Search
Close this search box.

Ο Μιχαήλ Ηλία παρουσιάζει την έκθεση “Ποιητές του Φωτός” και μιλά στο SkalaTimes

Η τελευταία ατομική έκθεση του Μιχαήλ Ηλία είχε γίνει το 2011. Από το 2014 μέχρι το 2017 εργαζόταν στη δημιουργία της συλλογής ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ με προσωπογραφίες Ελλήνων και ξένων ποιητών. Η συλλογή ολοκληρώθηκε και οι ποιητές περίμεναν στωϊκά μέσα στο στούντιο του καλλιτέχνη την κατάλληλη στιγμή για να παρουσιαστούν στο κοινό.
Αυτή την Πέμπτη, 20 Απριλίου, στο πλαίσιο του δεύτερου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, ο εικαστικός παρουσιάζει επιτέλους τις προσωπογραφίες ποιητών στην έκθεση με τίτλο ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. Με αφορμή την έκθεση ο Μιχαήλ Ηλία μίλησε στο SkalaTimes.

Της Γιώτας Δημητρίου

Καταρχάς πριν μιλήσουμε για την έκθεση που είναι και η αφορμή για τη σημερινή μας συνέντευξη, θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσα χρόνια ασχολείσαι με την ζωγραφική. Σε ρωτώ γιατί όλοι γνωρίζουμε πως ο καλλιτέχνης “ζυμώνεται” μέσα από τα χρόνια.
Ξεκίνησα από μωρό, όπως πιστεύω και η συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργών. Από την παιδική ηλικία αρχίζουμε να δημιουργούμε.Θυμάμαι τον εαυτό μου στο Δημοτικό, στην ηλικία των 8, να ασχολούμαι με την ζωγραφική, να το αγαπώ. Κάπου εκεί στην εφηβεία το εγκατέλειψα, στην εφηβεία αλλάζουν τα ενδιαφέροντα, αποπροσανατολίζεσαι για λίγο, αλλά υπήρχε πάντα μέσα στη ζωή μου η τέχνη. Στη συνέχεια ακολούθησα σπουδές interior design, αλλά παράλληλα “υπηρετούσα” την ζωγραφική μου. Από το 1990 ξεκίνησα πλέον να εκθέτω έργα μου, το 1990 έλαβα μέρος σε μια ομαδική έκθεση. Από τότε πέρασαν 33 χρόνια.

Πότε εγκαταστάθηκες σε αυτό εδώ το στούντιο στην περιοχή Πιαλέ Πασά; Ένα στούντιο με ιδιαίτερο χαρακτήρα σε μια ιδιαίτερη συνοικία.
Σε αυτή εδώ την Τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας εγκαταστάθηκα το 1992. Το σπίτι ήταν του θείου μου (πρόσφυγας ο θείος πρόσφυγας και εγώ από το Τρίκωμο Αμμοχώστου).
Εδώ είναι η επαγγελματική μου στέγη. Αυτό εδώ το στούντιο. Το φτιάχνω και το συντηρώ με δικά μου λεφτά, δυστυχώς κανένα κονδύλι δεν έχω πάρει από το κράτος, αλλά χαίρομαι το χώρο αυτό, το στούντιο μου.

Εκτός από ζωγράφος, είσαι ένας άνθρωπος που δρα έντονα στην κοινωνία της πόλης, στα πολιτιστικά και όχι μόνο. Θυμάμαι πιο παλιά ήσουν ο ιδιοκτήτης του “Περί Τέχνης” που ήταν ένας πολιτιστικός χώρος, εδώ και χρόνια είσαι ο Γραμματέας του Πολιτιστικού Ομίλου ΑΡΤΙΟΝ που “γεννήθηκε” στο Περί Τέχνης και τα τελευταία χρόνια είσαι ένας από τους συνδημιουργούς της Μπιενάλε Λάρνακας. Θεωρείς ότι είναι χρέος των καλλιτεχνών να συμμετέχουν με κάποιο τρόπο στα κοινά;
Χρέος δεν ξέρω αν είναι, αλλά είναι κάτι που έρχεται μόνο του. Η δημιουργία είναι μια προσφορά που πρέπει να μοιράζεσαι με τον κόσμο, ένα όμορφο χάρισμα που πρέπει να το μοιράζεσαι με τον κόσμο.

Το “Περί Τέχνης” αφού μας χάρισε πολλές όμορφες πολιτιστικές στιγμές και το χαρήκαμε, (εκεί είχα παρουσιάσει κι εγώ την ποιητική μου συλλογή “Η Φυγή” το 2015 θυμάμαι)… Έκανε το κύκλο του και έκλεισε. Το ΑΡΤΙΟΝ όμως συνεχίζει…
Ναι, το ΑΡΤΙΟΝ συνεχίζει την πορεία του και είναι ο διοργανωτής της Μπιενάλε Λάρνακας, το νομικό πρόσωπο πίσω από την Μπιενάλε Λάρνακας, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο.

Παρόλο που η σημερινή μας συνέντευξη είναι για την έκθεση σου ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, οφείλουμε να πούμε και δυο λόγια για την Μπιενάλε Λάρνακας μιας και σε έχουμε εδώ και είσαι ένας από τους συνδημιουργούς αυτού του μεγάλου πολιτιστικού event. Του μεγαλύτερου στην Κύπρο θα πω εγώ, που έχουμε μάλιστα τη χαρά και τιμή να γίνεται στη Λάρνακα μας. Να μιλήσουμε λίγο για την Μπιενάλε Λάρνακας;
Βεβαίως! Η πρώτη ιδέα ήταν το 2015, αν και το θέμα “Μπιενάλε” υπήρχε στο μυαλό πολλών, για χρόνια, εντούτοις θεωρείτο ένα δύσκολο εγχείρημα για να γίνει στη Κύπρο. Είναι μια μεγάλη οργάνωση που απαιτεί πάρα πολύ χρόνο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Εγώ αναγκάστηκα να αφήσω πίσω τη ζωγραφική μου για κάποια χρόνια, η Μπιενάλε απαιτεί χρόνο, κόπο, κόστο…..Η Μπιενάλε κοστίζει πάρα πολλά λεφτά, κυνηγάμε τις χορηγίες αλλά δεν έρχονται στο βαθμό που θα έπρεπε, για να μπορέσει η Μπιενάλε Λάρνακας να συνεχίσει θα πρέπει να βρεθούν οι χορηγίες.
Εμείς το κάναμε, προσφέραμε στην πόλη μας και στον τόπο μας, μέσα από τον προσωπικό μας χρόνο, κόπο αλλά και λεφτά!
Φέτος θα έχουμε την τρίτη Μπιενάλε Λάρνακας. Είναι το μοναδικό διεθνές εικαστικό γεγονός της Κύπρου τέτοιας εμβέλειας, το οποίο για να συνεχίσει αγαπητή μου Γιώτα χρειάζεται τη σωστή στήριξη των πολιτιστικών υπηρεσιών του Κράτους, αλλά και του Δήμου Λάρνακας.

Που οφείλεται η μη ικανοποιητική στήριξη; Ίσως στην μη σωστή ενημέρωση του κόσμου τι πραγματικά έστι Μπιενάλε Λάρνακας;
Ο κόσμος δεν είναι όλος το ίδιο. Εγώ χάρηκα όταν είδα ότι οι χιλιάδες επισκέπτες της Μπιενάλε Λάρνακας εντυπωσάστηκαν από το αποτέλεσμα και στην Πρώτη, αλλα και στην Δεύτερη Μπιενάλε. Εισπράξαμε πολλά θετικά σχόλια και κριτικές. Σχολεία, ομάδες, ήθαν και εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα, πήραμε πάρα πολλά θετικά σχόλια και από Κύπρο και από εξωτερικό.
Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η διαφήμιση της Λάρνακας που γίνεται στο εξωτερικό, μέσα από την Μπιενάλε, ήταν και είναι μεγάλη. Αν πληρώναμε γι αυτή τη διαφήμιση στο εξωτερικό θα πληρώναμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Επιπλέον, κόσμος έρχεται στη πόλη μας από το εξωτερικό (επιμελητές, καλλιτέχνες, επισκέπτες) και ξοδεύει λεφτά στη πόλη, διαφημίζει τη πόλη. Όλα αυτά πρέπει να τα λάβουν υπόψη οι ιθύνοντες και να συνειδητοποιήσουν όλοι το μέγεθος της Μπιενάλε Λάρνακας! Για δύο μήνες η Λάρνακα αποκτά μια άλλη δυναμική, επιπλέον επειδή είναι ένα μεγάλο διεθνές εικαστικό γεγονός ανεβάζει τη Λάρνακα σε άλλα πολιτιστικά επίπεδα.
Έπρεπε να τολμήσει κάποιος να πάρει την οικονομική ευθύνη αυτού του μεγάλου πολιτιστικού γεγονός. Για χρόνια δεν γινόταν Μπιενάλε επειδή κανείς δεν τολμούσε, εμείς λοιπόν τολμήσαμε!Πήραμε το οικονομικό ρίσκο! Είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά επωφελείται τα μέγιστα η πόλη και η χώρα ολόκληρη, η Μπιενάλε Λάρνακας είναι η μοναδική Μπιενάλε της Μέσης Ανατολής.

Έχετε σκεφτεί να δείτε τον νέο Υφυπουργό Πολιτισμού για περαιτέρω στήριξη της Μπιενάλε Λάρνακας;
Ναι, ήδη ο Πρόεδρος του ομίλου μας ΑΡΤΙΟΝ, ο αγαπητός γλύπτης Φώτος Δημητρίου, έχει αναλάβει την διευθέτηση της συνάντησης με τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Χατζηγιάννη. Τουλάχιστον η Μπιενάλε Λάρνακας να έχει τη στήριξη που της αξίζει και όχι να παίρνει χορηγίες στο βαθμό που παίρνει μια μικρή έκθεση σε μια γειτονιά!
Γιώτα, η Μπιενάλε είναι μια συνεχόμενη δουλειά, μόλις τελειώσει η μία Μπιενάλε ξεκινάμε να εργαζόμαστε για την άλλη!
Η Μπιενάλε Λάρνακας για να συνεχίσει πρέπει να έχει την ανάλογη στήριξη, επιβάλλεται να στηριχθεί και να μεγαλώσει.

Πάμε στους “Ποιητές του φωτός”, μια συλλογή δική σου την οποία δημιουργούσες για χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα της για μία έκθεση.
Ναι. Από το 2014 μέχρι το 2017 εργαζόμουν πάνω σε αυτή τη συλλογή και είχα δημιουργήσει περίπου 30-40 έργα. Περιοδικά συνέχιζα. Στην έκθεση στις 20 του μήνα θα παρουσιάσω 12 ακρυλικά και 10 σχέδια από τη συλλογή αυτή.

Ήταν η δική σου αγάπη προς αυτούς τους τους ποιητές που ζωγράφισες που σε οδήγησε σε αυτή τη συλλογή;
Ναι, η μεγάλη μου αγάπη προς την ποίηση ήταν το έναυσμα γι αυτή τη συλλογή. Η ποίηση για μένα είναι κάτι το μαγικό που καταφέρνει να αγγίζει τη ψυχή μου, διαβάζω, ακούω ποίηση ακόμη και στο youtube….

Άρα ήταν ένας φόρος τιμής προς τους αγαπημένους σου ποιητές;
Ναι, προς τους ποιητές που αγάπησα πάρα πολύ, ακόμη και ένα ποίημα να έχω αγαπήσει από ένα ποιητή, τον ζωγράφισα.

Πέρα από τους γνωστούς ποιητές έχει ζωγραφίσει και άλλους, ξένους και Έλληνες λιγότερο γνωστούς….
Δεν είναι γνωστοί σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά αν μιλάς για τους Ρώσους ποιητές που έχω στη συλλογή μου (Βλαδιμήρ Μαγιακόφκσι, Νικολάϊ Νεκράσωφ, Φύοντορ Τιούτσεφ) ή κάποιους άλλους ξένους, είναι πολύ διάσημοι στις χώρες τους.

Αυτό δείχνει πως είσαι ψαγμένος και με ανοικτούς ορίζοντες στο θέμα ποίηση…
Βέβαια! Λατρεύω τους Έλληνες ποιητές, οι Ρώσοι είναι πάρα πολύ δυνατοί, οι Ισπανοί μου αρέσουν επίσης, ο Ναζίμ Χικμέτ είναι μια λατρεία! Οι Γάλλοι μου αρέσουν πολύ, μπορώ να πω ότι δεν είμαι ιδιαίτερα λάτρης της Αγγλικής Σχολής, πέρα από τον Oscar Wilde. Είναι βεβαίως και θέμα γούστου…

Μια συλλογή λοιπόν με προσωπογραφίες ποιητών που υπήρχε στο στούντιο σου από το 2014, αλλά δεν είχε παρουσιαστεί μέχρι στιγμής και παρουσιάζεται τώρα στην έκθεση στις 20 του μήνα στο πλαίσιο του Δεύτερου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.
Ναι και πρέπει να σου πω αγαπημένη μου Γιώτα ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, χαίρομαι πάρα πολύ που η έκθεση μου γίνεται στο πλαίσιο αυτού του Φεστιβάλ που πρέπει να πούμε ότι είναι ακόμη ένα πολύ μεγάλο χαρτί στο πολιτιστικό χάρτι της Λάρνακας.

Μίλτος Σαχτούρης, Ακρυλικό σε ξύλο, 40Χ30εκ

Η έκθεση θα γίνει μετά την έναρξη του Φεστιβάλ, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας στις 19:30. Αλήθεια πως νιώθεις που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια οι ποιητές σου θα συναντήσουν το κοινό μέσα από την έκθεση αυτή;
Νιώθω πολύ χαρούμενος, κάποιοι φίλοι στενοί έχουν ήδη δει τα έργα, 1-2 έργα έχουν λάβει μέρος σε ομαδική έκθεση, αλλά ολόκληρη η συλλογή πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κόσμο. Χαίρομαι, επαναλαμβάνω, που έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Κάθε ατομική σου έκθεση τι σημαίνει για σένα;
Νιώθω ότι είναι η ολοκλήρωση ενός κύκλου δουλειάς, νιώθω χαρά που μοιράζομαι το αποτέλεσμα με τον κόσμο. Ο κάθε καλλιτέχνης μέσα από μια ατομική έκθεση του ευελπιστεί και για μια οικονομική στήριξη για να συνεχίσει με νέα δουλειά.
Αυτή είναι η πρώτη ατομική μου έκθεση από το 2011. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν τι σημαίνει για μένα….Είχα κάνει οκτώ ατομικές εκθέσεις μέχρι το 2011, μετά λάμβανα μέρος σε ομαδικές στο εξωτερικό και σε Μπιενάλε, αλλά ατομική έκθεση δεν έχω κάνει από το 2011.

Πρώτη έκθεση μετά από 12 χρόνια, μια συλλογή που ετοιμαζόταν για χρόνια, για σένα οι ποιητές του φωτός θα έλεγες ότι είναι μια συλλογή σταθμός;
Ναι, είναι, διότι παρουσιάζω κάτι που αγαπώ πολύ, που “ψήθηκε” μέσα από χρόνια, θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καλή δουλειά και δεν σου κρύβω πως για μένα αυτή η έκθεση είναι μια επανεκκίνηση. Οι ποιητές του φωτός, η έκθεση αυτή, είνα μια επανεκκίνηση για μένα.

Δηλαδή;
Επτά χρόνια ήμουν αφοσιωμένος στην Μπιενάλε Λάρνακας, εδώ και λίγο καιρό ξαναάρχισα την ζωγραφική μου και ήδη έχω προγραμματίσει μια περιοδεία εκθέσεων στην Ευρώπη για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Περιοδεία εκθέσεων, δεν ξέρω αν έχω ξανακούσει….
Ναι, δεν γνωρίζω αν έχει ξαναγίνει από Κύπριους καλλιτέχνες ή από ξένους. Έχω ξεκινήσει και προγραμματίζω κάποιες εκθέσεις έργων μου σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής έχω προγραμματίσει για Ελλάδα, Αυστρία, Φινλανδία και άλλες. Θα είναι μικρές εκθέσεις για το κοινό της κάθε πόλης, μια πρώτη γνωριμία. Τα έργα θα είναι προς πώληση και κάθε έργο που θα πωλείται θα συμπληρώνεται με άλλο.

Όταν ετοίμαζες τους ποιητές του φωτός υπήρξε κάποιος ποιητής που σε δυσκόλεψε λόγω του θαυμασμού που ένιωθες γι αυτόν;
Είναι γεγονός πως τον κάθε ποιητή τον σκεφτόμουν όταν τον ζωγράφιζα, σκεφτόμουν τα ποιήματα τους και πόσο όμορφοι άνθρωποι ήταν στην ψυχή και τους υπέροχους στίχους που έχουν γράψει, τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους, που έγιναν ποιήματα και κατάφεραν διαχρονικά να αγγίζουν χιλιάδες ψυχές!

Υπηρξαν κάποιοι που ένιωθες έντονο δέος όταν τους ζωγράφιζες σε βαθμό που να δυσκολεύτηκες να τους ζωγραφίσεις;
Δεν δυσκολεύτηκα λόγω δέους, αλλά επειδή οι φωτογραφίες κάποιων πολύ παλιων δεν είναι καλής ποιότητας, οπόταν εκεί έπρεπε να λειτουργήσει η φαντασία μου και να δημιουργήσω με βάση τη μορφολογία του προσώπου και να προσθέσω κάποιες λεπτομέρειες.

Τα σχόλια που πήρα εγώ όταν δημοσιεύσαμε τις φωτογραφίες με το Δελτίο Τύπου ήταν “μα αν μας έχουν εντυπωσιάσει τόσο τα έργα διαδικτυακά, φανταζόμαστε πόσο καταπληκτικά θα είναι από κοντά!”. Αλήθεια, εσένα το διαδίκτυο πόσο σε έχει βοηθήσει στη δουλειά σου;
Βοηθά αρκετά το διαδίκτυο διότι μεγαλώνει το κοινό που μπορεί να γνωρίσει και να δει δουλειά σου κι επίσης μπορεί να σε δει και κόσμος στο εξωτερικό, επιπλέον μπορεί ο κόσμος να κρατά μια επαφή με τα έργα σου και να μην περιμένει μια έκθεση για να δει τι έχεις δημιουργήσει. Το διαδίκτυο είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο δεδομένου ότι ο χρησιμοποιείς σωστά.

Θεωρείς ότι είναι υποχρέωση του καλλιτέχνη να “κοινωνεί”, δηλαδή να μοιράζεται, τα έργα του με το κοινό;
Βέβαια! Μια φορά ένας συνάδελφος μου είπε “θα κλέψω από τα έργα σου” του απάντησα “κλέψε, θα κάνεις κάτι δικό σου και θα με βοηθήσει να πάω πιο μπροστά”. Πρέπει να μοιραζόμαστε τα έργα μας με το κόσμο.

Εσύ έχεις κάποιους καλλιτέχνες που θαυμάζεις;
Τώρα όχι. Παλαιότερα ναι, Γερμανούς και Αυστριακούς εξπρεσιονιστές του ‘20, ‘30 και ‘40.

Θεωρείς ότι ο χρόνος κάνει καλύτερο ένα καλλιτέχνη μέσα από τις εμπειρίες και τα έργα του βελτιώνεται καλλιτεχνικά;
Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση….Θα σου πω την δική μου άποψη. Όταν είσαι νέος είσαι πολύ πιο τολμηρός, δημιουργείς πιο τολμηρά πράγματα, αλλά με πιο πολλά λάθη. Μεγαλώνοντας δημιουργείς πιο σωστά, αλλά χωρίς την τρέλα και την τόλμη που δημιουργούσες όταν ήσουν νέος. Δηλαδή σήμερα, από τα 100 μου έργα τα 90 θα είναι καλά. Όταν ήμουν πιο νέος είχα περισσότερη τόλμη και ρίσκο, αλλά από τα 100 μου έργα μόνο τα 10 ήταν καλά.
Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους, αλλά θεωρώ πως ισχύει για τους περισσότερους. Να πούμε ένα παράδειγμα όμως; (Γέλια!) Ο Φώτος Δημητρίου ο γλύπτης είναι από τους λίγους που γνωρίζω που καταφέρνει να βγάζει σωστή και πολύ σπουδαία δουλειά και την ίδια ώρα να βάζει και εκείνη την τρέλλα και τόλμη που βάζει ένας νέος. Ενώ οι περισσότεροι όταν περάσουν την πρώτη νιότη (μέχρι τα 30) μετά ξεκινούν να δημιουργούν με ασφάλεια και δεν ρισκάρουν, ούτε τολμούν. Ε, ο Φώτος είναι μια εξαίρεση και είναι και ένας από τους λόγους που τον θαυμάζω τόσο πολύ!

Και δεν είσαι ο μόνος!
Ναι! (Γέλια)

Ωστόσο, τα χρόνια ζυμώνουν τον καλλιτέχνη και τον κάνουν καλύτερο, συμφωνείς;
Ναι, συμφωνώ, στην ηλικία τη δική μου των 50 (53 σήμερα) είναι μια πολύ καλή ηλικία για δημιουργία, είσαι ζυμωμένος, ήρεμος, αντιλαμβάνεσαι πράγματα, έχεις μια στωϊκότητα στην δημιουργία η οποία δίνει βάθος στα έργα. Επίσης κουβαλάς τις εμπειρίες των χρόνων που βοηθούν κάθε νέα δουλειά που ξεκινάς.

Θα κλείσουμε με ένα μήνυμα σου στους αναγνώστες του SkalaTimes.
Βεβαίως, η έκθεση “Ποιητές του Φωτός” είναι αυτή την Πέμπτη 20 Απριλίου στις 19:30 στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας, να κοπιάσετε όλοι, είναι επίσης και η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Εγώ θα είμαι εκεί στην έκθεση να κουβεντιάσω με το κόσμο, τα έργα θα είναι προς πώληση και μέρος των εσόδων θα δοθούν στο ταμείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.
Θα είναι μια γιορτή της ποίησης, της ζωγραφικής και του πολιτισμού και τους προσκαλούμε όλους να έρθουν!

Εγώ θέλω να συμπληρώσω πως οι τιμές των έργων σου είναι σε πάρα πολύ λογικές (χαμηλές) τιμές σε σχέση με τα έργα και πραγματικά αξίζει να έρθει ο κόσμος, είτε για να αγοράσει, είτε για να θαυμάσει τα έργα!
Μιχαήλ Ηλία σε ευχαριστούμε για αυτή τη κουβέντα, θα σε δούμε την Πέμπτη στην έκθεση.|
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη, θα τα πούμε στην έκθεση με τους ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, αυτή τη Πέμπτη 20 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς της γραπτή έγκριση του SkalaTimes
Γιάννης Ρίτσος, Ακρυλικό σε ξύλο, 40Χ30εκ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ

Μέσα στo πλαίσιo του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, ο εικαστικός Μιχαήλ Ηλία, εκθέτει μια σειρά έργων ζωγραφικής και σχέδια που έχει φιλοτεχνήσει τα τελευταία χρόνια και τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά μέσα από μία ολοκληρωμένη ενότητα.

Ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε προσωπογραφίες διάσημων ποιητών, των οποίων οι στίχοι και τα ποιήματα παραμένουν διαχρονικά ένας ήλιος έμπνευσης και πνεύματος.
Ο ζωγράφος δίνει ζωή σε πρόσωπα που με το πέρασμα τους από αυτή τη Γη, αλλά και την ποίηση τους, έκαναν τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Εγκαίνια έκθεσης στις 20 Απριλίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 19:30, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας, τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.

Η έκθεση η οποία είναι υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, θα διαρκέσει δύο μέρες, 20 και 21 Απριλίου.

Παρασκευή ώρες λειτουργίας:
10:00 πρωί μέχρι 12:00 μεσημέρι
και απόγευμα 19:00 μέχρι τις 21:00

Πληροφορίες 99659588

Facebook Event Page: Εδώ

Ναζίμ Χικμέτ, Ακρυλικό σε ξύλο, 40Χ30εκ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

Εικαστική Έκθεση Νεφέλης Πτωχοπούλου: “Η συμπόρευση των διαφορετικών / The coexistence of the different” αυτή τη βδομάδα στη Λάρνακα

Η συμπόρευση των διαφορετικώνThe coexistence of the different  Η Νεφέλη Πτωχοπούλου παρουσιάζει την έκθεση “Η συμπόρευση των διαφορετικών”.“The coexistence of the different”. Στις 27 Νοεμβρίου

error: Content is protected !!