Search
Close this search box.

Η θάλασσα μέσα μας: Τα οφέλη που απολαμβάνεις εκτός από τη θέα!

Ο Ιπποκράτηςχρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «θαλασσοθεραπεία», προκειμένου ναπεριγράψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Σε ποιεςπεριπτώσεις όμως η θάλασσα λειτουργεί θεραπευτικά για τον οργανισμό μας; Οιατρός παθολόγος Γεώργιος Τυρογιάννης, που δίνει μεγάλη βάση στα φυτικάσυστατικά και στα στοιχεία της φύσης, μιλάει στο TFM για τα ουσιαστικά οφέλη της θάλασσας στηνψυχή και το σώμα μας.

Οι συχνές επισκέψεις στη θάλασσα έχουν θετικά αποτελέσματα σε έναν αριθμό παθήσεων. Άνθρωποι με δερματικές παθήσεις όπως ακμή, ψωρίαση και έκζεμα μπορούν να βρουν ανακούφιση στο θαλασσινό νερό. Αυτό συμβαίνει λόγω των ιχνοστοιχείων που βρίσκονται στο θαλασσινό αλάτι. Συγκεκριμένα το μαγνήσιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και το θείο βοηθάει στον καθαρισμό του δέρματος. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του θαλασσινού νερού έχουν θετική επίδραση και στις  αρθρίτιδες. Τέλος, τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στο νερό βοηθούν το αναπνευστικό σύστημα καθώς μειώνουν πιθανές φλεγμονές στις αναπνευστικές οδούς και έτσι ανοίγουν οι δίοδοι του οξυγόνου.

Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό βελτιώνει την καρδιοαγγειακήλειτουργία του οργανισμού. Αλήθεια ή μύθος;

Είναι μια αλήθεια πως το κολύμπι βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία καθώς είναι ήπιας μορφήςάσκηση, η οποία ενεργοποιεί ευχάριστα το μυϊκό μας σύστημα. Έρευνες έχουνδείξει πως ως άσκηση βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα και βελτιώνει την πίεση καιτον καρδιακό παλμό.

Γιατί υπάρχει πλέον η τάση να καταναλώνουμε θαλασσινόαλάτι; Έχει αυξημένα οφέλη για την υγεία μας;

Το θαλασσινό αλάτι σε αντίθεση με το table salt έχει αυξημένη περιεκτικότητα ιχνοστοιχείων τα οποία βοηθάνε τον οργανισμό να παραμένει ενυδατωμένος χωρίς όμως να κατακρατάει υγρά. Επίσης οι ηλεκτρολύτες που βρίσκονται στο θαλασσινό αλάτι – μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο – είναι απαραίτητοι για την υγεία του μυϊκού συστήματος, του εγκεφάλου και της καρδιαγγειακής υγείας. Έρευνες έχουν δείξει πως το μαγνήσιο στο θαλασσινό αλάτι όχι μόνο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά βοηθάει και στην χαλάρωση του σώματος.

Πως επιτυγχάνει η θάλασσα να μας χαλαρώνει;

Η θάλασσα μάς χαλαρώνει και μάς ηρεμεί καθώς αποτελεί ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα. Το νερό έχει χαλαρωτικές ιδιότητες καθώς τα ιχνοστοιχεία που περιέχει επιτρέπουν στον οργανισμό να προσλαμβάνει περισσότερο καθαρό οξυγόνο. Ο ήχος των κυμάτων βοηθάει και αυτός στη χαλάρωση καθώς βοηθάει το νου να ησυχάσει.

Τι πρέπει να προσέχουμε στη θάλασσα

Κατά την παραμονήμας στη θάλασσα είναι σημαντικό να προσέχουμε και να προφυλασσόμαστε από τιςδυνατές ακτίνες του ηλίου. Η χρήση αντηλιακού, με SPF 30+, βοηθάει στην προφύλαξη του δέρματος. Τις ώρες αιχμής (12μμ-4μμ) είναιβοηθητικό να βρίσκουμε κάποιο σκιερό μέρος ώστε να αποφύγουμε κάποια πιθανή ηλίαση.Επίσης πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα νερού για να αποφύγουμε πιθανέςαφυδατώσεις.

Στα πόσα μπάνια βλέπουμε τηδιαφορά;

Έρευνες έχουν δείξει πως το ελάχιστο όριο είναι τα 20 μπάνια, καθώς τότε ο οργανισμός φαίνεται να μπαίνει σε πιο ενεργή διαδικασία αφομοίωσης των θετικών αποτελεσμάτων. Ένας ικανοποιητικός αριθμός την εβδομάδα θα ήταν τρία μπάνια ώστε ο οργανισμός να ξεκινήσει να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία.

Οι χειμερινοί κολυμβητές έχουν «γερό οργανισμό». Αλήθειαή μύθος;

Κάτω από προϋποθέσεις η χειμερινή κολύμβηση είναι χρήσιμη σαν τρόπος άσκησης στο υγρό στοιχείο. Οι χειμερινοί κολυμβητές χτίζουν ένα καλό σύστημα θερμορύθμισης καθώς το σώμα τους μαθαίνει να προσαρμόζεται σε διάφορες θερμοκρασίες.  Η μειωμένη θερμοκρασία σε συνδυασμό με την άσκηση βελτιώνει τον μεταβολισμό. Τέλος η έκθεση στον ήλιο όλο το χρόνο φέρει θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό, όπως την δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερης ποσότητας βιταμίνης D3.

Πηγή: https://www.tofarmakeiomou.gr/el-gr/blog/ugeia-diatrofh/h-thalassa-mesa-mas-ta-ofelh-pou-apolamvaneis-ektos-apo-th-thea!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Λάρνακας φιλοξενεί το Tennis Europe U12 Larnaka Tennis Club – Petrolina G2 2024, από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2024

Όμιλος Αντισφαίρισης Λάρνακας Δελτίο Τύπου ΔιεθνέςΠρωτάθλημα Tennis Europe U12 Larnaka Tennis Club – Petrolina G2 2024 Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Λάρνακας, σε συνεργασία με την Tennis

Ο Δήμος Λάρνακας και ο ΕΟΑ Λάρνακας, προβαίνουν σε ελέγχους και καθαρισμούς των συστημάτων αποχέτευσης των όμβριων υδάτων

Ο Δήμος Λάρνακας και ο ΕΟΑ Λάρνακας, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε ελέγχους και καθαρισμούς των συστημάτων αποχέτευσης των όμβριων υδάτων

error: Content is protected !!