Διακήρυξη Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η 8η Μαρτίου αποτελεί διαχρονικά μια αφορμή για να γίνει μια υπενθύμιση των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν στην κοινωνία για την ουσιαστική εδραίωση της αρχής της ισότητας των δύο φύλων αλλά παράλληλα, αποτελεί ημέρα τιμής των γυναικών ανά το παγκόσμιο, οι οποίες μέσα από μακροχρόνιους και δύσκολους αγώνες, αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών και την πάταξη των στερεοτύπων.
Η σύγχρονη γυναίκα, μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην πολιτική, στις επιστήμες, και γενικότερα στον χώρο εργασίας, όμως δυστυχώς λόγω των πατριαρχικών δομών της κοινωνίας αντιμετωπίζει ένα δίλημμα, το οποίο οι άντρες συνάδελφοί της σπάνια βρίσκουν μπροστά τους. Το μεγάλο αυτό δίλημμα είναι: καριέρα ή οικογένεια. Οι ίδιες διαισθητικά προσπαθούν να συνδυάσουν και τα δύο. Στο παρελθόν, στις παραδοσιακές και πατριαρχικές κοινωνίες, η γυναίκα κέρδιζε τον σεβασμό και την εκτίμηση της κοινωνίας μόνο μέσω του ρόλου της ως σύζυγος και ως μητέρα, αλλά στην εποχή μας αυτό έχει αλλάξει, καθώς η σύγχρονη γυναίκα καλείται να συνδυάσει τους πιο πάνω παραδοσιακούς της ρόλους με τον ρόλο της ως εργαζόμενη.
Συνεπώς, η γυναίκα στη σύγχρονη εποχή καλείται να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε πολλαπλούς ρόλους: της συζύγου, της μητέρας και της εργαζόμενης, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν την δικαιώνει σε όλες τις περιπτώσεις. Η απουσία της από καθημερινές οικογενειακές στιγμές αλλά και η απουσία της στην ανατροφή των παιδιών δημιουργεί στην εργαζόμενη μητέρα ένα ενοχικό αίσθημα μη ανταπόκρισης στον ρόλο της ως μητέρα και ως σύζυγος.
Οι γυναίκες διαχρονικά βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τους άντρες, εξαιτίας του φύλου τους, και αυτό επειδή η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος. Πρακτικές διακρίσεων και πατριαρχίας παλαιότερων εποχών μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργήσει μεγάλο χάσμα ισχύος μεταξύ των φύλων στις οικονομίες, στα πολιτικά συστήματα, και στην κοινωνία, με τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στους πιο πάνω τομείς να αποδεικνύουν το πιο πάνω.
Η κυριότερη πρόκληση πάντως παραμένει η συνεχής προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας, πάταξης των στερεότυπων, διαρκούς εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα για απαλλαγή των παγιωμένων νοοτροπιών που στέκονται εμπόδιο στην κατάκτηση από τις γυναίκες του δικαιωματικά ίσου ρόλου τους στις κοινωνικές και οικονομικές θέσεις του τόπου. Δυστυχώς, 114 χρόνια μετά την πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας, συνεχίζουν να απουσιάζουν οι τρόποι και οι δομές στήριξης των γυναικών, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και να συμφιλιώσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις και τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών.
Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, μέσα από δράσεις όπως φόρουμ, σεμινάρια, και ενημερωτικές εκδόσεις, στοχεύει στην πληροφόρηση των εργαζομένων, των εργοδοτών, των φοιτητών, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, για θέματα ισότητας στον χώρο εργασίας. Βασική επιδίωξή της είναι να μπορέσει να συνεισφέρει στον καθορισμό ή την αναθεώρηση της εθνικής πολιτικής αναφορικά με τα ζητήματα έμφυλης ισότητας, μέσω εισηγήσεων και συστάσεων προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της παρακολούθησης και περαιτέρω βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής της νομοθεσίας από την αρμόδια αρχή του Υπουργείου, την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων μέσα από έρευνες και στατιστικά στοιχεία, την παροχή συμβουλών σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα έμφυλης ισότητας. Στόχος της είναι γενικότερα να συμβάλει στην εξάλειψη διακρίσεων και ανισοτήτων στον εργασιακό χώρο.
Στόχος της Επιτροπής είναι μέσα από μια διαρκή προσπάθεια να εδραιωθεί μια εργασιακή κουλτούρα απαλλαγμένη από άμεσες και έμμεσες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, και αυτό να αποτυπώνεται τόσο στην εθνική πολιτική, όσο και στις συλλογικές συμβάσεις.
Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου προς τιμήν των γυναικών δημοσιογράφων αξιωματούχων της Ένωσης Συντακτών Κύπρου
Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, 10.00 π.μ., Δημοσιογραφική Εστία
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία απ’ το να έχεις μέσα σου μια ιστορία ανείπωτη» λέει η γυναίκα που τραγούδησε, μίλησε, έγραψε, έζησε και ενέπνευσε με όλη της τη δύναμη. Η Μάγια Αγγέλου.
Είναι μεγάλη μου τιμή λοιπόν που βρίσκομαι σήμερα, 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ανάμεσα σας. Ανάμεσα σε γυναίκες που επέλεξαν να μην σιωπούν, αλλά να μιλάνε για το ανείπωτο, να καταγράφουν την αγωνία τους, όταν τα σημάδια ακόμη από τα γεγονότα είναι νωπά στον αέρα. Γυναίκες που επέλεξαν είτε με τη φωνή, είτε με την πένα τους να χαράξουν δρόμους, να σπάσουν στεγανά, ν’ αναμετρηθούν με το κατεστημένο. Επιλέγοντας να υπηρετούν στη ζωή τους, αυτό που αγαπούν. Αυτό που ορίζουμε ως λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Χωρίς να μετράνε ώρες, χωρίς να υπολογίζουν συνέπειες με προσωπικό κόστος και θυσιάζοντας πολλές φορές τα αυτονόητα.
Αγαπητέ κύριε πρόεδρε της Ένωσης Συντακτών Κύπρου,
Αγαπητή κυρία Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπε,
Αγαπητή κυρία Επίτροπε Νομοθεσίας,
Αγαπητή κυρία Επίτροπε Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,
Αγαπητή κυρία πρόεδρε της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου,
Αγαπητέ κύριε Γενικέ Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου,
Αγαπητή εκπρόσωπε του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών,
Αγαπητές κυρίες δημοσιογράφοι αξιωματούχοι,
Εκλεκτές προσκεκλημένες,
Κυρίες και κύριοι,
Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τις γυναίκες δημοσιογράφους αξιωματούχους της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Την κυρία Μαρούλα Βιολάρη-Ιακωβίδου, η οποία αποτελεί ιστορικό κεφάλαιο για την Κύπρο μας. Η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος, που έδρασε και ως «Νεφέλη» κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 55-59, και μέσα από τη δράση και τα γραπτά της έζησε και αποτύπωσε όλα τα ιστορικά βήματα της πατρίδας μας. Τις κυρίες Νάνσια Παλάλα, Ανδρούλα Ταραμουντά, Έλλη Κοτζαμάνη, Κίκα Κασινίδου, Πόλα Σπόντα, Λένια Καρατζιά, Ανδρούλα Γεωργιάδου, Ζωή Τηλεγράφου, Μαρία Παπαλαζάρου-Φράγκου, Έλενα Σταύρου και Τώνια Σταυρινού. Μια συμβολική κίνηση η σημερινή ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και θαυμασμού για το εξαιρετικό έργο που επιτέλεσαν ή/και ακόμη επιτελούν αφήνοντας το αποτύπωμα τους στον δημόσιο λόγο και στο δημοσιογραφικό λειτούργημα.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ένωση Συντακτών Κύπρου για την πρόσκληση και να τη συγχαρώ για τον ενεργό ρόλο που κατέχει στην κυπριακή πραγματικότητα από το 1959, έτος ίδρυσής της, μέχρι και σήμερα. Τα μέλη της ξεπερνούν τα πεντακόσια, εκ των οποίων σχεδόν διακόσια είναι γυναίκες.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί υπόμνηση των σκληρών διαχρονικών αγώνων που έδωσαν οι γυναίκες, για να αποκτήσουν φωνή και λόγο στον κοινωνικό και πολιτικό ιστό. Τίποτα δεν τους χαρίστηκε. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Χρειάστηκε να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να έρθουν αντιμέτωπες με προκαταλήψεις και σεξιστικές συμπεριφορές, να ορθώσουν ανάστημα και να διεκδικήσουν τη θέση που τους ανήκει σε κατεξοχήν ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα… Κάθε βήμα ήταν και εξακολουθεί να είναι μια μάχη. Και κάθε νίκη είναι νίκη για όλους και όλες. Νίκη για τη νέα γενιά που έχει ανάγκη να αρθρώσει λόγο και φωνή, για να χτίσει το μέλλον της όπως το ονειρεύεται.
Υποκλινόμαστε λοιπόν στις γυναίκες που έγιναν πρότυπα. Υποκλινόμαστε στις γυναίκες που γίνονται καθημερινά πρότυπα. Σε όλες τις γυναίκες που παλεύουν για τα μικρά και τα μεγάλα. Οι αξίες της ισότητας και της ισονομίας είναι ανεκτίμητες, βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που δεν θα έπρεπε να αμφισβητούνται.
Αγαπητές φίλες,
Είμαι βέβαιη πως κι εσείς, ως γυναίκες μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας, αντιμετωπίσατε και ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε καθημερινά διακρίσεις ή/και απειλητικό κλίμα κατά την άσκηση των καθηκόντων σας. Κλίμα που αποσκοπεί να περιορίσει την αποδοτικότητα και το αποτέλεσμα της εργασίας σας με δυσανάλογο αντίκτυπο σε κάθε προσπάθειά αντικειμενικής αποτύπωσης των γεγονότων. Οι άνισες συνθήκες εργασίας, τα σεξιστικά σχόλια, ο μισογυνισμός, η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας αλλά και οι γυναικοκτονίες αποτελούν κινδύνους που συχνά είναι αόρατοι και δεν αναγνωρίζονται, ως θα έπρεπε, από τους περισσότερους συναδέλφους, τα μέσα ενημέρωσης και τις κρατικές αρχές. Επομένως, η έλλειψη πρόληψης και προστασίας έναντι της έμφυλης βίας ειδικότερα στο επαγγελματικό περιβάλλον καθιστούν δυσχερείς τόσο την επαρκή αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων που βιώνουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι όσο και την αποτελεσματική διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματός τους στην ελευθερία του λόγου, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία.
Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, στηρίζουμε την ελευθερία της έκφρασης, ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, όπως αυτό ορίζεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στηρίζουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, στην αποστολή τους που δεν είναι άλλη από τη σωστή, την αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των πολιτών και τον έλεγχο της εξουσίας, στη βάση πάντοτε των προνοιών που διέπουν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Κατ’ επέκταση, καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας και κακόβουλου περιορισμού του λόγου υπό συνθήκες φόβου και μισαλλοδοξίας, καθώς και την εσκεμμένη παραπληροφόρηση του κοινού. Τέλος, μέσω του νομοθετικού μας έργου οφείλουμε να προστατεύουμε και να προάγουμε τη διαφύλαξη του συνταγματικού δικαιώματος του λόγου, της πολυφωνίας και της πιστής μετάδοσης της αλήθειας.
Ειδικότερα σήμερα που η διασπορά ψευδών και κατασκευασμένων ειδήσεων έχει μετατραπεί σε μάστιγα της εποχής, με σκοπό την ποδηγέτηση της κοινής γνώμης… Σήμερα που τα fake news, διαδίδονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι οι αληθινές ειδήσεις, εισβάλλοντας και αλώνοντας τη ζωή μας, δημιουργώντας ένα πρωτοφανή εθισμό στο ψεύδος και απαξιώνοντας την αλήθεια, οφείλουμε να βγούμε μπροστά και να ενεργοποιήσουμε δικλείδες ασφαλείας και αντιστάσεις. Οφείλουμε να αναζητήσουμε σε συνέργεια και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, μηχανισμούς και ρυθμίσεις, μέσα από ολιστικές πολιτικές και εκστρατείες ενημέρωσης και διαφώτισης, για την προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση.
Αγαπητές Φίλες
Στο πρόσωπο σας τιμούμε σήμερα όλες τις γυναίκες δημοσιογράφους της Κύπρου, αλλά και όλες εκείνες που υπηρετούν την αλήθεια και την ελευθεροτυπία απέναντι σε απολυταρχικά ανελεύθερα καθεστώτα, θέτοντας καθημερινά λέξη με τη λέξη, σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
Κλείνοντας θα επικαλεστώ μια δημόσια δήλωση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, δημοσιογράφου Μαρία Ρέσσα: «Μη φοβάστε! Αν δεν ασκήσετε τα δικαιώματά σας, θα τα χάσετε.».
Σας ευχαριστούμε που με την πέννα και τον κριτικό σας λόγο γίνεστε η φωνή μας. Εύχομαι ολόψυχα στην καθεμιά ξεχωριστά ανοδική σταδιοδρομία, υγεία και ευτυχία.
Μήνυμα της Επιτρόπου Ισότητας Φύλων, κας Τζόζης Χριστοδούλου, για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών
Σήμερα, 8η του Μάρτη, τιμάμε τους αγώνες των γυναικών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Παρόλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και παρά τα σημαντικά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, ακόμη δεν έχουμε πετύχει την πλήρη και ουσιαστική ισότητα. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών παραμένει μία υπενθύμιση ότι δεν χωράει εφησυχασμός.
Η ισότητα γυναικών και ανδρών δεν είναι ζήτημα πολιτικής ορθότητας και σίγουρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Είναι ένας διαχρονικός αγώνας και μια πορεία διεκδίκησης σε όλα τα επίπεδα όπου υπάρχουν ανισότητες. Ας μην ξεχνάμε ότι για όλα αυτά που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, πολλές γυναίκες έχουν δώσει ακόμη και τη ζωή τους.
Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά και κατοχυρωμένα. Μέσα από συγκεκριμένες και στοχοθετημένες οριζόντιες δράσεις θα συνεχίσουμε την προώθηση για την εμπέδωση της αρχής της ισότητας των φύλων. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και οι άντρες έχουν επιλογές, μακριά από στερεότυπα και άλλα εμπόδια, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους.
Η ισότητα των φύλων δεν είναι θέμα των γυναικών. Κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί πρόβλημα που διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία, είναι έλλειμμα δημοκρατίας και προόδου. Γι’ αυτό και ο αγώνας για την ισότητα είναι κοινός και αποτελεί βασικό στοιχείο για μια εύρωστη οικονομία, μια υγιή κοινωνία και ένα δημοκρατικό περιβάλλον.