Search
Close this search box.

Πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ στην ΑΗΚ για υπερτιμολογήσεις

Πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ επέβαλε η ΡΑΕΚ στην ΑΗΚ Προμήθεια για τις υπερχρεώσεις χιλιάδων καταναλωτών ηλεκτρισμού μέσα στο 2022, κατά την καθ’ υπολογισμό κατανάλωση υποσταστικών, λόγω προβλήματος στη λειτουργία λογισμικού που είχε εγκαταστήσει η Αρχή.

Το πρόβλημα με τις καθ’ υπολογισμό υπερκοστολογήσεις ήταν εκτεταμένο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η ΑΗΚ είχε καλέσει τότε τους καταναλωτές που είχαν λάβει λογαριασμό με την ένδειξη Υ (υπολογισμός) και θεωρούσαν ότι κλήθηκαν να πληρώσουν υπερβολικά ποσά να επικοινωνήσουν μαζί της και να υποβάλουν παράπονο. Ανέλαβε δε την υποχρέωση να επιστρέψει σταδιακά στους επηρεαζόμενους το ύψος της υπερχρέωσης, κάτι που προωθήθηκε τους επόμενους μήνες.

Όμως, η ΡΑΕΚ εξέτασε εκείνες τις καθ’ υπολογισμό υπερχρεώσεις, προκειμένου να εντοπίσει κατά πόσο η ΑΗΚ Προμήθεια παραβίασε κανονισμούς που έχουν να κάνουν με την υποβολή, αποδοχή και εξέταση σχετικών παραπόνων από καταναλωτές ηλεκτρισμού και αν ανταποκρίθηκε έγκαιρα στην ανάγκη επιστροφής χρημάτων σε όσους χρεώθηκαν ποσά που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική τους κατανάλωση.

Συγκεκριμένα σε συνεδρία της την 1η Αυγούστου 2023, η ΡΑΕΚ έκρινε ότι η ΑΗΚ Προμήθεια παραβίασε κάποιους συναφείς κανονισμούς και της επέβαλε πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ.

Ειδικότερα, η ανώτερη διοίκηση της ΡΑΕΚ αποφάσισε ότι με την αυξημένη έκδοση καθ’ υπολογισμό υπερκοστολογημένων λογαριασμών κατανάλωσης κατά την υπό εξέταση περίοδο (Ιούνιος 2022 – Σεπτέμβριος 2022), η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου παραβίασε τους όρους 3 και 4(α) της Άδειας Προμήθειας που κατέχει, καθότι παραβίασε τον Κανονισμό 13 των περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Δείκτες Απόδοσης) Κανονισμών του 2005 και τους Κανόνες Προμήθειας 7.1.2 και 7.1.4(15) των Κανόνων Προμήθειας σε Τελικούς Πελάτες.

Μεταξύ άλλων, διεφάνη από την έρευνα ότι η ΑΗΚ Προμήθεια δεν είχε καταγράψει με ακρίβεια όλα τα γραπτά παράπονα κατά τον ουσιώδη χρόνο, λόγω του ότι το πρόβλημα έλαβε μεγάλη έκταση και κατέστη εκτός του αποκλειστικού ελέγχου της, κάτι που επιβεβαιώνει την παράβαση του Κανονισμού 13.

Επιπλέον, η ΡΑΕΚ έκρινε ότι:

 – Η ΑΗΚ Προμήθεια ενήργησε κατά παράβαση της εκ των προτέρων υποχρέωσής της για σύγκριση των δεδομένων μέτρησης που παραλαμβάνει από τον αρμόδιο Διαχειριστή Δικτύου με ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης (εφόσον διαθέτει τέτοια), καθώς και την υποχρέωση διερεύνησης σημαντικών μεταβολών κατανάλωσης,

 – Εφάρμοσε τους Κανόνες Προμήθειας με απομονωμένο τρόπο και όχι ως ένα ενιαίο και αναπόσπαστο σύνολο Κανόνων, αφού προέβαινε στην έκδοση λογαριασμών μόνο με βάση τις πρόνοιες του Κανόνα Προμήθειας 7.1.5 και όχι με βάση και τον Κανόνα Προμήθειας 7.1.2.

 – Μετακύλισε τις ευθύνες της που απορρέουν από τον Κανόνα 7.1.2 στους τελικούς πελάτες, καθότι δεν έγινε η εκ των προτέρων και πριν την έκδοση των σχετικών τιμολογίων, σύγκριση και διερεύνηση των σημαντικών μεταβολών κατανάλωσης από την ίδια.

Διαβεβαιώσεις ΑΗΚ

Για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου, η ΡΑΕΚ έλαβε υπόψη και τα ακόλουθα:

 – Τη διαβεβαίωση της ΑΗΚ Προμήθεια ότι δεν αγνοεί το εύρος των υποχρεώσεων της σχετικά με τον Κανόνα Προμήθειας 7.1.2 και με το σύνολο των Κανόνων Προμήθειας και ότι για όποια αμφιλεγόμενα ζητήματα η ίδια θεωρεί ότι υπάρχουν θα αποστείλει σχετική επιστολή για διευκρίνιση.

 – Την αναφορά της ΑΗΚ Προμήθεια για την έλλειψη δυνατότητας διαχείρισης των προβλημάτων που προέκυψαν μετά την ενεργοποίηση του συστήματος MDMS και η αναφορά ότι η παραβίαση δεν έγινε με δόλο.

 – Την αναφορά της ΑΗΚ Προμήθεια για συνεχή παρακολούθηση και βελτίωση των κριτηρίων της Οδηγίας Ο-ΠΚ-35.

 – Την παραδοχή της ΑΗΚ Προμήθεια για την ευθύνη της την αναφορά της ότι έχουν γίνει διορθώσεις σε όλους τους λογαριασμούς, είτε μετά από αίτημα, είτε μετά από έκδοση επόμενου λογαριασμού και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά σοβαρές αποκλείσεις σε λογαριασμούς, ούτε σχετικά παράπονα πελατών.

Πηγή: “Φιλελεύθερος”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η εξωφρενική δήλωση του ΥΠΟΙΚ για το στεγαστικό επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση διαβιεί σε άλλο σύμπαν από αυτό που ζει η υπόλοιπη Κύπρος

Γραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμα Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χθες με κάθε σοβαρότητα στην τοποθέτηση ότι «όχι μόνο δεν παρουσιάζεται πρόβλημα στέγασης στην

error: Content is protected !!