Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes
“Οφείλουμε να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, προκείμενου να κρατήσουμε ψηλά τους δείκτες ποιότητας της ιατρικής”, είχε δηλώσει η νέα Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, όταν αναλάμβανε επίσημα τα καθήκοντά της.
Δυστυχώς όμως, η εγκύκλιος που έχει σταλεί πριν λίγες ημέρες στους ιατρούς του ΓΕΣΥ και στα κλινικά εργαστήρια (επιστολή – ανακοίνωση την οποία παραθέτει πιο κάτω το SkalaTimes) δείχνει ότι η προληπτική ιατρική, που θεωρείται η ανώτερη μορφή ποιοτικής ιατρικής και μέσα από την οποία προλαμβαίνουμε ασθένειες και σώζουμε ζωές, χάνεται πλέον.
Οι Κύπριοι ασθενείς δεν θα έχουν το δικαίωμα στην προληπτική ιατρική, οι αναλύσεις αίματος, η μαστογραφία, και πολλές άλλες εξετάσεις και αναλύσεις θα ορίζονται κάθε λίγα χρόνια και όχι κάθε χρόνο.
“Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν” έλεγε ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης.
“Προληπτική Ιατρική, νευραλγικός και θεμελιώδης κλάδος της Ιατρικής Επιστήμης είναι η συντονισμένη και ορθολογικά στοχευμένη προσπάθεια/ φροντίδα των λειτουργών Υγείας, αποκλεισμού ή και αποτροπής εκδήλωσης νοσημάτων βλαπτικών για το άτομο, την κοινωνία και το περιβάλλον”.
Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και καλούνται τα κόμματα και η επιτροπή υγείας της βουλής να πάρουν άμεσα θέση.Η υγεία και η παιδεία, είχε πει σε μια από τις ομιλίες του ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι προταιρεότητες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.Δυστυχώς όμως, με αυτή την εγκύκλιο του ΓΕΣΥ φαίνεται πως η υγεία και οι ζωές μας περνούν σε δεύτερη μοίρα!
Σύμφωνα με γνωστούς ιατρούς και επιστήμονες είναι πλέον γεγονός πως η προληπτική ιατρική σώζει ζωές: Η πρωτογενής πρόληψη και η δευτερογενής πρόληψη.
Η Πρωτογενής Πρόβλεψη: «Αποβλέπει στην αποφυγή και την καταπολέμηση κινδύνων οι οποίοι απειλούν την υγεία μας Περιλαμβάνει μέτρα ατομικής και ομαδικής προστασίας , επιδιώκοντας να αύξηση το προσδόκιμο επιβίωσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής».H δευτερογενής πρόληψη «αφορά τα μέσα που υπάρχουν να διαγνωσθεί η νόσος σε πρώιμο στάδιο, ώστε να επιτευχθούν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα». (Εξετάσεις για Οστεοπόρωση,μαστογραφία, εξετάσεις θώρακα σε καπνιστές, γενικές αναλύσεις αίματος, κοκ).
Δυστυχώς, στις ωραίες ομιλίες και σε τίτλους ειδήσεων είναι όλα ωραία όσον αφορά το νεο Υπουργικό, αλλά η απόφαση αυτή του ΓΕΣΥ (ημερομηνίας 9/3/23 και Αρ Ανακοίνωσης O22023LABOOO59) δείχνει πως κάθε άλλο παρά ποιοτική ιατρική θα έχουμε στη Κύπρο μας και αν αυτό δεν το γνωρίζει η νεα Υπουργός υγείας, τότε είναι κι αυτό ένα πρόβλημα. Αν το γνωρίζει, τότε δεν γίνεται να μιλά για ποιοτική ιατρική!
Βεβαίως αυτά τα νέα δεδομένα είναι ΟΚ αν είσαι πολιτικός ή πλούσιος και μπορείς να μπεις σε ένα αεροπλάνο και να πας στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη ή αν το πορτοφόλι σου αντέχει να πληρώνει και ΓΕΣΥ και αναλύσεις και εξετάσεις. Αν όμως δεν ανήκεις σε αυτές τις κατηγορίες, τότε θα κάνεις τις προληπτικές εξετάσεις και αναλύσεις όπως ορίζει η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και η νέα Υπουργός Υγείας, με κόστος την υγεία και ζωή σου.
Υπενθυμίζουμε και τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής:
Ευθύμιος Δίπλαρος, πρόεδρος
Σάβια Ορφανίδου, αναπληρώτρια πρόεδρος
Χαράλαμπος Πάζαρος
Νίκος Κέττηρος
Μαρίνα Νικολάου
Χρίστος Χριστόφιας
Πανίκος Λεωνίδου
Χρύσανθος Σαββίδης
Χρίστος Χρίστου
Μαρίνος Σιζόπουλος
Μιχάλης Γιακουμή
Το SkalaTimes θα επανέλθει στο θέμα αυτό.