Τρεις Βουλευτές Λάρνακας, Πρόδρομος Αλαμπρίτης (ΔΗΣΥ), Αντρέας Πασιουρτίδης (ΑΚΕΛ) και Χρίστος Ορφανίδης (ΔΗΚΟ) μιλούν στο SkalaTimes για τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην Ελλάδα, αλλά και για το τι μέτρα έχουμε πάρει εμείς στην Κύπρο.
SkalaTimes Team
Με όλα αυτά που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, γύρω από τον πύρινο εφιάλτη, εύλογα αναρωτιόμαστε, αν εμείς ως Κύπρος, και μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές φέτος.
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΑΜΠΡΙΤΗΣ: Αρχικά θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των δύο πιλότων και των άλλων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες και τη θλίψη μου για τις μεγάλες καταστροφές από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που κατακαίουν την Ελληνική επικράτεια τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα τελευταία χρόνια έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος στο θέμα της ετοιμότητας και αναβάθμισης του πυροσβεστικού σώματος και του τμήματος Δασών αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης και βελτίωσης.
Προσπάθειες έγιναν ειδικά και μετά τη φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό για ενίσχυση του σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών. Για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση και αναγγελία ώστε να ξεκινήσει η κατάσβεση της πριν εξαπλωθεί που όλοι ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Το θέμα απασχόλησε και συνεδρίες της Βουλής όπου καταθέσαμε και συγκεκριμένες εισηγήσεις ενώ επίσης απασχόλησε και την επιτροπή περιβάλλοντος όπου τύχαμε ενημέρωσης από τον διευθυντή του τμήματος δασών για την πρόληψη και το σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Θέλω να συγχαρώ τους πυροσβέστες και το τμήμα δασών για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν για προστασία του περιβάλλοντος, των περιουσιών και κυρίως της ανθρώπινης ζωής.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΣΙΟΥΡΤΙΔΗΣ: Αυτή την ερώτηση οι μόνοι που μπορούν να την απαντήσουν είναι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες του κράτους, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Θέλω να πιστεύω ότι θέματα όπως η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών και σωμάτων, η ύπαρξη αποτελεσματικών μέσων κατάσβεσης (επίγειων και εναέριων), καθώς και οι προληπτικές δράσεις, είναι σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά την εκδήλωση οποιασδήποτε πυρκαγιάς. Βέβαια σημαντικό μερίδιο έχει και ο καθένας από εμάς, μέσα από την ατομική ευθύνη. Θεωρώ απαράδεκτο με τέτοιες θερμοκρασίες και στο διάστημα των επικίνδυνων μηνών της καλοκαιρινής περιόδου, να βλέπουμε ανεξέλεγκτη ρίψη πυροτεχνημάτων οπουδήποτε, καψάλισμα χόρτων και διάφορες εργασίες που αυξάνουν τον κίνδυνο. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά και των περιουσιών και της ανθρώπινης ζωής, είναι και δική μας ευθύνη. Με την ευκαιρία της κουβέντας αυτής, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων στην Ελλάδα και στις οικογένειες όλων των συνανθρώπων μας, στην Ελλάδα, που έχουν χάσει τις ζωές τους. Είναι αδιανόητο, στις μέρες μας, να χάνουμε ζωές, από πυρκαγιές.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ: Παρακολουθούμε την εξέλιξη και των φετινών πυρκαγιών στην Ελλάδα και το δράμα των κατοίκων των περιοχών που εξελίσσονται αυτές. Τα μεγέθη των καταστροφών είναι ανυπολόγιστα και δεν είναι μόνο το γεγονός των σημερινών ζημιών που πρέπει κάποιος να αναλογιστεί αλλά και τα μελλοντικά κόστη που αφορούν την πρόσκληση παραθερισμού. Με παράδειγμα τη Ρόδο όπου διαπιστώνεται η ανεπάρκεια πτητικών μέσων, οι πρόχειροι σχεδιασμοί και η ανικανότητα αντιμετώπισής τους, οδηγούν στις τεράστιες καταστροφές διαχρονικά. Το όλο θέμα των πυρκαγιών μας απασχολεί επανειλημμένα τόσο σαν Δημοκρατικό Κόμμα όσο και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε είναι ότι υπάρχουν οι σχεδιασμοί και τα μέτρα άμεσης κατάσβεσης. Αυτά όμως δεν μας εφησυχάζουν γιατί αν γίνει το οποιοδήποτε κακό, αυτές οι διαβεβαιώσεις θα πρέπει να αποδειχτούν στην πράξη και γι’ αυτό καλούμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις όπως αφιερώσουν κεφάλαια για ενίσχυση της καταστολής των πυρκαγιών και ας μην χρησιμεύσουν ποτέ, γιατί μια πυρκαγιά καταστρέφει την ομορφιά και τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας για τουλάχιστον εκατό χρόνια.
Μπορεί να γίνει κάτι από πλευράς πολιτείας έτσι ώστε οι πυρκαγιές να μας βρίσκουν έτοιμους να τις αντιμετωπίσουμε; Αν ναι, τι;
ΑΛΑΜΠΡΙΤΗΣ: Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά από πλευράς της πολιτείας, για να μας βρίσκουν οι πυρκαγιές πιο έτοιμους. Θα πρέπει να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι συσκευές για τον εντοπισμό των πυρκαγιών ούτως ώστε να είμαστε σε θέση άμεσα να προχωρήσουμε στην κατάσβεση πυρκαγιών αφού αυτός ο εξοπλισμός έχει ουσιαστικό ρόλο στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τους.
Ακόμη κάτι που πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση του προσωπικού τους καλοκαιρινούς μήνες και τις περιόδους που έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς. Ακόμη η συνεχής επιμόρφωση και κατάρτιση του προσωπικού είναι πολύ βασική για την σωστή διαχείριση των πυρκαγιών. Πολύ σημαντικό είναι η προστασία και η δημιουργία περισσότερων αντιπυρικών ζωνών ώστε να διακόπτεται η διάδοση της πυρκαγιάς. Επίσης, η ενίσχυση των εκστρατειών ενημέρωσης και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της εκπαίδευσης αλλά και η αγάπη προς τη φύση αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για την προστασία των δασών μας.
ΠΑΣΙΟΥΡΤΙΔΗΣ: Εκείνο που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ορεινή Λάρνακας και Λεμεσού τον Ιούλιο του 2021, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος σε 3 πολύωρες συνεδρίες είχαν εξετάσει το θέμα και κατέληξαν στην σύνταξη σχετικής έκθεσης, στην οποία αναφέρονται τόσα τα κενά και οι ελλείψεις, όσο και τα προληπτικά ή άλλης μορφής μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν για να μην αντιμετωπίσουμε ως τόπος, ξανά, τέτοιου μεγέθους καταστροφές. Τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις που καταγράφονται στην εν λόγω έκθεση προήλθαν μέσα από τις απόψεις και τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και φορέων (τμήμα δασών, πυροσβεστική, αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, κοινοτικές και δημοτικές αρχές κλπ). Συμπερασματικά, η πολιτεία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους. Θα πρέπει οι ανάγκες να ιεραρχηθούν σωστά και να διοχετευτούν επαρκή κονδύλια για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Η εμπειρία δείχνει ότι αν κάνεις εκπτώσεις στην πρόληψη, τότε το οικονομικό κόστος, μετά που θα επισυμβεί το κακό, είναι πολλαπλάσιο από αυτό που θα επωμιζόταν το κράτος για να ασκήσει προληπτική πολιτική.
ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ: Έχω εγγράψει το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση της ανάγκης πρόσληψης περισσότερων δασοπυροσβεστών. Η αναγκαιότητα αυτή γιατί έχει μεγάλη σημασία, η κατάσβεση πυρκαγιάς εν τη γενέσει της και οι δασοπυροσβέστες είναι αυτοί που θα επιτελέσουν ουσιαστικό ρόλο σ’ αυτήν τη φάση μέχρι την έλευση επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων, κάτι που δυστυχώς η πολιτεία δεν το αντιλαμβάνεται μετρώντας το πρόσκαιρο κόστος που είναι πολύ χαμηλό αν συγκρίνει κάποιος τις αποζημιώσεις που δίνονται μετά από μια πυρκαγιά και πόσο αναπλήρωτο είναι το κόστος της φυσικής ομορφιάς.
Η πρόσφατη πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή της Λάρνακας πρέπει να μας είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Καταστράφηκε ολόκληρη η περιοχή, το μέλλον και η προοπτική της.
Το δικό σας κόμμα έχει κάνει κάποιες εισηγήσεις έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές; Αν ναι, ποιες;
ΑΛΑΜΠΡΙΤΗΣ: Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε εισηγήσεις ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Όπως ανάφερα προηγουμένως είναι πάρα πολύ σημαντικό οι αρμόδιες υπηρεσίες να αναβαθμιστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και να ενισχυθούν με προσωπικό για να μπορούν να ανταπεξέλθουν άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Άρα είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τις υποδομές και να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό του τμήματος δασών και πυροσβεστικής υπηρεσίας. Επίσης, πρέπει να ενισχυθεί η χρήση τεχνολογίας συνεχούς παρακολούθησης δασικών περιοχών, όπως λειτουργία κινητής Video/Thermal κάμερας, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) και απλών καμερών. Ακόμη κάτι πολύ σημαντικό είναι η ενίσχυση των εκστρατειών ενημέρωσης για πρόληψη των πυρκαγιών ούτως ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι.
Τέλος, πολύ σημαντικό το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει, είναι οι αυστηρές ποινές στους εμπρηστές αλλά και στα άτομα τα οποία ανάβουν φωτιές χωρίς άδειες, και από τις απερίσκεπτες ενέργειες τους, προκαλούν πυρκαγιές.
ΠΑΣΙΟΥΡΤΙΔΗΣ: Βεβαίως και έχει υποβάλει εισηγήσεις, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται και στην έκθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών που ανέφερα πιο πάνω. Ενδεικτικά να σας πω ότι ως ΑΚΕΛ προτείναμε την πρόσληψη επαρκούς αριθμού δασοπυροσβεστών, την στελέχωση ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων με μόνιμα πυροσβεστικά οχήματα, την χρηματοδότηση και εγκατάσταση γεννητριών πετρελαίου σε κοινοτικές διατρήσεις σε περιοχές με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας από πυρκαγιές, την εκπαίδευση ομάδων εθελοντών οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε απομακρυσμένες περιοχές ούτως ώστε να είναι σε θέση άμεσα να αντιμετωπίσουν τη εκδήλωση πυρκαγιάς μέχρι να καταφθάσει η πυροσβεστική και το τμήμα δασών, την αγορά πτητικών μέσων πυρόσβεσης, ούτως ώστε να μην απαιτείται η συνδρομή ξένων κρατών, η οποία πολλές φορές καθυστερεί. Επίσης ως ΑΚΕΛ έχουμε συστήσει ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευσης για να μπορούν να παράσχουν βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις.
ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ: To Δημοκρατικό Κόμμα παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την οργάνωση και άμεσους τρόπους παρέμβασης για αντιμετώπιση των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια που δυστυχώς αυτές δεν εισακούστηκαν.
Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εισηγούνται εναγώνια την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και μέσων κατάσβεσης αλλά δυστυχώς αυτές οι εισηγήσεις δεν εισακούονται στο βαθμό που πρέπει.
Εδώ όμως, θέλω να τονίσω ότι έχει μεγάλη σημασία όλοι να αντιληφθούμε ότι οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση και να λαμβάνουν όλα τα προστατευτικά μέτρα προφύλαξης για πυρκαγιά γιατί είναι διαπιστωμένο ότι η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη απροσεξία.
Οι ποινές στους παραβάτες πρέπει να είναι αποτρεπτικές με βαριά προστίματα και καταδίκες, κάτι που με βρήκε αντίθετο όταν συζητούσαμε και ψηφίζαμε για πιο αυστηρές ποινές τις οποίες χαρακτήρισα ως ποινές «χάδι».
Τέλος θέλω να συγχαρώ όσους συμμετέχουν στις κατασβέσεις, είτε αυτοί είναι από καθήκον είτε αυτοί είναι εθελοντές, που με κίνδυνο της ζωής τους συνδράμουν στην κατάσβεση.