Search
Close this search box.

Οι Παναγιές της πόλης και επαρχίας Λάρνακας

Λίγες ημέρες πριν από το Δεκαπενταύγουστο, πριν την μεγάλη γιορτή της Παναγιάς, το SkalaTimes ρίχνει μια ματιά στις εκκλησίες της Παναγίας, στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Η Παναγιά η Φανερωμένη

Παναγία Φανερωμένη – στη Λάρνακα
“Η παλαιά εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης βρίσκεται επί την ομώνυμη οδό στην νότια πλευρά της πόλης της Λάρνακας, στο δρόμο προς την αλυκή. Κτίστηκε γύρω στο 1920 και ανήκει στο ρυθμό της βασιλικής , σταυροειδής με τρούλο και φέρει δυο καμπαναριά. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται ένας αρχαίος δίχωρος λαξευτός τάφος του 1200 π.Χ., ο οποίος μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε ως κατακόμβη και ως τόπος λατρείας των κατατρεγμένων χριστιανών. Στα νεότερα χρόνια ο χώρος που βρισκόταν ο τάφος μετατράπηκε σε παρεκκλήσι και τόπος προσκυνήματος για τους κατοίκους της επαρχίας.
Επίσης στη διάρκεια εκσκαφών για εργασίες που αφορούσαν το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι της φοινικικής περιόδου (μεταξύ 6ου και 4ου αιώνα π.Χ.). Η ύπαρξη των συγκεκριμένων τάφων δικαιολογείται άλλωστε, καθώς η πόλη του Κιτίου υφίστατο από αρχαιοτάτους χρόνους, με την εγκατάσταση αρχικά εδώ Μυκηναίων έμπορων, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο αποτέλεσε βασίλειο των Φοινίκων.
Το κτίσιμο της εκκλησίας της Παναγίας της Φανερωμένης, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, προέκυψε όταν ένας κάτοικος της επαρχίας βρήκε- έπειτα από όνειρο που είδε- εικόνισμα της Παναγίας και αγίασμα σε κοντινή απόσταση από τον αρχαίο τάφο. Από εδώ προέκυψε και η ονομασία Φανερωμένης δηλαδή η εικόνα που φανερώθηκε”.

Η Παναγιά η Χρυσπολίτισσα

Παναγία Χρυσοπολίτισσα – στη Λάρνακα
“Επί της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού βρίσκεται μια από τις πιο παλιές εκκλησίες της πόλης της Λάρνακας, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Το προσωνύμιο «Χρυσοπολίτισσα» προέρχεται από την ονομασία που είχε αποδοθεί και στο αρχαίο Κίτιο, «Χρυσόπολις». Άλλωστε η εκκλησία βρίσκεται κτισμένη σε σημείο, όπου έχουν ανευρεθεί κατάλοιπα από την αρχαία πόλη του Κιτίου.
Ο ναός χρονολογείται στον 18ο αιώνα και οικοδομήθηκε στα κατάλοιπα ενός παλαιότερου ναού του 12ου αιώνα, επίσης αφιερωμένου στην Παναγία. Ο ναός είναι δίκλιτος, από τους λίγους του συγκεκριμένους είδους στην Κύπρο και φέρει χαρακτηριστικά επηρεασμένα από τη φράγκικη-γοτθική αρχιτεκτονική, όπως είναι τα σταυροθόλια, οι αψίδες και το επιβλητικό καμπαναριό του. Πρόκειται για ένα όμορφο πετρόκτιστο ναό , ο εσωτερικός χώρος του οποίου αποτελείται από ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, το οποίο κατασκευάστηκε, σύμφωνα με σχετική επιγραφή, στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι μικρές εικόνες του εικονοστασίου, 23 στο σύνολο, είναι έργα του σημαντικού Κρητικού αγιογράφου Θεόδωρου Πουλάκη και χρονολογούνται στον 17ο αιώνα.
Το τέμπλο κοσμούν διάφορες αξιόλογες εικόνες με σημαντικότερες αυτές της Παναγίας της Ελεημονήτριας και μια μικρότερη εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται στον 14ο με 15ο αιώνα. Άλλες σημαντικές και παλαιές εικόνες που βρίσκονται εντός του ναού είναι της Παναγίας της Οδηγήτριας του 16ου αιώνα, της Παναγίας (18ος αιώνα) φιλοτεχνημένη από τον γνωστό Κρητικό αγιογράφο Ιωάννη Κορνάρο, του Αγίου Σπυρίδωνα (17ος αιώνας) που θεωρείται έργο του Κερκυραίου αγιογράφου Εμμανουήλ Τζανφουρνάρη.
Στην εκκλησία βρίσκονται επίσης εξαιρετικής τέχνης εκκλησιαστικά έπιπλα, όπως ο ξυλόγλυπτος επιχρυσωμένος άμβωνας, η ξυλόγλυπτη Αγία Τράπεζα, ο ξυλόγλυπτος επιχρυσωμένος επισκοπικός θρόνος κ.α. Επίσης αξιόλογη και σπάνια στο είδος της αποτελεί η κολυμβήθρα, η οποία είναι κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο και φέρει ανάγλυφες παραστάσεις.
Εργασίες αναπαλαίωσης του ναού έγιναν το 2005″.

Παναγία Χρυσογαλακτούσα – στη Λάρνακα
Βρίσκεται μέσα στη καρδιά της πόλης, δίπλα από το Μέλαθρο Ευγηρίας Λάρνακας.

Η Παναγιά στο χωριό Αγία Άννα

Παναγία Ελεούσα – στο χωριό Αγία Άννα
“Η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας αποτελεί μία από τις τρεις εκκλησίες του μικρού και πανέμορφου χωριού της Αγίας Άννας, που βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα δυτικά της επαρχίας Λάρνακας.
Το συγκεκριμένο εκκλησάκι βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Ψευδάς και δεσπόζει στην κορυφή ενός μικρού λοφίσκου. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο καμαροσκέπαστο πετρόκτιστο εκκλησάκι που «δένει» αρχιτεκτονικά με τα σπίτια της κοινότητας”.


Ιερό Παρεκλήσιο Παναγίας Παντανάσσης – στη Λάρνακα
Το Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντανάσσης βρίσκεται στη Λάρνακα, στον Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων Β΄. Πίσω από την εκκλησίας της Αγίας Θέκλας.

Παναγία του Σουμελά – στο Αλεθρικό
Η εκκλησία της Παναγίας Σουμελά στο Αλεθρικό κτίζεται από την κοινότητα των Ελληνοπόντιων που ζουν στην Κύπρο.

Παναγία Αιματούσα (των Αμπελιών) στην Αραδίππου
“Είναι το πιο γνωστό και πολυσύχναστο ξωκλήσι της Αραδίππου. Βρίσκεται ανάμεσα στο παλιό δρόμο και τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας βόρεια της Αραδίππου. Το ξωκλήσι είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια ενός παλιότερου ναού που καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς. Αρκετές φορές υπέστη ζημιές από πυρκαγιές λόγω των αναμμένων κεριών που αφήνουν οι επισκέπτες. Με τις κατά καιρούς επιδιορθώσεις καλύφθηκαν και οι αγιογραφίες που κοσμούσαν το εκκλησάκι. Η Παναγία είναι γνωστή με τη διπλή ονομασία «των Αμπελιών» από τα πολλά αμπέλια που υπήρχαν παλιά στην περιοχή και «Αιματούσα» από την παράδοση που θέλει την Παναγία να θεραπεύει τις αιμορραγούσες γυναίκες. Στις 8 Σεπτεμβρίου λειτουργείται το ξωκλήσι και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Το όμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής γίνεται πόλος έλξης για τις υπαίθριες εξόδους των Αραδιππιωτών, κυρίως την Καθαρή Δευτέρα”.

Παναγία Παραμυθία – στη Δρομολαξιά
Η Παναγία η Παραμυθία είναι ένα εξωκλήσι στη Δρομολαξιά. Κτίστηκε πριν από περίπου 15-20 χρόνια. Το χτίσιμο του μικρού αυτού πανέμορφου ξωκλησιού έγινε με θέλημα της ίδιας της Παναγίας. Παραθέτουμε πιο κάτω τα λόγια του Πρωτοπρεσβύτερου π. Πέτρου Πέτρου, εφημέριου του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Δρομολαξιάς: «…Ήταν Κυριακή και λειτουργούσα στη μεγάλη εκκλησία του χωριού, στον Τίμιο Πρόδρομο. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας, αφού μοίρασα το αντίδωρο, με πλησιάζει ένας νέος και με ρωτά εάν κτίζουμε εκκλησία προς τιμήν της Παναγίας της Παραμυθίας. Του λέω «ναι παιδί μου», και μου αναφέρει «ήρθα να κάνω κάποια δωρεά», ενώ κρατούσε στα χέρια του χρήματα. Τον ρώτησα ποιος τον έστειλε, από πού το έμαθε και αμέσως βούρκωσαν τα μάτια του και μου λέει: «Πάτερ, ήμουν στο Άγιον Όρος, στη Μονή Βατοπαιδίου και ενώ παρακολουθούσα τη θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Παναγίας της Παραμυθίας άκουσα μία γλυκιά γυναικεία φωνή να μου λέει: «Όταν επιστρέψεις στην Κύπρο, να πας στη Δρομολαξιά και να κάνεις δωρεά για το εκκλησάκι μου που κτίζεται». Έτσι, με αυτήν τη θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου προς τον νεαρό, καταλάβαμε ότι ήταν όντως θέλημα της Παναγίας μας να κτισθεί το παρεκκλήσιο αυτό».

Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής (Στάζουσα) – στην Αραδίππου
“Η Παναγία η Στάζουσα είναι ένα μεσαιωνικό μοναστήρι δυτικά της Λάρνακας, μεταξύ των χωριών Πυργά και Κλαυδιά.
Κτίστηκε από τους Φράγκους τον 14ο αιώνα σε γοτθικό ρυθμό. Στην αρχή επανδρωνόταν από λατινικά μοναστικά τάγματα αλλά στη συνέχεια με την Τουρκοκρατία εγκαταλείφθηκε και καταστράφηκε από επανειλημμένες πυρκαγιές.
Ο θρύλος λέει ότι μια μικρότερη εκκλησία προϋπήρχε στη περιοχή. Μια Γαλλίδα Αρχόντισσα πιθανών από βασιλική οικογένεια και η οποία έπασχε από αιμορραγία επισκέφθηκε τη περιοχή. Καθώς μπήκε στο εκκλησάκι και προσκύνησε τη Παναγία ως εκ θαύματος θεραπεύθηκε.
Μετά το περιστατικό έκτισε τη μεγαλύτερη εκκλησία σε γοτθικό ρυθμό η οποία είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Οι ντόπιοι την ονόμασαν Παναγία η “Στάζουσα”, από το ρήμα “στάζω”. Σήμερα (2018) το μοναστήρι είναι μετόχι του Σταυροβουνίου και επανδρώνεται από ένα μοναχό. Τα τελευταία χρόνια η εκκλησία και τμήμα του συμπλέγματος των κελιών αναστηλώθηκαν από το τμήμα αρχαιοτήτων.
Ανασκαφές στη περιοχή αποκάλυψαν μια πηγή από αγίασμα καθώς και μια εκκλησία αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο.Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής γιορτάζει την Παρασκευή της διακαινησίμου. Εκείνη την ημέρα προσκυνητές από τα γύρω χωριά μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τη ξεχωριστή λειτουργία και να τιμήσουν την ημέρα”.

Παναγία Οδηγήτρια -στη Σκαρίνου
“Είναι κτίσμα μονόκλιτου μετά τρούλου. Έχει τη άνεση να φιλοξενήσει 400 με 450 πιστούς.
Εσωτερικά είναι πλαισιωμένη μ’ ένα πλούτο, μοναδικό στο είδος του. Το εικονοστάσι της εκκλησίας είναι σκαλιστό με ξύλο καρυδιάς.
Σιγά-σιγά η εκκλησία εσωτερικά, άρχισε από το 1985, να αγιογραφείται. Η αγιογραφία της Πλατυτέρας στον ημιτρούλο του ιερού, στον κεντρικό τρούλο ο παντοκράτορας, ο Άγιος Δημήτριος και Άγιος Φανούριος, νοτίως του ναού πιο πέρα ο Απόστολος Ανδρέας και στα δυτικά η αγιογραφία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και Μιχαήλ. Τα ψαλτήρια του ναού είναι πρόσφατα κατασκευασμένα, εδώ και τρία χρόνια, είναι σκαλιστά από ξύλο φτιαγμένα και είναι δωρεά από κάποιο κάτοικο της κοινότητας. Η εκκλησία διαθέτει δυο όμορφα ψηλά καμπαναριά, το ένα στα βόρεια και το άλλο στα νότια του ναού”.

Η Παναγιά στα Λεύκαρα

Παναγία Ελεούσα -Κάτω Λεύκαρα
“Η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας βρίσκεται στην ανατολική άκρη του χωριού, ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια και αποτελεί την κύρια εκκλησία του χωριού. Αποτελεί κτίσμα των μέσων του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο καμαροσκέπαστο οικοδόμημα του οποίου δεσπόζει το επιβλητικό του καμπαναριό. Ο εσωτερικός του χώρος δεν είναι αγιογραφημένος. Αποτελείται από ένα όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες της Παναγίας , του Χριστού και Αγίων της Ορθοδοξίας. Εδώ φυλάσσεται η αρχαία εικόνα της Παναγίας που πιστεύεται πως ζωγραφίστηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά.Εξωτερικά ο ναός διαθέτει ένα μεγάλο πλακόστρωτο περίβολο, από τον οποίο μπορεί κανείς να αγναντέψει την πανοραμική θέα της περιοχής”.

Ένας μικρός παράδεισος, στα Κελιά, που δημιούργησε ο κ. Ηράκλης

Ιερό Παρεκλήσιο Παναγίας Ελεούσας -στα Κελιά
Το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι έχτισε ο γνωστός -στους χριστιανικούς κύκλους- κύριος Ηράκλης. Πατέρας του Πάτερ Νικόλαου (ιερέας στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών στα Λιβάδια).
Μετά τον πόλεμο του 1974, αφού ο κύριος Ηράκλης εγκατέλειψε το χωριό του, είχε όραμα να δημιουργήσει την Παναγία που ήταν στο χωριό του.
Γύρω υπάρχουν κι άλλα εκκλησάκια που έχτισε ο άγιος αυτός άνθρωπος, ο κύριος Ηράκλης. Αξίζει να επισκεφτείτε το ξωκλήσια της Παναγιάς μαζί με ατ παιδιά σας αφού είναι ένα πανέμορφο ξωκλήσια με ζωάκια γύρω γύρω. Γαϊδουράκια, κατσίκια, παπαγάλοι, παγόνια και άλλα ζωάκια τα οποία φροντίζουν ο κύριος Ηράκλης και η οικογένεια του.

Παναγία Ρόδο Αμάραντον -στους Τρούλλους
Ο Ναός ο οποίος θα αποτελέσει στο μέλλον το καθολικό μοναστικής κοινότητας η οποία βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας της έγινε γνωστός όπως γνωστοί έγιναν και οι Τρούλλοι λόγω του αγαπημένου ιερέα Πάτερ Αντώνιου, αφού χιλιάδες κόσμου -χωρίς υπερβολή- επισκέπτονται τις εκκλησίες στους Τρούλλους λόγω του πάτερ Αντώνιου ο οποίος δυστυχώς το τελευταίο χρόνο λόγω ασθένειας και ηλικίας έχει αποτραβηχτεί από το ιερό του λειτούργημα.
Ο ιερός της Παναγίας του Ρόδου του Αμάρανρου έχει οικοδομηθεί με μπετόν το οποίο έχει ενισχυθεί με χυτοσίδηρο. Η εξωτερική τοιχοποιία έχει καλυφθεί με πέτρα Τροόδους και η εσωτερική με σοβά και ασβεστοκονίαμα, με σκοπό στο μέλλον και όταν τα οικονομικά της νέας Μονής το επιτρέψουν, να καλυφθεί με Αγιογραφίες.
Έχει οικοδομηθεί σε Βυζαντινό ρυθμό και σε σχήμα τρίκλιτης και καμαροσκέπαστης Βασιλικής η οποία φέρει έντονα σημάδια Αγιορείτικου μοναστικού Ναού. Τα κεραμίδια είναι Βυζαντινού τύπου. Δεν διαθέτει καμπαναριό και αντί αυτού φέρει σήμαντρο.
Το προσωνύμιο Ρόδον το Αμάραντον αποδόθηκε στην Παναγία για να φανερώσει το αμόλυντον και καθαρόν της Παρθένου. Ο ύμνος των Χαιρετισμών προς την Παναγία «Ρόδον το αμάραντον, χαίρε, η μόνη βλαστήσασα…» χρησιμοποιεί ως εικόνα το ρόδο, δηλαδή την τριανταφυλλιά, το λουλούδι με το ωραιότερο άρωμα.

Η Παναγιά στο Τερσεφάνου

Ιερό ξωκλήσια Παναγίας Ελεούσας – στο Τερσεφάνου
“Νοτιοδυτικά του χωριού Τερσεφάνου, σε μια υπέροχη τοποθεσία στην περιοχή «Παναγιά» βρίσκεται ένας νεόδμητος ναός αφιερωμένος στην Παναγία την Ελεούσα. Η εκκλησία κτίστηκε στα κατάλοιπα ενός παλαιότερου ναού του 12ου αιώνα και τα θυρανοίξια της έγιναν το Σεπτέμβριο του 2014. Πρόκειται για μια μονόκλιτη απέριττη εκκλησία κτισμένη σε ρυθμό βυζαντινό, συνεπτυγμένο σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι σαφέστατα η τοποθεσία της. Ευρισκόμενη στο κέντρο ενός καταπράσινου κάμπου αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και μέρος ενός υπέροχου τοπίου, το οποίο το ανθρώπινο μάτι δε χορταίνει να βλέπει. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το αιολικό πάρκο”.

Ιερός Ναός Παναγίας Χρυσελεούσας – στην Αθηένου
Η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας στην Αθηένου αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας. Άρχισε να κτίζεται το 1947 για να τελεστεί η πρώτη λειτουργία το 1959, ενώ η αγιογράφηση ολόκληρου του ναού αποπερατώθηκε μόλις το 2012. Πρόκειται για εκκλησία κτισμένη σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και μια παλαιότερη εκκλησία, επίσης αφιερωμένης στην Παναγία τη Χρυσελεούσα, κτίσμα του 18ου αιώνα.

Παναγία η Τραχειά -στο Δασάκι Άχνας
Το εξωκλήσι της Παναγίας της Τραχιάς βρίσκεται κοντά στην κτηνοτροφική περιοχή της Άχνας, στο δρόμο προς Αυγόρου, σε μια περιοχή επονομαζόμενη Τραχιά, που αποτελούσε σημαντικό οικιστικό κέντρο για πολλούς αιώνες μέχρι και τη βυζαντινή εποχή. Το αρχικό κτίσμα της εκκλησίας χρονολογείται γύρω στον 14ο αιώνα μ.Χ, με αρκετές προσθήκες στο πέρασμα των χρόνων.
Περισσότερα εδώ: https://www.skalatimes.com/2019/07/06/panagia-traxeia-dasaki-axnas/

Η Παναγιά στο Αβδελλερό

Ιερός Ναός Παναγίας Αματούσας – στο Αβδελλερό
Στη μέση του χωριού είναι κτισμένος ο ενοριακός ναός, αφιερωμένος στην Παναγία την Αιματούσα, την επονομαζόμενη και Αβδελλερού ή Αβδελλερκώτισσα. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, μονόκλιτος με ημικυκλική κεραμιδένια στέγη. Το δάπεδο είναι καλυμμένο με εργοστασιακά μάρμαρα, μικρών διαστάσεων. Η εκκλησία φέρει τρεις εισόδους – στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά – δυο παράθυρα στη βόρεια και τρία στη νότια. Στο πίσω μέρος της δυτικής πλευράς, βρίσκεται μικρός υπερυψωμένος γυναικωνίτης. Μαρμάρινη πλάκα τοποθετημένη σε περίοπτο μέρος στο βόρειο εσωτερικό τοίχο του ναού, αναφέρεται στα εγκαίνιά του, ως ακολούθως: «ΚΑΘΗΓΙΑCΤΑΙ Ο ΠΑΝCΕΠΤΟΣ ΟΥΤΟC ΝΑΟC ΕΠΙ CΩΦΡΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙCΚΟΠΟΥ ΤΗ 26Η ΑΥΓΟΥCΤΟΥ 1879». Πριν από μια δεκαετία περίπου, το εσωτερικό ημιθόλιο του ναού, τοιχογραφήθηκε με ωραιότατες αγιογραφίες.
H Παναγία Αιματούσα ή Αβδελλερκώτισσα πιστεύεται πως είναι θαυματουργή. Το εικόνισμά Της – μικρό και επάργυρο – είναι τοποθετημένο στο εικονοστάσι του ναού, στο κάτω μέρος άλλου μεγαλύτερου εικονίσματος της Θεοτόκου. Επιγραφή στην επάργυρη εικόνα αναφέρει: ΜΝΗCΘΗΤΙ ΔΕCΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ CΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 1821. Κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν πως, η πραγματική εφέστιος εικόνα της Παναγίας Αιματούσας έχει κλαπεί από το ναό, πριν από πολλά χρόνια, και στη θέση της τοποθετήθηκε άλλη νεότερη. Στο ναό φυλάσσονται μερικά παλιά εικονίσματα αγίων, όπως του Ιωάννη του Προδρόμου (1869), ένα εικόνισμα του Δεσπότη Χριστού (χωρίς χρονολογία), κ.ά. Ένα εικόνισμα της Κοίμησης της Θεοτόκου φέρει την επιγραφή, «Επί Αρχιθύτου Μακαρίου Γ΄ 1954».
 Σύμφωνα με τοπική παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μαζί με δεύτερη εικόνα της Παντοδέσποινας, στην τοποθεσία της κωμόπολης Αραδίππου «Αϊ-Κωνσταντίνος». Η δεύτερη εικόνα μεταφέρθηκε στο ξωκλήσι της Παναγίας των Αμπελιών σε περιοχή της Αραδίππου, κοντά στον παλιό αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας.  H Παναγία Αιματούσα του Αβδελλερού, γιορτάζει πανηγυρικά στις 15 Αυγούστου, μέρα που τιμάται η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. (Πηγή: www.avdellero.com.cy)

  • Καλό Δεκεπενταύγουστο να φτάσουμε όλοι και όλες!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!