Search
Close this search box.

Γιατί στη Λάρνακα καταστρέφουμε τα διατηρητέα και τα κτήρια με αρχιτεκτονική αξία και ιστορία;

Της Γιώτας Δημητρίου


Το μπαλκόνι του γνωστού 1900 Art Cafe Bar and Restaurant κατεδαφίστηκε. Λες και υπάρχει μανία μέσα σε αυτή τη πόλη να εξαφανίζουμε οτιδήποτε είναι όμορφο με αρχιτεκτονική αξία.

Συγκεκριμένα όπως πληροφορήθηκε το SkalaTimes οι ιδιοκτήτες του κτηρίου προχώρησαν σε κατεδάφιση, αντί συντήρηση, του μπαλκονιού και μάλιστα χωρίς την έγκριση από τη πολεοδομία του Δήμου Λάρνακας!
Η Πολεοδομία του Δήμου Λάρνακας έχει στείλει επιστολή μέσα από την οποία ζητά να επαναφέρουν το μπαλκόνι στην αρχική του μορφή, (γίνεται;) αλλά οι ιδιοκτήτες, δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν συμμορφώνονται.

Τα διατηρητέα και τα κτήρια με αρχιτεκτονική ιστορία δίνουν μια προστιθέμενη αξία στις πόλεις και τις συνδέουν με το παρελθόν, την ιστορία και τις ρίζες τους.

Ιδιαίτερα σε μια πόλη, όπως η Λάρνακας, που είναι μία από τις 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου.
Το 2016 ο Βρετανικός Τύπος φιλοξένησε ένα αφιέρωμα για τις αρχαίες πόλεις του κόσμου, οι οποίες κατοικούνται συνεχόμενα εδώ και χιλιετίες, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η Λάρνακα, με τα σχεδόν 4 χιλιάδες χρόνια ιστορίας.
Σε αυτή λοιπόν την αρχαία πόλη, για την οποία ο ξένος Τύπος γράφει αφιερώματα, εμείς καταστρέφουμε την ψυχή που συνδέει τη πόλη μας με το χθες. Καταστρέφουμε τα διατηρητέα και τα επιβλητικά κτήρια με την όμορφη αρχιτεκτονική του χθες.

Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι ο παραλιακό δρόμος των Φοινικούδων. Μέσα στον κυκεώνα των κτηρίων που δεν ακολουθούν καμία ομοιομορφία μεταξύ τους (και σε κάποιες περιπτώσεις δεν ταιριάζουν καν σε παραλιακό μέτωπο), υπάρχει αγέρωχο μόνο ένα κτήριο να θυμίζει το χθες και την υπέροχη αρχιτεκτονική που συνδέει τη πόλη μας με την ιστορία της. Το Κτήριο της Ευανθίας Πιερίδου. Κι αν στέκει αγέρωχο και δεν το έχουν γκρεμίσει μέχρι σήμερα, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν μπορούν να το κάνουν, καθώς η μεγάλη ευεργέτιδα της πόλης μας φρόντισε, μέσω των περιορισμών που άφησε στη διαθήκη, να σωθεί το Αρχοντικό της και να μην μπορεί κανείς να το κατεδαφίσει. Επίσης, στους όρους της διαθήκης της αναφέρει ότι τα έσοδα από την ενοικίασή του, θα χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωσή του, καθώς και για την ανακούφιση ασθενών στο Νοσοκομείο της Λάρνακας, στο οποίο έχουν καταβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το Αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδου, από το οποίο επωφελείται η πόλη μας, κτίστηκε μέσα του 19ου αιώνα.

Γιατί στη Λάρνακα καταστρέφουμε τα διατηρητέα και τα κτήρια με αρχιτεκτονική αξία και ιστορία;
Ρητορική ερώτηση, όλοι ξέρουμε πως η απάντηση είναι το εύκολο κέρδος και η έλλειψη πραγματικής αγάπης για τη πόλη μας. Και, βεβαίως, η έλλειψη παιδείας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!