Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού
Αναμέναμε σήμερα από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών κάποια θετική απάντηση στην πλειάδα των προτάσεων που έχουμε καταθέσει για το ζήτημα των εκποιήσεων. Ένα ζήτημα με αυτονόητες κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις. Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί εδώ και 9 ολόκληρα χρόνια.
Εάν επρόκειτο, λοιπόν, να βάλω μια επικεφαλίδα, θα έλεγα «δυστυχώς, ουδέν νεότερο από το κυβερνητικό στρατόπεδο».
Στη μεγάλη πλειοψηφία των προτάσεων που καταθέσαμε, το Υπουργείο απάντησε αρνητικά. Στο περιλάλητο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» κατόπιν δικών μας πιέσεων έγιναν παραδοχές ότι αντιμετωπίζει προβλήματα έγκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε ό,τι αφορά ανάλογες ρυθμίσεις που αφορούν στον περί Δικαστηρίων Νόμο, μας έχουν πει ότι θα ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ Εκτελεστικής και Δικαστικής εξουσίας. Άρα, ουδέν νεότερο.
Ως ΑΚΕΛ, έχουμε καταθέσει αριθμό προτάσεων νόμου και υιοθετούμε το πνεύμα και το γράμμα και άλλων προτάσεων που κατέθεσαν συνάδελφοι προερχόμενοι από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες.
Θεωρούμε εκ τω ων ουκ άνευ την αποκατάσταση της απρόσκοπτης πρόσβασης των δανειοληπτών και των εγγυητών στη Δικαιοσύνη, αλλά και τη δημιουργία αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής για τη στέγη, που να περιλαμβάνει και αυτή τη διάσταση των εκποιήσεων, δηλαδή του ξεσπιτώματος ανθρώπων.
Την ίδια ώρα, θεωρούμε ότι αναγκαία είναι και η βελτίωση της εποπτείας, όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και των εταιρειών διαχείρισης δανείων ή εξαγοράς πιστώσεων, όπου γίνεται ένα πλιάτσικο σε βάρος των δανειοληπτων και των οικογενειών τους.
Γι΄ αυτό εμείς θα επιμείνουμε. Είναι παρήγορο ότι για κάποιες επί μέρους προτάσεις μας η Κεντρική Τράπεζα έχει τοποθετηθεί καταρχήν θετικά και θα μπούμε σ΄ ένα διάλογο για να δούμε πως προωθούνται στην Ολομέλεια, αλλά μας λυπεί το γεγονός ότι για την ώρα η παρούσα κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης.