Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λαρνακας έκρινε τη Δευτέρα ένοχο τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσοστομο για άσεμνη επίθεση κατά γυναίκας το 1981 όταν η ίδια ήταν 16 ετών και 8 μηνών.
Όσον αφορά το θέμα που είχε εγείρει η υπεράσπιση πως επηρεάστηκε το δικαίωμα του Μητροπολίτη τέως Κιτίου να τύχει δίκαιης δίκης διότι ουσιαστικοί μάρτυρες για την υπεράσπιση του έχουν αποβιώσει, το δικαστήριο την έγκρινε ως αβάσιμη γι’ αυτό και την απέρριψε.
Για τη στάση του Μητροπολίτη τέως Κιτίου ενώπιον του δικαστηρίου η δικαστής την περιέγραψε ως απογοητευτική αφού ήταν «υπεροπτικός, ειρωνικός και είχε εναλλαγή στη συμπεριφορά του».
Ειδική αναφορά έγινε από τη Δικαστή στο ότι ο κατηγορούμενος θύμωσε με την εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής για τις ερωτήσεις που του επέβαλλε κατά την ακροαματική διαδικασία και χτύπησε με το χέρι του το Ιερό ευαγγέλιο σε μια από τις ακροάσεις.
Το δικαστήριο έκρινε ως αξιόπιστους μάρτυρες την παραπονούμενη, τη μητέρα της, την αδελφή της και τον γιατρό της. Όσον αφορά την παραπονούμενη, όπως αναφέρθηκε, ακλόνητη είναι η πεποίθηση του δικαστηρίου πως είχε έντονη βιωματική εμπειρία που την στιγμάτισε γι’ αυτό και έκανε απόλυτα αποδεκτή της θέση της.
Για τον κατηγορούμενο η δικαστής ανέφερε πως στερείται πειστικότητας η μαρτυρία του και οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση.
Ο ποινικός κώδικας τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης 2 έτη ενώ με την πρόσφατη τροποποίηση προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη.
Έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν 30 γυναίκες της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου ενάντια στην βία κατά των γυναικών και της ΠΟΓΟ οι οποίες κρατούσαν πανό που έγραφε «εμείς αδερφή μου σε πιστεύουμε».
Το Δικαστήριο όρισε την 26η Μαΐου, στις 11:00, για αγόρευση για μετριασμό της ποινής.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΓΟ
Νίκη της κοινωνίας η σημερινή δικαστική απόφαση
Ιστορικής σημασίας η σημερινή καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, σύμφωνα με την οποία ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου, κρίνεται ένοχος για άσεμνη επίθεση έναντι ανήλικης.
Η απόφαση του Δικαστηρίου αναταράζει τα πατριαρχικά στερεότυπα και υπογραμμίζει για πρώτη φορά τη θέση ισχύος του θύτη έναντι του θύματος. Η σημερινή, είναι μια νίκη για τα θυματα, τα οποία βρισκομενα σε ευάλωτη θέση δεν τολμούν να καταγγειλουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύεται και η ταξική ευαλωτότητα του θυμάτος καθώς το δικαστηριο αναγνωρισε πως ο θύτης βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι στο θύμα, γυναικα που προέρχεται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Ταυτόχρονα λ, η καταδικαστική απόφαση θετει υπό αμφισβήτηση την ιστορική θέση εξουσίας των ιεραρχών και άλλων αντρών που βρίσκονται σε θέση εξουσίας, οι οποίοι κοινωνικά θεωρούνται υπεράνω του νόμου.
Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η σημερινή δικαίωση του θύματος ανατρέπει την αντίληψη εκείνων που αμφισβητούν τα θύματα που καταγγέλλουν μετά από χρόνια.
Αναμένουμε την ποινή.