Search
Close this search box.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας


Το Κυπριακό είναι το κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα.

Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, έτυχε επίσημης υποδοχής, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, από την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ακολούθως οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα σκιάζεται από το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της προς τον Πρόεδρο για την απώλεια των δύο νεαρών Κυπρίων.

Πρόσθεσε ότι «η πολυετής εμπειρία σας ως Υπουργού Εξωτερικών και ως επιφανούς διπλωμάτη νομίζω θα είναι πολύτιμα εφόδια στις νέες σας προσπάθειες  για την επίλυση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό είναι διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», είπε η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας ότι εγγύηση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών αυτών είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός σε διμερές, πολυμερές και περιφερειακό επίπεδο, κάτι που έχει καταστήσει την Ελλάδα και την Κύπρο πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου τόνισε ότι κοινός στόχος των δύο χωρών είναι η επίτευξη συμφωνημένης λύσης, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ, λύση που θα διασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης στις κυπριακές υποθέσεις, καθώς και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, αλλά και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, μετέφερε εκ μέρους κυπριακού λαού θερμά συλλυπητήρια για το τραγικό δυστύχημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τόσοι νέοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο Κύπριοι, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πενθούν.

Τόνισε ότι «η ευθύνη όλων εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας είναι μέσα από τις ενέργειές μας, τις πράξεις μας, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν ξανά» τέτοια τραγικά συμβάντα.

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, επίσκεψη συμβολικής σημασίας που δεικνύει τους αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και ουσιαστικής λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην «ανάγκη να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις», τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος «ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας οφείλουμε μέσα από τις ενέργειές μας, την εξωτερική μας πολιτική, τη δράση στο εσωτερικό, να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε πυλώνες σταθερότητας και ασφαλείας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου, δεν μπορεί η Λευκωσία να συνεχίσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Θα πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο, να πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης, της απελευθέρωσης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου πάντα και είναι σε αυτό το πλαίσιο που θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού και η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων. Εξάλλου, όπως αποδεικνύουν και πρόσφατα οι σεισμοί στην Τουρκία και στη Συρία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και οφείλουμε όλα τα κράτη της περιοχής μέσα από μια θετική προσέγγιση, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στις αρχές και αξίες της ΕΕ, να βρούμε τρόπους να επιλύσουμε τα προβλήματα και να συμπορευτούμε μαζί ώστε να πετύχουμε όσα μπορούμε να πετύχουμε, και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή μας.

Και είμαι εδώ ακριβώς για να συντονιστούμε με την Ελληνική Κυβέρνηση για το πώς μπορούμε καλύτερα είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε περιφερειακό είτε εκτός της ΕΕ να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους».

Μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση σε πλέον εξέχουσες προσωπικότητες ξένης ιθαγένειας που απονέμει η Ελληνική Δημοκρατία.

Λαμβάνοντας την τιμητική διάκριση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι θα δώσει το άπαν των δυνάμενων του για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, και για να φανεί αντάξιος της τιμητικής διάκρισης που έλαβε από την Ελληνική Δημοκρατία.

Νωρίτερα, σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Πλατεία Συντάγματος, στην παρουσία στρατιωτικού αγήματος που απέδιδε τις δέουσες τιμές.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!