Search
Close this search box.

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, χθες


Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση, αλλά και χαρά, που συμμετέχω, για πρώτη φορά με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς.

Είναι πολλά και έντονα τα συναισθήματα που με κατακλύζουν ευρισκόμενος σήμερα εδώ ανάμεσά σας, ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες, ωστόσο το κυρίαρχο για μένα αίσθημα είναι αυτό της ευγνωμοσύνης προς όλους εσάς, τους απόδημους Κυπρίους, που παρά το γεγονός ότι ζείτε μακριά από την πατρίδα, δραστηριοποιείστε επαγγελματικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό, δεν σταματήσατε λεπτό να αγωνιάτε, να αγωνίζεστε και να υπερασπίζεστε την πολυαγαπημένη μας Κύπρο. Και όλα αυτά, ανιδιοτελώς και χωρίς στην ουσία να ζητάτε οτιδήποτε από την πατρίδα.

Είχα την ευλογία, διότι για ευλογία πρόκειται, αρχικά ως φοιτητής, να γνωρίσω την παροικία μας στις ΗΠΑ, είχα στη συνέχεια την ευλογία ως διπλωμάτης να γνωρίσω την παροικία μας στο Λονδίνο και την Αθήνα, συνεπώς γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει ομογένεια, τι σημαίνει σωστή αξιοποίηση της ομογένειας, ειδικότερα στην παρούσα φάση, όπου βρισκόμαστε σε μια μεταβατική, αν θέλετε, περίοδο με τη νέα γενιά της παροικίας μας, των αποδήμων μας, να λαμβάνει σιγά σιγά τα ηνία.

Μέσα από την πολύχρονή μας συνεργασία, γνώρισα και έζησα τη μεγάλη και ανιδιοτελή αγάπη και την έγνοια όλων σας για την πατρίδα μας, για την Κύπρο μας και τις προσπάθειές σας πρωτίστως για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

Βρίσκομαι απόψε μαζί σας για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας πω εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας, του συνόλου του κυπριακού λαού, πόσο περήφανοι είμαστε για όλους εσάς, για το έργο που επιτελείτε διαχρονικά και για όλα αυτά που προσφέρετε στην πατρίδα μας.

Νιώθω απόψε την ανάγκη να αναφέρω κάτι το οποίο βίωσα προσωπικά, εργαζόμενος μαζί σας τα τελευταία 30 χρόνια. Το έζησα από την πρώτη στιγμή ως φοιτητής, στη συνέχεια ως Διπλωμάτης, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως Υπουργός Εξωτερικών και θα ήθελα απόψε να το αναφέρω. Μπορεί να προέρχεστε από διαφορετικά κόμματα, είτε στην Κύπρο είτε στη χώρα που σας φιλοξενεί, να έχετε διαφορετικές ιδεολογίες, αλλά στο τέλος της ημέρας, και το αποδεικνύετε μέσα από τις πράξεις σας, το κόμμα σας είναι η Κύπρος, είναι η πατρίδα μας και ελπίζω πραγματικά κάποια στιγμή και εδώ στην Κύπρο, να ακολουθήσουμε το δικό σας παράδειγμα και να λειτουργούμε στη βάση της δικής σας συμπεριφοράς, ειδικότερα όταν εργαζόμαστε για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Διότι για τα μεγάλα εθνικά θέματα δεν υπάρχουν ούτε κόμματα ούτε παρατάξεις.

Και θέλω σήμερα, εκπροσωπώντας την πολιτεία και τον κυπριακό λαό, να σας εκφράσω με απόλυτη ειλικρίνεια για ακόμη μία φορά, την ευγνωμοσύνη μας, γιατί σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, όλοι εσείς, οι Κύπριοι της διασποράς, αποτελείτε, ασχέτως της Κυβέρνησης στην Κύπρο, τον αταλάντευτο πυλώνα στήριξης, υποστήριξης και προβολής της πατρίδας μας σε ολόκληρη την οικουμένη.

Το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη φάση για το Κυπριακό. Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, διευρύνοντας στην ουσία την κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, είναι η Τουρκία και πρέπει πρώτα εμείς να παρουσιάζουμε τα δεδομένα ως έχουν. Και αν δείτε και την αντίδραση της Τουρκίας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι το τι γίνεται στην Κύπρο δεν είναι ευθύνη των Τουρκοκυπρίων, αλλά ευθύνη της Τουρκίας.

Και θέλω, στη συνέχεια και των χθεσινών διαβουλεύσεων και της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη μαζική διεθνή αντίδραση στους τουρκικούς σχεδιασμούς, την ξεκάθαρη απάντηση στον κ. Erdogan και στο κατοχικό καθεστώς, αλλά και την αναγνώριση από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Γιατί δεν είμαστε μόνοι μας στο διεθνές σύστημα, δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα και οφείλουμε αν θέλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας να αναγνωρίζουμε τόσο τα περιφερειακά όσο και τα διεθνή δεδομένα και θεωρώ σημαντικό να αναφέρω την αναγνώριση από μέρους της διεθνούς κοινότητας τηςψύχραιμης και πολύ σοβαρής προσέγγισής μας που στόχο είχε, πέραν από την αποτροπή των τετελεσμένων που ποτέ δεν θα αποδεχθούμε, την ειλικρινή ένδειξη των προθέσεών μας, της σοβαρότητας και ετοιμότητάς μας, για επανέναρξη των συνομιλιών. Γιατί το Κυπριακό δενμπορεί να επιλυθεί εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι θα μπορούσα να αξιοποιήσω το σημερινό βήμα, σε συνέχεια και των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων, ενεργειών, αλλά και της καταδικαστέας συμπεριφοράς των κατοχικών δυνάμεων έναντι ακόμη και των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου, για να ασκήσω έντονη κριτική στην Τουρκία, στον κ. Erdogan, να ακολουθήσω την τακτική των κ. Erdogan και Tatar, του κ. Erdogan που πολύ εύστοχα οι προλαλήσαντες έχουν καταδικάσει τη γενικότερή του συμπεριφορά.

Επιλέγω συνειδητά να μην το πράξω. Επιλέγω να μην ακολουθήσω μια επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού. Προτιμώ τη διεθνή κοινότητα να απαντά στον κ. Erdogan και στο κατοχικό καθεστώς γιατί, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, και δεν θα σταματήσω να το τονίζω, αλλά  κυρίως να εργάζομαι σκληρά, μοναδική έγνοια και προτεραιότητά μου –και θεωρώ ότι αυτό αντικατοπτρίζει και τις επιθυμίες όλων– είναι ο τερματισμός της κατοχής μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών, για να πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε που δεν είναι τίποτε άλλο από την πολυπόθητη απελευθέρωση, την επιδιωκόμενη λύση και την επανένωση της πατρίδας μας. Γιατί αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού σε αυτή τη χώρα, μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα γίνει, και θα αναφερθώ και στο πλαίσιο και στα όσα ανέφερε ο φίλος μου Φίλιπ Κρίστοφερ που διαχρονικά από το 1993 έχουμε πολλές συζητήσεις.

 Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τα τραγικά απότοκά της. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου προς όλους εσάς τους Κυπρίους της Διασποράς, αλλά και προς το σύνολο του κυπριακού λαού, και ιδιαιτέρως τη νέα γενιά του τόπου μας.

Θέλω, λοιπόν, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, εντατικά και μεθοδικά για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, για ένα κράτος μέλος της ΕΕ και που θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η ΕΕ δεν κάνει εκπτώσεις στις βασικές αρχές του κεκτημένου. Γι’ αυτό όλοι οι προηγούμενοι επτά Προέδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που εργάστηκαν σκληρά για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας το έπραξαν συνειδητά διότι ακριβώς γνώριζαν ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας.

Μια λύση που επιτέλους θα καθιστά την Κύπρο ένα κανονικό και λειτουργικό κράτος. Ένα κράτος που να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες του Τουρκοκύπριους, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους να ζουν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, αμοιβαίου σεβασμού και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Και αυτό μόνο η ΕΕ μπορεί να μας το διασφαλίσει. Γι’ αυτό η ένταξή μας στην ΕΕ το 2004 ήταν η σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδρυσή της το 1960.

Για μένα η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, η προσπάθεια για λύση, αποτελεί μονόδρομο. Η διαίρεση της Κύπρου ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία είναι μια τεράστια ανωμαλία στην καρδιά της Ευρώπης και δεν μπορεί να αποτελεί σε καμιά απολύτως περίπτωση το μέλλον της πατρίδας μαςΠρώτα και πάνω από όλα δεν διασφαλίζει η παρούσα κατάσταση πραγμάτων το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού σε τούτη τη χώρα.

Οι προσπάθειές μας – αναφέρθηκα προηγουμένως στο διεθνές πλαίσιο, σχεδόν όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε το διεθνές πλαίσιο που καλούμαστε να εργαστούμε – επικεντρώνονται στο σπάσιμο του αδιεξόδου, μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ, και δεν είναι καθόλου τυχαίο, και φυσικά  πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Και θέλω να επαναλάβω την ικανοποίησή μας για τη σχετική αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες.

Και είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ξεκινήσαμε μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους. Ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα και κανείς δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια αν δεν αποσκοπεί μέσα από την ενέργειά του να εξυπηρετήσει και τα δικά του συμφέροντα. Δυστυχώς, δεν είναι το διεθνές δίκαιο το οποίο καθορίζει τις πολιτικές της οποιασδήποτε χώρας. Άρα, γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε στην ΕΕ με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό μέσα από την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία που μπορεί να μας προσφέρει η λύση του Κυπριακού.

Ειδικότερα, στόχος μας είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης με ένα περιεχόμενο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Και επιμένουμε προς την κατεύθυνση της ΕΕ, διότι έχει την κατάλληλη εργαλειοθήκη, εκείνα τα κίνητρα για να μπορεί να μας οδηγήσει μέσα από μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων, μια αμοιβαία επωφελή διαδικασία μέσα από την προϋπόθεση θετικών εξελίξεων στο Κυπριακό.

Είναι σημαντικό ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προσεγγίζουν το θέμα μέσα από την ίδια οπτική, ότι δηλαδή η όποια πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις  που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Τουρκία, είναι συνυφασμένη με θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό δεν το λέμε εμείς, για παράδειγμα, τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου είναι ξεκάθαρα, έστειλαν σαφή μηνύματα. Το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και, ως εκ τούτου, η επίλυσή του αποτελεί προτεραιότητα και για την ίδια την ΕΕ η οποία καλεί για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων.

Είναι σημαντικό ότι στα ίδια Συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι απόλυτα δεσμευμένη και έτοιμη να συμβάλει ενεργά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της,  ενώ εκφράζει και την ετοιμότητά της πάντα υπό την αίρεση ενίσχυσης μιας νέας επαναπροσέγγισης με την Τουρκία αν και εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Εργαζόμαστε, λοιπόν, για εξελίξεις που θα μετατρέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου σε πολίτες πρώτης κατηγορίας και όχι δεύτερης, όπως είναι σήμερα, εφόσον τόσα χρόνια μετά εξακολουθούμε να στερούμαστε βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών τους ελευθεριών στην ίδια μας την πατρίδα. Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που θεωρώ ότι τόσο η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, όπως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, είναι καθοριστικής, κομβικής σημασίας για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Άκουσα όλες τις παρεμβάσεις, άκουσα όλες τις θέσεις που είναι απόλυτα σεβαστές.

Γνωρίζω, λόγω και της προηγούμενης μου ιδιότητας, πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, γνωρίζω τα προβλήματα, γνωρίζω την τουρκική προσέγγιση, την τουρκική θεώρηση σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζω, όμως, την ίδια στιγμή, ότι και η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Το τι συζητούσαμε στις τελευταίες διαπραγματεύσεις το 2017, πολλά από αυτά τα θέματα δεν συζητούνταν το 1985 γιατί δεν υπήρχαν ως θέματα. Και όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πάροδος του χρόνου απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική μιας λύσης, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους. Γιατί η όποια λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή σε σχετικό δημοψήφισμα από τους  Ελληνοκύπριους.

Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η νομιμοποίηση αυτής της κατάστασης που ζούμε σήμερα δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Και σε αυτή μας την προσπάθεια, σε αυτό μας τον αγώνα, όλοι εσείς οι απόδημοι Κύπριοι, το έχουμε δει, έχετε πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε, όπως άλλωστε κάνετε και συνεχίζετε αδιάκοπα να πράττετε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ένα ρόλο που ως πολιτεία οφείλουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε έτσι ώστε η ομογένειά μας να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό.

Εξάλλου, πολλές θετικές εξελίξεις είτε αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ είτε με άλλα κράτη ξεκίνησαν μέσα από δικές σας ενέργειες.

Όπως προανέφερα απόψε, είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι σε όλους εσάς με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου σε μια δύσκολη συγκυρία πριν έξι μήνες, και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις υψηλές, δικαιωματικά θα έλεγα, προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας.

Θα πορευτώ αυτά τα πέντε χρόνια, έτοιμος να συνεργαστώ με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με τον κόσμο, με την κοινωνία, σε συνεχή διαβούλευση, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ωραία λόγια, αλλά ούτε και διχαστικές προσεγγίσεις. Το προεκλογικό μου πρόγραμμα είναι το κοινωνικό μου συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό και βάσει αυτού θα πορευτώ τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που χαίρομαι που βλέπω ότι είναι όλοι και όλες εδώ απόψε.

Σε αυτή την πορεία της διακυβέρνησής μας, η ομογένειά μας, οι απόδημοί μας, είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω για τη συνεχή διαβούλευσή μας, την ανταλλαγή απόψεων και τη στήριξη των προσπαθειών σας.

Μέσα στο πλαίσιο της διαχρονικής – γιατί και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και θέλω να το αναγνωρίσω, όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις–  αναγνώρισης του ρόλου σας, είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη δημιουργία του Μουσείου Διασποράς, το οποίο σε προκαταρκτικό στάδιο θα βρίσκεται διαδικτυακά και θα φιλοξενεί ένα πολύ μεγάλο σε όγκο και ποιότητα γραπτό, ηχητικό, οπτικοακουστικό και τηλεοπτικό, και ηλεκτρονικό υλικό που υπάρχει διαθέσιμο από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων το 1976 μέχρι και σήμερα.

Το Μουσείο Διασποράς, όπως θα το ονομάσουμε, είναι ιδιαίτερα σημαντική παρακαταθήκη και για τους απόδημους νέους μας, που θέλω να χαιρετίσω τη μαζική τους παρουσία απόψε, θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ιστορικής αναδρομής και μελέτης όλων των πτυχών του Κυπριακού, αλλά και των δραστηριοτήτων των αποδήμων Κυπρίων σε όλες τις παροικίες. Η πρώτη φάση δημιουργίας του Μουσείου, η διαδικτυακή, θα γίνει στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Και ευχαριστώ τον Πρύτανη για αυτή τη συνεργασία και τη σημερινή του φιλοξενία.

Την ίδια στιγμή, είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη Δημοσίευση της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Κυπρίων Διασποράς, η οποία χωρίζεται σε δύο επιμέρους πλατφόρμες, «την Καταγραφή των Κυπρίων της Διασποράς» και τη Σελίδα «Μάθε τις Ρίζες σου», με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό κυρίως χαρακτήρα.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα η διαδικτυακή πλατφόρμα θα μας οδηγήσει στην υλοποίηση ενός διαχρονικού στόχου της πολιτείας αλλά και όλων εσάς, για επίσημη καταγραφή των Κυπρίων του εξωτερικού, σε όποιο μέρος του πλανήτη και να βρίσκονται.

Τα αποτελέσματα, πέραν της ποσοτικής καταγραφής, είναι καθοριστικής σημασίας,  αφού μέσα από την πλατφόρμα θα σκιαγραφούνται και ποιοτικής και άλλης φύσεως δεδομένα, τα οποία θα τυγχάνουν αξιοποίησης τόσο από εσάς όσο και από την πολιτεία.

Η Σελίδα «Μάθε τις Ρίζες σου» απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των αποδήμων μας με έμφαση στη νέα γενιά. Θέλουμε τα παιδιά και οι νέοι της Διασποράς μας να γνωρίζουν τη γλώσσα, την Ιστορία, τη θρησκεία, τις παραδόσεις μας και να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με τις ρίζες μας.  Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, ηλεκτρονικό υλικό, ζωντανές μεταδόσεις, θα εκπαιδεύονται σε θέματα Ιστορίας της Κύπρου, ελληνικής γλώσσας, θρησκείας, μυθολογίας, παραδοσιακών χορών και πολλά άλλα.

Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη από αύριο και είναι σημαντικό να αρχίσει η εγγραφή τόσο από εσάς όσο και γενικότερα να ενθαρρύνουμε τους απόδημούς μας να εγγραφούν.  

Θα ήθελα επίσης απόψε, να ανακοινώσω τον διορισμό του μέχρι πρότινος Πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, του κ. Μάριου Λυσιώτη, ως Επιτρόπου Αποδήμων. Ο κ. Λυσιώτης, ο οποίος υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις ως Διπλωμάτης, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό γνωρίζει από πρώτο χέρι τη σημασία και τη σπουδαιότητα των Αποδήμων μας, τους βέλτιστους τρόπους συνεργασίας, τις έγνοιες και τις ανησυχίες σας και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία σε αυτό τον σημαντικό στόχο της διακυβέρνησης.

Σας καλωσορίζω στην Κύπρο, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας και για ακόμη μια φορά, σας ευχαριστώ, εκ μέρους του κυπριακού λαού, όχι μόνο για όλα όσα κάνετε για την Κύπρο μας, αλλά που αποδεικνύεται στην πράξη ότι στις εθνικές προκλήσεις το κόμμα μας είναι η Κύπρος. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Χρύσης Παντελίδης (ΔΗΚΟ): Αν και πλήρης η σχετική Νομοθεσία, στην πράξη κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα που ίσως έχουν ελαττωματικούς αερόσακους

Δήλωση Χρύση Παντελίδη Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου συζητήσαμε το θέμα τηςανάκλησης ελαττωματικών προϊόντων, όταν αυτά διαπιστώνεται να κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δημοτικός Γραμματέας κ. Ανδρέας Λουκά, ο

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!