Ο Βουλευτής Αμμοχώστου, ΔΗΣΥ, κ. Ονούφριος Κουλλά μιλά στο SkalaTimes για το θέμα που προέκυψε με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού τόσο το κόμμα του κ. Κουλλά,όσο και το ΑΚΕΛ έχουν δημόσια διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για τον καταρτισμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ).
Η αντιπολίτευση θεωρεί αναγκαίο και επιβεβλημένο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να καλεστούν οι πολιτικές δυνάμεις από την Κυβέρνηση για ανταλλαγή απόψεων και διαβούλευση.
Για το θέμα αυτό το SkalaTimes μίλησε με τον κ. Ονούφριο Κουλλά.
Της Γιώτας Δημητρίου
Για τους μηχανισμούς λειτουργίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ενημερωθήκαμε από μια εφημερίδα του νησιού και συγκεκριμένα τον “Φιλελεύθερο”. Πόσο εγκυμονεί, αν εγκυμονεί, κινδύνους κάτι τέτοιο και κατά πόσο είχαν ενημερωθεί τα κόμματα, αν είχαν ενημερωθεί, για το θέμα αυτό;
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ενημερωθεί προφορικά για την πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ακολούθως στάληκε προσχέδιο κειμένου και επί αυτού κληθήκαμε να καταθέσουμε τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις μας πράγμα που πράξαμε γραπτώς με τρόπο αναλυτικό και εμπεριστατωμένο. Έκτοτε δεν είχαμε καμία άλλη ενημέρωση.
Δηλαδή όπως είχατε πει και στο ΡΙΚ (6/6/23) τα κόμματα ενημερωθήκατε ουσιαστικά από το δημοσίευμα του “Φ”; Αν ναι, ήταν ή δεν ήταν λάθος εκ μέρους της κυβέρνησης κάτι τέτοιο; Ακριβώς! Είδαμε δημοσιευμένο ως δημοσιογραφικό ρεπορτάζ την υπουργική απόφαση. Θεωρούμε άκομψο και λανθασμένο τα πολιτικά κόμματα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που άπτεται ζητημάτων ασφαλείας να ενημερώνονται από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Είναι γι’ αυτό το λόγο που εμείς δε δώσαμε στη δημοσιότητα τις δικές μας παρατηρήσεις και επιστολή.
Ωστόσο η κ. Ερωτοκρίτου την ίδια ημέρα στο ΡΙΚ είπε πως η κυβέρνηση δεν διαρρέει τέτοια έγγραφα/ειδήσεις…..
Εν τοιαύτη περίπτωση αν δεν ισχύει το ρεπορτάζ και εφόσον ούτε έχει δημοσιευθεί κάπου η υπουργική απόφαση ας βγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να το διαψεύσει. Σε κάθε περίπτωση αναμέναμε επίσημη ενημέρωση και διαβούλευση επί του θέματος εντός του Εθνικού Συμβουλίου πριν την λήψη της απόφασης.
Επί της ουσίας, τα νέα δεδομένα όσον αφορά τη λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τι σημαίνουν για τον τόπο μας;
Πρώτα πρέπει να ενημερωθούμε για το πλαίσιο, τη λειτουργία, τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες ενός τέτοιου σώματος για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε αυτό. Η δική μας θέση είναι πως πρέπει να περιοριστεί αυστηρά σε ένα συμβουλευτικό σώμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Επί της αρχής της δημιουργίας ενός τέτοιου σώματος δεν είμαστε αντίθετοι.
Πόσο ασφαλές είναι μια ομάδα διορισμένων να απαρτίζει ένα τόσο σημαντικό για το μέλλον του τόπου Συμβούλιο;
Μα ακριβώς γι’ αυτό έχει σημασία η σύνθεση του Συμβουλίου. Η πολιτική ευθύνη ποτέ δε μπορεί να βαραίνει τεχνοκράτες ή ανώτερους δημόσιους λειτουργούς. Άλλωστε, αν απλά είναι συμβουλευτικό σώμα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ίσως να μην έχει τελικώς τόση βαρύτητα. Θα το δούμε στην πράξη.
Για το μέλλον της πατρίδας μας πρέπει και επιβάλλεται να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και απόψεις όλων των κομμάτων. Συμφωνείτε με αυτό;
Οπωσδήποτε. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε κάθε άποψη, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση για την οποία κρίνεται.
Πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής ότι οι δράσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη δείχνουν να λαμβάνει υπόψη τα κόμματα;
Πιστεύω ότι είναι νωρίς για να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Οπωσδήποτε εμείς είμαστε στην αντιπολίτευση με διάθεση δημιουργική και εποικοδομητική, η οποία μπορεί να ενισχυθεί εφόσον υπάρχει ένα κλίμα ενημέρωσης και διαβούλευσης.
Τέλος, τόσο το ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ πιστεύουν και έχουν δηλώσει δημόσια πολλές φορές ότι “τα θέματα εθνικής ασφαλείας πρέπει να συζητούνται με πάσα εμπιστευτικότητα, τηρώντας το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση εμπιστευτικών εγγράφων”. Με αυτό το δεδομένο ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη;
Αυτό αποτελεί πάγια θέση μας, ένεκα και της ιδιαίτερης κατάστασης με το εθνικό μας ζήτημα αλλά και για να αποφεύγονται κινήσεις είτε εντυπωσιασμού, είτε λαϊκισμού, γύρω και αναφορικά με καίριας σημασίας ζητήματα. Ακριβώς γι αυτό τον λόγο, όπως είπα και προηγουμένως δε δώσαμε στη δημοσιότητα την επιστολή με τις παρατηρήσεις μας για το ΣΕΑ.