Search
Close this search box.

Βουλευτές, δεν είναι όλοι το ίδιο λέμε!

Της Γιώτας Δημητρίου

Σε μια κυπριακή κοινωνία που προωθεί την απαξίωση και την ατάκα “όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο”, με αποτέλεσμα την απενοχοποίηση σκανδάλων και να εξισώνονται κακοί πολιτικοί με άξιους πολιτικούς, σε μια τέτοια κοινωνία, μια νέα στατιστική με αριθμούς, έρχεται να αποδείξει το αυτονόητο, πως όχι, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο.
Κάποιοι είναι εκεί για την καρέκλα, άλλοι για την πολιτική καριέρα και άλλοι επειδή θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο.

Το ρεπορτάζ του “Φ” που παρουσίασε τους αριθμούς με τις ερωτήσεις των βουλευών τα τελευταία 2 χρόνια ξεκινά : “Κάποιοι βουλευτές είναι «τουρίστες» και άλλοι «ξεθεώνονται» στη δουλειά. Πώς μετριέται η εργασία του κάθε μέλους του Κοινοβουλίου; Πώς μπορεί ο πολίτης να σχηματίσει εικόνα σχετικά με την παραγωγικότητα του κάθε βουλευτή;”

Αυτός ο εξισωτισμός των πολιτικών που γίνεται για σκοπούς προπαγάνδας, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.
Τα γεγονότα (για όσους παρακολουθούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα βουλευτικά έδρανα) και οι αριθμοί (πιο κάτω) αποδευκνύουν πως ΔΕΝ είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο.

Πιο κάτω ο αριθμός ερωτήσεων του κάθε βουλευτή τα τελευταία 2 χρόνια (από Ιούνιο 2021) Με bold οι βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου υπέβαλε 109 ερωτήσεις,
ο βουλευτής Αλαμπρίτης Πρόδρομος ουδεμία ερώτηση υπέβαλε.
Ο βουλευτής Αποστόλου Ανδρέας υπέβαλε 21 ερωτήσεις,
ο Γιαννάκης Γαβριήλ 5,
ο Χάρης Γεωργιάδης μία,
ο Νίκος Γεωργίου 20,
ο Γιακουμή Μιχάλης 2,
ο Άριστος Δαμιανού ουδεμία,
η Αννίτα Δημητρίου (πρόεδρος της Βουλής) ουδεμία,
ο Δημητρίου Δημήτρης ουδεμία,
ο Ευθύμιος Δίπλαρος ουδεμία,
η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ουδεμία,
ο Κωστής Ευσταθίου ουδεμία,
ο Ανδρεάς Θεμιστοκλέους 2,
ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου 97,
ο Σωτήρης Ιωάννου 9,
ο Μάριος Κάρογιαν ουδεμία,
ο Γεώργιος Κάρουλας ουδεμία,
ο Ανδρέας Καυκαλιάς 3,
ο Νίκος Κέττηρος 9,
ο Γιώργος Κουκουμάς 82,
ο Ζαχαρίας Κουλίας ουδεμία,
ο Ονούφριος Κουλλά ουδεμία
και ο Άντρος Κυπριανού ουδεμία.
Ο Κώστας Κώστα υπέβαλε 1,
ο Πανίκος Λεωνίδου ουδεμία,
ο Γιώργος Λουκαΐδης 13,
ο Μαρίνος Μουσιούττας 20,
ο Μάριος Μαυρίδης ουδεμία,
ο Παύλος Μυλωνάς 3,
ο Ηλίας Μυριάνθους 3,
ο Αβέρωφ Νεοφύτου ουδεμία,
η Μαρίνα Νικολάου 8,
ο Χρίστος Ορφανίδης 67,
η Σάβια Ορφανίδου 4,
ο Χαράλαμπος Πάζαρος ουδεμία,
ο Χρύσης Παντελίδης 8,
ο Λίνος Παπαγιάννης 5,
ο Νικόλας Παπαδόπουλος ουδεμία,
ο Σταύρος Παπαδούρης 14
ο Αντρέας Πασιουρτίδης 28,
ο Χρύσανθος Σαββίδης 4,
ο Χρίστος Σενέκης 3,
ο Μαρίνος Σιζόπουλος 1,
η Ρίτα Σούπερμαν 3,
ο Στέφανος Στεφάνου 1,
ο Νίκος Σύκας 1,
ο Νίκος Τορναρίτης ουδεμία,
ο Αλέκος Τρυφωνίδης 4,
η Φωτεινή Τσιρίδου ουδεμία,
ο Βαλεντίνος Φακοντής 47,
η Ειρήνη Χαραλαμπίδου 26,
ο Κυριάκος Χατζηγιάννης 3,
ο Χρίστος Χρίστου 5,
ο Χρίστος Χριστόφιας 4
και ο Χρίστος Χριστοφίδης 3.

Η εξάδα με τις περισσότερες ερωτήσεις:
Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Οικολόγοι) 109 ερωτήσεις
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Οικολόγοι) 97 ερωτήσεις
Γιώργος Κουκουμάς (ΑΚΕΛ) 82 ερωτήσεις
Χρίστος Ορφανίδης (ΔΗΚΟ) 67 ερωτήσεις
Βαλεντίνος Φακοντής (ΑΚΕΛ) 47 ερωτήσεις
Ανδρέας Πασιουρτίδης (ΑΚΕΛ) 28 ερωτήσεις

Για όσους επιθυμούν να δουν τις ερωτήσεις κάθε βουλευτή εδώ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Φ”: “Οι επικεφαλής των κομμάτων δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερη δραστηριότητα στην υποβολή ερωτήσεων ή και στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ όσον αφορά τους κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, τις περισσότερες ερωτήσεις υπέβαλε ο κ. Γιώργος Λουκαΐδης και συγκεκριμένα 13”.

Αξίζει να διαβαστεί η ανάρτηση του κοινοβουλευτικού συνεργάτη (των Οικολόγων) Ορέστη Μάτσα:

Eίναι καλό οι πολίτες να γνωρίζουν κάποια βασικά. 

Τα θεσμικά εργαλεία που έχει ένας/μια βουλευτής/ρια στη διάθεσή του/της για να κάνει τη δουλειά για την οποία εκλέγηκε, είναι συγκεκριμένα:

1. Προτάσεις Νόμου

2. Αυτεπάγγελτα Θέματα 

3. Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις 

Όλα χρήσιμα και απαραίτητα, το καθένα με τον τρόπο του. Σε ότι αφορά όμως τις Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις, αποτελούν τον πιο άμεσο τρόπο για την ενημέρωση των πολιτών, αφού αυτούσιες, οι ερωτήσεις των Βουλευτών κι οι απαντήσεις των Υπουργών, αναρτούνται στο site της Βουλής (βάζω link στα σχόλια). 

Πέραν τούτου, η γραπτή διατύπωση της πληροφορίας από τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα, σε θεσμικό και ειδικά σε πολιτικό επίπεδο, είναι χρυσός. Η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την εκτελεστική εξουσία, μπορεί να είναι αποτελεσματική και υπεύθυνη μόνο όταν βασίζεται σε δεδομένα, κι αυτά τις περισσότερες φορές μπορούν να αντληθούν από τις απαντήσεις των Υπουργών. Άρα εμποδίζονται, στον δημόσιο διάλογο, οι γενικολογίες, στις οποίες αρέσκονται οι πολιτικοί, εντοπίζονται οι ανακρίβειες ή τα αναληθή στοιχεία που αναπαράγονται και προάγεται, εγγενώς, η διαφάνεια. 

Επομένως, σε ένα Κοινοβούλιο που αρνείται πεισματικά μέχρι σήμερα να βιντεοσκοπεί τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και εμποδίζει την άμεση πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία, οι Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις έχουν καίριο και ουσιαστικό ρόλο. Δεν είναι το μόνο μέτρο αξιολόγησης των Βουλευτών, αλλά είναι με βεβαιότητα ένας σημαντικός δείκτης.

Προσωπικά, αισθάνομαι περήφανος που εργάζομαι με τη Βουλεύτρια και το κόμμα που, στατιστικά, ασκούν τον μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχοντας υποβάλει, με διαφορά, τις περισσότερες Κοιν. Ερωτήσεις, προς την εκτελεστική εξουσία. Όπως αναφέρεται και στο άρθρο “[..] από τις 531 ερωτήσεις που υπεβλήθησαν από τους 56 βουλευτές από τον Σεπτέμβριο του 2021 (δηλαδή μερικούς μήνες μετά την εκλογή τους) οι βουλευτές Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου υπέβαλαν τις 206.”

Είναι προφανές ότι η απαξίωση του συγκεκριμένου κοινοβουλευτικού δείκτη σκοπό έχει να απαξιώσει όσους βουλευτές πραγματικά παράγουν έργο μέσα στη Βουλή και να τους εξομοιώσει με όσους έχουν αναγάγει την πολιτική σε δημόσιες σχέσεις και την παρουσία τους στη Βουλή σε τουρισμό.

Συγγνώμη φίλοι μου, δεν είναι όλοι ίδιοι.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!