Search
Close this search box.

Αγαπητοί απόφοιτοι, τα πτυχία δεν είναι για κορνίζα

Του Μιχάλη Χατζηπαντέλα*

Η εκπαίδευση είναι το ισχυρότερο όπλο για να αλλάξουμε τον κόσμο, όπως άλλωστε διατύπωσε με σοφία ο Νέλσον Μαντέλα. Γράφω τις σκέψεις μου για το μείζον θέμα της εκπαίδευσης και πώς αυτή καθορίζει το μέλλον της νέας γενιάς, με την ευκαιρία των αποφοιτήσεων των νέων μας.

Οι γνώσεις που αποκομίζουν οι μαθητές ή οι φοιτητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι τα εχέγγυα για το ίδιο το μέλλον τους αλλά και για την κοινωνία μας. Τις τελευταίες ημέρες, όπου πολλοί από εμάς έχουν παρευρεθεί σε τελετές αποφοίτησης ως γονείς, ως συγγενείς και ως ενεργοί πολίτες, εκτός από τη συγκίνηση, νιώσαμε και συναισθήματα αγωνίας για το μέλλον των παιδιών μας. Ποιες θα είναι οι ευκαιρίες εργοδότησής τους; Θα απορροφηθούν στο κυπριακό επιχειρείν ή θα κινηθούν εκτός των μικρών συνόρων του νησιού μας; Είναι αρκετό ένα πτυχίο; Είναι αρκετά αυτά που έμαθαν; Πώς θα εφαρμόσουν τις γνώσεις τους ώστε να έχουν μια ανοδική σταδιοδρομία και να διαπρέψουν στην αγορά εργασίας;

Η επιτυχία ενός κράτους αποτυπώνεται και στην ικανότητά του να παρέχει ένα ικανό σύστημα εκπαίδευσης και να ανταποκρίνεται στις κρίσεις των καιρών. Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και των δυσμενών επιπτώσεων στην αγορά εργασίας είναι καίριες. Θα πρέπει να συμπληρώσουμε το παζλ με δεξιοτεχνία ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις νέες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε νέες δεξιότητες, εναλλακτικές μορφές κατάρτισης και ανάπτυξης. Να βάλουμε στην εξίσωση την εφαρμογή των εργαλείων της ΕΕ για την επικύρωση νέων δεξιοτήτων, νέων επαγγελματικών προσόντων και κατάρτισης, που κατά συνέπεια θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση των γνώσεων του πληθυσμού. Οι νέοι μας θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στις νέες ευκαιρίες κατάρτισης, στα επαγγέλματα του μέλλοντος και να αποφασίσουν με πλήρη επίγνωση το δρόμο των σπουδών που θα ακολουθήσουν. Τα πτυχία και τα διπλώματα δεν πρέπει να κρεμάζονται στους τοίχους μόνο αλλά να είναι ο λόγος της αλλαγής, της εξέλιξης, της ανάπτυξης κάθε κράτους και κάθε κοινωνίας.

Πρόσφατα μοιράστηκα στις σκέψεις μου με αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά την τελετή αποφοίτησής τους και τις μοιράζομαι και δημόσια μέσα από αυτό το άρθρο.

«Αγαπητοί απόφοιτοι, είστε το μέλλον της χώρας μας, περιμένουμε από εσάς να διαμορφώσετε την κοινωνία μας και να δώσετε το δικό σας στίγμα για την αλλαγή. Θα υπάρξουν αποτυχίες, αλλά, παρά τις απογοητεύσεις και τις δυσκολίες, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε.

Πάντα να πιστεύετε στον εαυτό σας.

Μάθετε από τα λάθη σας.

Θέστε τους στόχους σας.

Πάρτε ρίσκα.

Δουλέψτε σκληρά.

Κάντε μεγάλα όνειρα.

Αδράξτε κάθε ευκαιρία.

Κάντε τη διαφορά.

Γίνετε πηγή έμπνευσης και εμπνευστείτε από τους σοφότερους.

Εργαστείτε σκληρά και να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας.

Αύριο αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας και ο δρόμος μπροστά σας σίγουρα δεν θα είναι εύκολος. Αρχίζει μια νέα εποχή γεμάτη προκλήσεις αλλά και με προοπτικές που θα πρέπει να εντοπίσετε. Να έχετε πίστη και να επιμείνετε στα πιστεύω σας με ήθος και τις αρχές με τις οποίες σας μεγάλωσαν οι γονείς σας. Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Σπάστε τα στερεότυπα και κάντε τη διαφορά ως ενεργοί πολίτες και ως επαγγελματίες».

*Τέως υπουργού Υγείας

** Αναδημοσίευση από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!