Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσα σε οινοπαραγωγούς, οινόφιλους και άλλους ειδήμονες του αμπελοοινικού τομέα για να προσφωνήσω την τελετή βράβευσης του 14ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Ενός θεσμού αναγνωρισμένης αξίας από το 2006, ενός θεσμού με κύρος και αξιοπιστία, ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στα οινικά δρώμενα της Κύπρου.
Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι οι σύγχρονοι ποιοτικοί οίνοι της Κύπρου διαγράφουν ήδη εξαιρετική πορεία στις διεθνείς αγορές. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να τονίσω ότι απόψε δεν βραβεύονται μόνο οι καλύτεροι οίνοι που συμμετείχαν στον 14ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου. Απόψε, βραβεύεται ο «Κυπριακός οίνος», ο «οίνος του τόπου μας» ως επιστέγασμα του κόπου, των θυσιών και της συνεργασίας των αμπελουργών, των οινοπαραγωγών, των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών, κάτι που οδήγησε στη μεγάλη οινική πρόοδο που καταγράφει ο τόπος τα τελευταία χρόνια!
Στον φετινό Διαγωνισμό, ο οποίος διεξάχθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), συμμετείχαν 30 τοπικά οινοποιεία, υποβάλλοντας 163 διαφορετικά δείγματα οίνου, καταχωρισμένα σε δύο κατηγορίες βάσει των εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων. Η μία κατηγορία είναι αυτή των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων και η άλλη κατηγορία είναι αυτή των γλυκών οίνων δηλαδή οίνων με περιεκτικότητα σε σάκχαρα πάνω από 45 γραμμάρια ανά λίτρο.
Βραβείο λαμβάνει το 30% των συμμετοχών από την κάθε κατηγορία, ως ορίζει το διεθνές πρότυπο του OIV. Ως εκ τούτου, 44 οίνοι έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο και 2 οίνοι έχουν λάβει αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων. Στην κατηγορία των γλυκών οίνων, όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος Π.Ο.Π. «Κουμανδαρία», 4 οίνοι έχουν λάβει μεγάλο χρυσό μετάλλιο.
Επιπρόσθετα, έχουν δοθεί ειδικές διακρίσεις για τις περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου όπως είναι το «Μαραθεύτικο», το «Γιαννούδι», το «Ξυνιστέρι», το «Όφθαλμο» και το «Σπούρτικο». Ωστόσο, πέρα από τις βραβεύσεις, καλλιεργήθηκε πρωτίστως ο ευγενής συναγωνισμός μεταξύ των οινοπαραγωγών για την ποιοτική καταξίωση. Εμπεδώθηκε για ακόμη μια φορά η σημασία που πρέπει να αποδίδεται από όλους στη σταθερή ποιότητα, τη διαφορετικότητα, την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα των οίνων της Κύπρου. Από εμπορικής πλευράς, και πέρα από την οποιαδήποτε προβολή του Διαγωνισμού, στρέφομαι προς εσάς, τους οινοπαραγωγούς του τόπου, και σας καλώ να προβείτε σε τέτοιες ενέργειες ώστε να ενδυναμώσετε το ήδη θετικό ρεύμα υπέρ των κυπριακών οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς και υπέρ των ποικιλιακών οίνων. Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των οίνων και η κατοχύρωση της οινικής ταυτότητας της Κύπρου στη συνείδηση του καταναλωτή αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αυτή.
Να ευχαριστήσω τον Καθηγητή Δρ Antonio Morata, Πρόεδρο της επταμελούς κριτικής επιτροπής και επιτηρητή της διαδικασίας διεξαγωγής του Διαγωνισμού, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην επιτυχή ολοκλήρωση του Διαγωνισμού, καθώς και για τη συμμετοχή τους στην Τεχνική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διαγωνισμού.
Φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτή για να τονίσω ότι ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ως Κυβέρνηση, στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάδειξη και στην προώθηση των ποιοτικών οίνων της Κύπρου. Η στήριξη των αμπελουργικών κοινοτήτων, των αμπελουργών και των οινοπαραγωγών μας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής μας στον αμπελοοινικό τομέα. Σε αυτό το πνεύμα και στα πλαίσια εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κύπρου για την προγραμματική περίοδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διαχειρίζεται ένα εξαιρετικό εργαλείο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα (ΕΠΣΑ) 2019-2023. Με το συγκεκριμένο Εθνικό Πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2023, παραχωρήθηκαν από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς.
Ενισχύσεις παρόμοιου ύψους αναμένεται ότι θα παραχωρηθούν και στη νέα προγραμματική περίοδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι το έτος 2027, μέσω πολύ σημαντικών Παρεμβάσεων στήριξης όπως είναι η αναδιάρθρωση και η μετατροπή των αμπελώνων με ποικιλίες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην οινική αγορά, η κατασκευή και η επιδιόρθωση παραδοσιακών τοίχων ξηρολιθιάς μέσα στους αμπελώνες που είναι εγκατεστημένοι σε κλίσεις, οι διάφορες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επισκεψιμότητας στα οινοποιεία και η προώθηση των οίνων στις τρίτες χώρες. Τονίζω ιδιαιτέρως την πολύ σημαντική Παρέμβαση προώθησης των οίνων στις τρίτες χώρες, η οποία προγραμματίζεται να προκηρυχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και η οποία πρέπει να τύχει αξιοποίησης κατά προτεραιότητα από τους οινοποιούς μας. Η επιτυχής εφαρμογή της και η αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων θα επιτρέψει την επικοινωνία των δυνατών μας σημείων ως ιστορική χώρα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά όλους τους συντελεστές του 14ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, οι οποίοι διαχρονικά αποτελούν συνεργάτες του Υπουργείου και υποστηρικτές του θεσμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στο Υφυπουργείο Τουρισμού, στον Δήμο Λεμεσού, στον Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου, στον Σύνδεσμο Οινοχόων Κύπρου, στην Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου, στον Όμιλο Οινόφιλων Κύπρου και στην Ομάδα Οινοφίλων ΟίνοΑρτ.
Τέλος, θα ήταν παράληψη μου, εάν δεν έδινα τα εύσημα στο Τμήμα Γεωργίας και ειδικά στο προσωπικό του Κλάδου Αμπελουργίας και Οινολογίας για την υποδειγματική διοργάνωση του 14ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου.
Σας ευχαριστώ πολύ.