Search
Close this search box.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και το SkalaTimes προτείνει τα δικά του 10 αγαπημένα βιβλία

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων ή Διεθνής Ημέρα του Βιβλίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης, της δημοσίευσης και των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάστηκε στις 23 Απριλίου 1995 και συνεχίζει να αναγνωρίζεται εκείνη την ημέρα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου κάθε χρόνο, η UNESCO μαζί με τη συμβουλευτική επιτροπή από τους μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας του βιβλίου, επιλέγουν την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για ένα χρόνο.
Κάθε καθορισμένη Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τον εορτασμό και την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΙΔΕΑ
Η αρχική ιδέα ήρθε το 1922 από τον Vicente Clavel, διευθυντή του εκδοτικού οίκου Cervantes στη Βαρκελώνη, ως ένας τρόπος για να τιμήσει τον συγγραφέα Miguel de Cervantes. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 7 Οκτωβρίου 1926, τα γενέθλια του Cervantes πριν μεταφερθεί στην ημερομηνία θανάτου του, στις 23 Απριλίου, το 1930.

Ο εορτασμός συνεχίζεται με μεγάλη δημοτικότητα στην Καταλονία, όπου αναφέρεται ως Ημέρα του Sant Jordi ή Ημέρα των Βιβλίων και των Τριαντάφυλλων.

Το 1995, η UNESCO αποφάσισε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου θα γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, καθώς η ημερομηνία είναι επίσης η επέτειος του θανάτου του William Shakespeare και της Inca Garcilaso de la Vega, καθώς και η επέτειος της γέννησης ή του θανάτου αρκετών άλλων εξεχόντων συγγραφέων.

Το SkalaTimes προτείνει τα δικά του 10 αγαπημένα βιβλία
Λογοτεχνία, σύγχρονη λογοτεχνία, κλασική λογοτεχνία, ιστορικά, πολιτικά, αυτοβελτίωσης, παραμύθια, παιδικά, επιστημονικά, ψυχολογίας, όποια κατηγορία και αν επιλέξετε, οι σελίδες που θα διαβάσετε θα σας κάνουν λίγο πλουσιότερους σε μυαλό και καρδιά.
Το SkalaTimes επέλεξε 10 δικά του αγαπημένα βιβλία και σας προτείνει να τα διαβάσετε.
Έτοιμοι για τη δική μας λίστα;

  1. Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ (Τζορτζ Όργουελ)
    Η Φάρμα των Ζώων ένα από τα πιο κλασικά αρστουργήματα στην παγκόσμια λογοτεχνική σκακιέρα.
    “Η Φάρμα των Ζώων (πρωτότυπος αγγλ. τίτλος: Animal Farm) είναι ο τίτλος του προτελευταίου μυθιστορήματος του Τζορτζ Όργουελ. Εκδόθηκε το 1945, τέσσερα χρόνια πριν από το τελευταίο 1984. Αναφέρεται με αλληγορικό τρόπο σε μία δυστοπική ιστορία κατά την οποία τα ζώα μιας φάρμας, μη ανεχόμενα τη σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη, επαναστατούν. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα τεκταινόμενα μετά την Επανάσταση και τη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους”

2. Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΦΤΑ ΠΕΠΛΩΝ (Τομ Ρόμπινς)
Ένα από τα πιο σπουδαία (κατά τη γνώμη μας) βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ο ευφυέστατος κύριος Τομ Ρόμπινς ρίχνει στο λογοτεχνικό μπλέντερ πολιτική και χιούμορ, αρκετή δόση ευφυίας και γνώσεων, τα δένει με το ταλέντο της συγγραφής και μας χαρίζει ένα απολαυστικό λογοτεχνικό αριστούργημα που μας αφήνει λίγο πιο “ξύπνιους”

3. ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΕΜΑΣ (Colleen Hoover)
«Υποψήφιο για το Βραβεία Βιβλίου Public 2022, στην κατηγορία Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα» Γιατί, ναι, “Κάποιες φορές αυτός που σε αγαπάει περισσότερο είναι και αυτός που σε πληγώνει περισσότερο”. Καθόλου τυχαίο που για έντεκα συνεχόμενες βδομάδες το βιβλίο αυτό που στα ελληνικά μεταφράστηκε από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, κατάφερε να είναι το NO1 Best Seller των New York Times.
Με τον τίτλο “It Ends with Us” το ρομαντικό μυθιστόρημα της Colleen Hoover εκδόθηκε από την Atria Books στις 2 Αυγούστου 2016. Βασισμένο το βιβλίο στη σχέση της μητέρας και του πατέρα της, η Hoover το περιέγραψε ως «το πιο δύσκολο βιβλίο που έχω γράψει ποτέ». 

4. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ (Philippa Perry)
Το βιβλίο που έγινε το απόλυτο best seller Οικογενειακής Φροντίδας σε ένα αναθεωρημένη έκδοση με Νέο Κεφάλαιο για τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια.
“Ένα βιβλίο γεμάτο καλοσύνη χωρίς ίχνος επίκρισης”, έγραψαν οι The Times. Ένα βιβλίο απαραίτητο σε κάθε σπίτι που υπάρχουν παιδιά.

5. Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ (Βασίλης Βασιλικός)
Εντάξει, είναι ένα βιβλίο της δεκαετία του ’70, ένα βιβλίο γραμμένο για την πρώτη σύζυγο του Βασίλη Βασιλικού. Γιατί το προτείνουμε; Επειδή ο Βασίλης Βασιλικός είναι ο πιο αγαπημένος Έλληνας συγγραφεάς του SkalaTimes, επειδή πρόκειται για ένα βιβλίο που εμπλουτίζει τις γνώσεις του αναγνώστη για το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι της δεκαετίας του ’70, καλογραμμένο, με έντονο συναίσθημα, προτάσεις που διαπερνούν την καρδιά του αναγνώστη, ένα βιβλίο για όσους ακόμη πιστεύουν στην μία και μοναδική αγάπη και για όσους αγαπούν την καλή λογοτεχνία.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο Βασίλης Βασιλικός είναι ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος Έλληνας συγγγραφέας.

6. Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ (Fredrick Backman)
Δεν ξέρω αν έχω διαβάσει πιο συγκινητικό βιβλίο στη σύγχρονη λογοτεχνία. “Ένα πνευματώδες, κωμικό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που προτείνει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητά μας, αλλά και στο δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος”. Ένα βιβλίο για το πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται η ψυχολογία του κάθε παιδιού, ένα βιβλίο για την αγάπη σε όλες της τις μορφές.

7. ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ (Κατερίνα Γώγου)
Η ιδιαίτερη, μοναδική, Κατερίνα Γώγου, μας άφησε μια δόση επανάστασης και αναρχισμού, μέσα από τα ποιήματα της. Τα ευαίσθητα, επαναστατικά και πολλές φορές σκληρά ποιήματα της Γώγου πήραν οι εκδόσεις Καστανιώτη και δημιούργησαν ένα τόμο που κυκλοφόρησε ξανά το 2015.
“…..Έχω φυλάξει κάτι αποκόμματα με κάποιον που λέγανε
πως είσαι εσύ. Ξέρω πως λένε ψέματα οι εφημερίδες,
γιατί γράψανε ότι σου ρίξανε στα πόδια.
Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια.
Στο μυαλό είναι ο στόχος.
Το νου σου ε;”



8.  ΟΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΖΩΕΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΙ ΝΤΕΙ (Christopher Edge)
O Κρίστοφερ Ετζ (Christopher Edge) είναι βραβευµένος συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων τα οποία έχουν µεταφραστεί συνολικά σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Ιδιαίτερα αγαπημένος και σε εμάς τους μεγάλους που αγαπάμε την κβαντική φυσική. Τι εννοώ; Ο Edge παίρνει την κβαντική φυσική και την βάζει με πολύ απλό τρόπο στα παιδικά του βιβλία. Το συγκεκριμένο βιβλίο “Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι” επιλέχτηκε από τους New York Times ως παιδικό βιβλίο της εβδοµάδας, στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί και το βιβλίο του “Γράψε τις καλύτερες ιστορίες“.
Τον Christopher Edge είχαμε την τιμή να τον φιλοξενήσουμε στο SkalaTimes σε μία αποκλειστική συνέντευξη το 2020.
Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

9. ΒΙΟΛΕΤΑ (Ιζαμπέλ Αλιέντε)
Η πολυγραφέστατη Χιλιανή μυθιστοριογράφος Ιζαμπέλ Αλιέντε μέσα από το βιβλίο της “Βιολέτα” μας χαρίζει ακόμη ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει και μας εμπνέει. Ένα συγκινητικό βιβλίο, γραμμένο με τον μοναδικό τρόπο της γυναίκας που μας κέρδισε ήδη με τα βιβλία της (“Το σπίτι των πνευμάτων”, Η Πόλη των Θηρίων”, κ.α).
“Η Βιολέτα ήρθε στον κόσμο εν μέσω μιας καταιγίδας το 1920. Ήταν η πρώτη κόρη μιας οικογένειας που είχε ήδη πέντε ζωηρά αγόρια. Από την αρχή, η ζωή της σημαδεύτηκε από ξεχωριστά γεγονότα: οι αναταράξεις του Μεγάλου Πολέμου ήταν ακόμη αισθητές, όταν η ισπανική γρίπη έφτασε στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, όπου ήταν η πατρίδα της, σχεδόν ταυτόχρονα με τη γέννησή της.
Σε ένα γράμμα που η Βιολέτα γράφει στο πιο αγαπημένο της πρόσωπο ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής της, που καλύπτει εκατό χρόνια με αβάσταχτους καημούς και παθιασμένους έρωτες, πλούτη και φτώχεια, τρομερές απώλειες και μεγάλες χαρές. Η διαδρομή της ξετυλίχτηκε παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις ενός ολόκληρου αιώνα και διαμορφώθηκε από τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, την άνοδο και την πτώση τυράννων και, εντέλει, όχι από μία αλλά από δύο πανδημίες.
Μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας η οποία, χάρη στο ακατάβλητο πάθος, την αποφασιστικότητα και το χιούμορ της, κατάφερε να επιβιώσει σε ταραγμένους καιρούς, η Ιζαμπέλ Αλιέντε μάς προσφέρει για άλλη μια φορά ένα έπος που εμπνέει αλλά και συγκινεί”.



10. “Not for you: Οι Pearl Jam σε Χρόνο Ενεστώτα” (Ronen Givony)
Last but not least, αν είστε λάτρεις των βιογραφιών και δη του αμερικάνικου συγκροτήματος Pearl Jam, θα βρείτε ενδιαφέρον την βιογραφία της μπάντας που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οξύ, σε συνεργασία με το Avopolis.gr, με τίτλο “Not for You: Οι Pearl Jam σε Χρόνο Ενεστώτα”. Το βιβλιο του Ronen Givony (μτφρ. Πάνος Τομαράς) ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν το συγκρότημα από το Σιάτλ στην μεγάλη επιτυχία σε όλο το κόσμο!



Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!