Search
Close this search box.

Μύθοι και πραγματικότητες για το μεταναστευτικό, η απάντηση στο “εγεμώσαμεν μαύρους”

SkalaTimes

Σε μια εποχή που η οποιαδήποτε δικαιολογημένη ανησυχία για το μεταναστευτικό φλερτάρει επικίνδυνα με τον ρατσισμό, η γνώση και οι αριθμοί είναι οι καλύτεροι οδηγοί.
Η γνώση για το τι έστι ρατσισμός και πόσες ζωές χάθηκαν εξαιτίας του, η γνώση για τα επικίνδυνα σοκάκια που οδηγεί η ρητορική μίσους και ο οποιοσδήποτε πόλεμος (λεκτικός ή άλλος) για τον κάθε συνάνθρωπο μας, επειδή δεν έχει το ίδιο χρώμα, εθνικότητα ή θρησκεία, με εμάς. Η γνώση και οι αριθμοί γύρω από το μεταναστευτικό και όχι η επαναλαμβανόμενη ατάκα “εγεμώσαμεν μαύρους”.

Χρειάζεται καλύτερη διαχείριση έτσι ώστε να εξετάζονται γρήγορα οι αιτητές ασύλου και αν πρέπει να φύγουν από το νησί οι διαδικασίες να γίνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα; Ναι. Υπάρχουν τρόποι καλύτερης διαχείρισης, που μπορούν να δουν οι Βουλευτές και η Κυβέρνηση; Σαφέστατα.
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανεχόμαστε τον ρατσισμό, όσο αθώα και αν ντύνεται.

Υπενθύμιση, από το λεξικό: “Ρατσισμός είναι η πεποίθηση ότι ομάδες ανθρώπων διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που αντιστοιχούν σε κληρονομικά χαρακτηριστικά και μπορούν να διαιρεθούν με βάση την ανωτερότητα μιας φυλής έναντι της άλλης. Μπορεί επίσης να σημαίνει προκατάληψη, διάκριση ή ανταγωνισμό που στρέφεται εναντίον άλλων ανθρώπων, επειδή είναι διαφορετικής φυλής ή εθνότητας”.

Πιο κάτω αναδημοσίευση από τον Χρίστο Τομπάζο. Μύθοι και πραγματικότητες για το μεταναστευτικό, με αριθμούς. Ένα κείμενο που όλοι οφείλουν να διαβάσουν, ιδιαίτερα όσοι επαναλαμβάνουν την ατάκα “εγεμώσαμεν μαύρους”.

Χρίστος Τομπάζος Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΕΟ

Μύθοι και πραγματικότητες για το μεταναστευτικό.

Πρώτα να δούμε τις παραδοχές. Τι λένε τα στοιχεία; Ο πίνακας είναι από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι του 2023 και περιλαμβάνει τους ενεργούς ασφαλισμένους. Αυτοί δηλαδή που πλήρωσαν με βάση τον νόμο κοινωνικές ασφαλίσεις.Με βάση τις παραδοχές (πίνακας) ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα;
📌 Οι Κύπριοι εργαζόμενοι είναι μόλις στο 64%. Πέραν από ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν είναι Κύπριοι. Ένας στους πέντε είναι από Τρίτη χώρα. Αριθμητικά ξεπερνούν τις 100,000. Μαζί με τους κοινοτικούς προσεγγίζουν τις 200 χιλιάδες
.📌 Σε αρκετούς τομείς, ιδιαίτερα σε αυτούς που λένε παραγωγικούς, οι μετανάστες είναι πλειοψηφία. Στην γεωργία και κτηνοτροφία 55%, ξενοδοχεία 59%, εστιατόρια 55%, κατασκευές 47%, μεταποίηση 40%. Στην κατηγορία των οικιακών εργαζομένων προσεγγίζει το 100%. Επομένως, ξεκάθαρα χωρίς τους μετανάστες είναι πρακτικά αδύνατο να έχουμε οικονομία που να παράγει ακόμα και τα στοιχειώδη όπως πχ τροφή.
📌 Οι Κύπριοι εργαζόμενοι πλειοψηφούν στις υπηρεσίες όπως είναι λογικό.

Μετά τις παραδοχές ας δούμε και κάποιους μύθους:
:📌 “Εγεμώσαμε ξένους, παντού θωρείς μαύρους.” Οι αριθμοί πιο πάνω λένε ότι ήδη είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών που δουλεύουν νόμιμα. Η προσθήκη λόγο προσφυγικού επιπρόσθετου αριθμού όντως είναι υπαρκτό ζήτημα, είναι όμως μύθος και υπερβολή τα όσο λέγονται.
📌 “Έρχονται οι ξένοι και πιάνουν τις δουλειές μας.” Χμ… ποιες δουλειές; Να το πω πιο απλά. Έχουμε εγγεγραμμένους άνεργους 11,282. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς είναι Κύπριοι. Ας υποθέσουμε ότι είναι όλοι. Ας υποθέσουμε επίσης ότι είναι διαθέσιμοι για εργασίες που σήμερα κάνουν μετανάστες. Που θα βρούμε τις 180 χιλιάδες που υπολείπονται;
📌 “Έρχονται και πιάνουν επιδόματα.” Μύθος. Αν πιάνουν κάποια ψίχουλα, συγκριτικά με τα οφέλη από την εργασία μεταναστών στην οικονομία, την κοινωνία, τα κοινωνικά ταμεία, είναι μπακκίρες.

Μετά τις παραδοχές και τους Μύθους ας δούμε κάποια πρόχειρα συμπεράσματα:
📍 Η απαξίωση και ο ρατσισμός που δηλητηρίασε μέρος της κοινωνίας, πλέον είναι οριζόντιος. Δεν διαχωρίζει (που πάλι είναι έγκλημα) την ιδιότητα (πρόσφυγα, αιτητής ασύλου, εργαζόμενος). Στοχοποιούνται άνθρωποι (συχνά ντελιβεράδες) λόγο του χρώματος μόνο.
.📍Το μοτίβο δεν πάει όπως το έχουν μερικοί στο μυαλό τους, Κακός ξένος, καλός ντόπιος, κακός μαύρος, καλός άσπρος. Το σωστό είναι Καλός Άνθρωπος, Κακός Άνθρωπος.
.📍Είναι δύσκολη η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση μιλούμε για ανθρώπους. Αν θέλουμε να συγκαταλεγόμαστε στο ανθρώπινο είδος, σαν τέτοιους πρέπει να αντιμετωπίζονται.Το μέσο εδώ δεν προσφέρεται για μεγάλα κείμενα και αναλύσεις. Καταληκτικά αυτό που θα έπρεπε ή θα έλεγα αυτό που πρέπει να είναι επιδίωξη προοδευτικών ανθρώπων, είναι να δούμε τα απλά. Όπως πχ αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους της εργασίας. Η ενιαία στάση απέναντι στους εκμεταλλευτές. Η συνειδητοποίηση ότι η ταξική θέση είναι που ενώνει και όχι το χρώμα, το φύλο, η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός.
Γίνονται πολλά από την ΠΕΟ και άλλες οργανώσεις, κόμματα και κινήματα.
Αγώνες για ισότητα, ισοτιμία, ΣΣΕ για όλους.
Ας ανακόψουμε το δηλητήριο με επιχειρήματα και ορθολογισμό.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!