Search
Close this search box.

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή απονομής των βραβείων του Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Πρεσβείας της Ελλάδος


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή τελετή επιβράβευσης των τελειόφοιτων μαθητών και μαθητριών μας, που διακρίθηκαν στον καθιερωμένο ετήσιο Διαγωνισμό Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας.

Ένας διαγωνισμός, ο οποίος θεσμοθετήθηκε και διεξάγεται στο νησί μας ανελλιπώς από το 1977, ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο και της αγαστής συνεργασίας που διατηρεί διαχρονικά με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Αναμφίβολα, ο εν λόγω Διαγωνισμός, ως απτό δείγμα των υπόλοιπων πολυσχιδών συνεργειών που αναπτύσσονται, αποδεικνύει το γενικότερο ενδιαφέρον του ελληνικού κράτους για την αδιάλειπτη καλλιέργεια και προαγωγή της ελληνικής παιδείας στην Κύπρο μας.

Διαχρονικός στόχος του Διαγωνισμού, ο οποίος απευθύνεται στους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες των Δημόσιων και Ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, είναι η καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης, η ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά θέματα που επηρεάζουν τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αλλά και η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των εφήβων για τις σύγχρονες προκλήσεις που καλούμαστε ως έθνος να αντιμετωπίσουμε.

Την ίδια στιγμή, ο Διαγωνισμός ενισχύει ποικιλοτρόπως την ανάπτυξη των μαθητών και μαθητριών μας στον γνωσιολογικό και συναισθηματικό τομέα, προωθεί την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους και ενδυναμώνει το αξιακό υπόβαθρο της νεολαίας μας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ευκαιρία που δίδεται μέσω του Διαγωνισμού στους μαθητές και μαθήτριες να μελετήσουν και να προβληματιστούν γύρω από τα ευρύτερα ζητήματα του Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, αφενός διευρύνονται οι γνώσεις τους και αφετέρου ενισχύονται οι εθνικοί και συναισθηματικοί δεσμοί Κύπρου-Ελλάδας.

Εξίσου σπουδαίας σημασίας είναι το γεγονός ότι η ενασχόληση και η προετοιμασία των τελειοφοίτων για τη συμμετοχή τους τον συγκεκριμένο Διαγωνισμό, αποτελεί το έναυσμα για την άσκηση αναλυτικής σκέψης και συγκροτημένης επιχειρηματολογίας και τη σύνθεση συγκροτημένου δοκιμιακού λόγου, μέσω της αξιοποίησης του πλούτου της ελληνικής γλώσσας.

Έχοντας υπόψη τα προαναφερθέντα και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει διαχρονικά από την επιτυχή διοργάνωση του Διαγωνισμού, τα τελευταία δύο χρόνια ο θεσμός έχει επεκταθεί επιτυχώς και στα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου, με την κατάλληλη προσαρμογή στο επίπεδο των μικρών μαθητών/τριών μας.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που ο εθνικός μας ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός, συνέθεσε τον Ύμνον εις την Ελευθερία. Ο Σολωμός οραματίστηκε την Ελευθερία, –την ύψιστη μαζί με τη δημοκρατία αξία του Ελληνισμού– φωτεινή και παντοδύναμη ενάντια στην τυραννία, και την ύμνησε μεσούσης της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Η Επανάσταση του 1821, που ζωντάνεψε και θέριεψε με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», παραμένει το θεμελιώδες ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού και, παράλληλα, λειτουργεί ως φάρος φωτεινός για το μέλλον του Έθνους. Θαυμάζουμε σήμερα και τιμούμε, όχι μόνο τους ηρωισμούς και τις θυσίες της Εθνεγερσίας, αλλά και το πνευματικό περιεχόμενο της Παλιγγενεσίας, τις αρχές και τις αξίες που ενέπνευσαν το υψηλό φρόνημα των προγόνων μας. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μένει στην παγκόσμια ιστορία ως η έκφραση του ανυποχώρητου πόθου για την ελευθερία και το ξεχείλισμα της αγωνιστικότητας ενός λαού που διεκδικεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αυτή ακριβώς η υπέρτατη αξία αποτέλεσε και την κεντρική θεματική του φετινού Διαγωνισμού. Mε αφορμή στίχους από τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν και λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα διανύουμε μία περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα, οι μαθητές/τριές μας κλήθηκαν να αναλύσουν «τρόπους με τους οποίους οι διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, μπορούν να φωτίσουν τον πανανθρώπινο αγώνα για την υπεράσπιση της ελευθερίας και για την οικοδόμηση ενός κόσμου με ευοίωνες προοπτικές».

Η σοβαρότητα και υπευθυνότητα που επέδειξαν στο γραπτό τους λόγο οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι σκέψεις και οι απόψεις που κατέθεσαν ανταποκρινόμενοι στο ζητούμενο του θέματος, προκαλούν συγκίνηση.

Κυρίως, προκαλούν τη βεβαιότητα ότι οι νέες και οι νέοι μας, το μέλλον και η ελπίδα του τόπου μας, θα αγωνιστούν για τη δικαίωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, με πρώτο αυτό της ελευθερίας, που αποστερούμαστε για 49 χρόνια τώρα εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής του 1974.

Αγαπητά μου παιδιά,

Θέλω να σας συγχαρώ θερμά. Απόψε επιβραβεύεται η εξαιρετική επίδοση και η προσπάθεια που καταβάλατε, αποτυπώνοντας σε δοκιμιακό λόγο τις σκέψεις για το πως ο ελληνισμός μπορεί να αποτελέσει πρωταγωνιστή και συνθεμελειωτή της παγκόσμιας ειρήνης.

Μαζί με όλους τους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες που έλαβαν μέρος στον φετινό Διαγωνισμό Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας, αλλά και όλους τους νέους και τις νέες μας, αποτελείτε τον φάρο και τον οδηγό αυτής της προσπάθειας.

Κλείνοντας, απευθύνω, επίσης, ειλικρινείς ευχαριστίες στα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού για τη μεθοδική και αντικειμενική προσέγγιση που επέδειξαν στην εργασία τους. Ιδιαιτέρως, συγχαίρω τον κ. Αλέξανδρο Κώνστα, Σύμβουλο Α΄ της Ελληνικής Πρεσβείας, την κ. Δανάη Γεωργιάδου, εκπρόσωπο της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, την κ. Σοφία Ιωάννου και τον κ. Σιμάκη Συμεού, Επιθεωρητές Φιλολογικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης, τον κ. Ανδρέα Παναγίδη, Φιλόλογο, πρώην Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης, τον κ. Ανδρέα Χατζηθωμά, Φιλόλογο-Λογοτέχνη και την κ. Έλλη Κοτζαμάνη, Δημοσιογράφο.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω στην Ελληνική Πρεσβεία, τόσο για την εξαίρετη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης, όσο και για τη διαχρονική στήριξη και αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μια συνεργασία, την οποία διαθέτουμε τη βούληση να ενδυναμώσουμε περαιτέρω, δίνοντας, ως και το όραμά μας, την ευκαιρία στα παιδιά να διδαχθούν, να αντλήσουν παραδείγματα και να συντηρήσουν την ιστορική μνήμη, τις αρχές και αξίες που ανέθρεψαν και καταξίωσαν το Έθνος μας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!