζει τη δεδομένη στιγμή τα αντανακλαστικά της κοινωνίας με παρατηρούμενες φαλκιδεύσεις των αναγκών της. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει στον ΔΗΣΥ κυριολεκτικώς την «πόρτα του φρενοκομείου», στην οποία συνέδραμε αποφασιστικά ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με όλες τις αρνητικές για την Κύπρο και την κοινωνία παραμέτρους, και οι οποίες συνόδευσαν το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του.

Εκ νέου λοιπόν επιτελεία στήθηκαν σε χρόνο – ρεκόρ στον ΔΗΣΥ, αφού οι υποψήφιοι, σαν έτοιμοι από καιρό και με ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους, φαίνεται ότι είναι σε θέση να καλύψουν το οργανωτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα δώσουν τη μάχη τους. Με κινήσεις τους και τη δημιουργία ομάδων στήριξης σε όλες τις επαρχίες, οι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος άρχισαν την ενεργοποίησή τους για τη διεκδίκηση των μελών του ΔΗΣΥ σε μια άμεση ψηφοφορία από τη βάση.

Οι τρεις υποψήφιοι, πέραν των οργανωτικών τους συνθέσεων, επιχειρούν να κερδίσουν αμέσως τις εντυπώσεις στο κομματικό σύνολο:

• Κραυγαλέο παράδειγμα η διαφοροποιημένη στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου απέναντι στον νέο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, η δημόσια ουσιαστικά κίνηση ανοίγματος με τον έως προσφάτως αντίπαλό του για πολλούς μήνες, η οποία ξεπέρασε ακόμη και τη γραμμή που καθόρισε η επεισοδιακή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

• Η προσπάθειά του να επαναφέρει τον κώδικα επικοινωνίας με τον απερχόμενο Πρόεδρο, χωρίς επί τους παρόντος να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

• Από την πλευρά του, ο έως τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, έχει ως προμετωπίδα την εμπειρία του στη διακυβέρνηση του τόπου, παρά το κόστος που είχε αυτή η παρουσία του.

• Ο Δημήτρης Δημητρίου, από την πλευρά, σε μια προσπάθειά του να τονίσει τη διαφοροποίηση του από αντιδημοκρατικές πρακτικές, αναφέρθηκε στις διαγραφές για τις οποίες είχε από την αρχή τις ενστάσεις του.

Οι πρώτοι στηρίζοντες;
Στην εκλογική τους μάχη, οι τρεις διεκδικητές της προεδρίας στον ΔΗΣΥ επιζητούν την όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη ανάμειξη των προβεβλημένων στελεχών του κόμματος, ανθρώπων, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό, οι οποίοι είναι σε θέση να σπρώξουν τη βάση στην τελική της ετυμηγορία.

Για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, η κορύφωση της ευθύνης του ως κομματικός ηγέτης ήταν η ήττα στις προεδρικές εκλογές. Αυτό δεν μπορεί να το αποσείσει από τη δική του δράση και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές. Κάποιοι στο κόμμα ωστόσο θεωρούν πιο σημαντικά τα πολιτικά του χαρακτηριστικά, γιατί πιστεύουν ότι αποτελούν τη δύναμή του για την αλλαγή εντός του ΔΗΣΥ.

Παρά το γεγονός ότι δημοσίως δεν υπάρχει σταθερά μορφή στήριξης προς τους υποψηφίους, στους κομματικούς διαδρόμους γίνεται αναφορά σε στελέχη τα οποία έχουν τις προτιμήσεις τους σε αυτή την εκλογική μάχη.

Όπως διαπιστώνεται μέσα από μια πρώτη έρευνα, είναι πολιτικός ορθολογισμός να θεωρηθεί ότι η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου φαίνεται ότι συμβαδίζει με την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με μια τολμηρή του κίνηση την οδήγησε στην προεδρία της Βουλής. Ταυτοχρόνως, από το στελεχιακό προσωπικό, κοντά στον Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκονται ο Μιχάλης Σοφοκλέους, η Ξένια Κωνσταντίνου, και υπό πολιτικές και άλλες εσωκομματικές προϋποθέσεις, ο Ευθύμιος Δίπλαρος. Εννοείται ότι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ταυτίζεται και ένα μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο, κομμάτι των αιρετών σωμάτων, αλλά και εκατοντάδες περιφερειακά και τοπικά στελέχη.

Η επιρροή του Χάρη Γεωργιάδη βρίσκεται βασικά στη Λευκωσία και κυρίως στις αστικές περιοχές. Με μια πρώτη προσέγγιση, κοντά στην υποψηφιότητα Γεωργιάδη θα μπορούσε να πιστωθεί ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θεωρείται ο πολιτικός του μέντορας. Στο στρατόπεδο του Χάρη Γεωργιάδη θεωρητικά στέκονται ακόμη ο Νίκος Τορναρίτης, η Σάβια Ορφανίδου και Ονούφριος Κουλάς.

Ο νεαρότερος εκ των υποψηφίων, Δημήτρης Δημητρίου, παρουσιάζεται με ικανοποιητικές προσβάσεις σε όλες τις επαρχίες. Μαζί του φαίνεται να συσπειρώνονται στελέχη όπως οι Ιωνάς Νικολάου, Κυριάκος Κούσιος και μια ομάδα ανθρώπων και οργανισμών που προτίμησαν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σημείο αναφοράς ο Αναστασιάδης
Η ανθρωπογεωγραφία στήριξης των τριών υποψηφίων στον ΔΗΣΥ είναι βεβαίως σχηματική. Είναι και συμπερασματική με βάση τις ενέργειες και πολιτικές πρακτικές των στελεχών του κόμματος. Στο παζλ αυτό των πιθανοτήτων για την υποστήριξη της οποίας θα τύχουν οι τρεις υποψήφιοι, σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί και το μέγεθος της ανάμειξης και της αποφασιστικότητας του απερχόμενου Προέδρου να φροντίσει για τη νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Ταυτοχρόνως, εξίσου σημαντική, αν όχι καθοριστική, αποτελεί η τάση η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί από το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΔΗΣΥ, τουλάχιστον 14 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος ψήφισαν Ν. Χριστοδουλίδη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Πώς αυτά τα μέλη θα αντιδράσουν στην εσωκομματική διαδικασία και πώς οι υποψήφιοι θα επικοινωνήσουν με αυτή τη μάζα των 26 με 27% των μελών του κόμματος; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί κυριολεκτικώς τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Εφημερίδα “Πολίτης”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!