Search
Close this search box.

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος και η Αραδίππου


Σήμερα 27 Αυγούστου γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος.

Ο Μεγαλομάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας ο οποίο είναι από τους δημοφιλέστερους Αγίους. 

Σήμερα λοιπόν γιορτάζουν ο Φανούριος και η Φανουρία. 

Η Εκκλησία δεν γνωρίζει πού και πότε μαρτύρησε, γι’ αυτό και ήταν άγνωστος στους Συναξαριστές. Έγινε γνωστός από την τυχαία ανεύρεση της εικόνας του μεταξύ 1355 και 1369 στη Ρόδο. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο νότιο μέρος των παλαιών τειχών της πόλης βρέθηκε αρχαίος χριστιανικός ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μία καλώς διατηρημένη, που απεικόνιζε ένα νεαρό στρατιωτικό, ο οποίος κρατούσε σταυρό και λαμπάδα αναμμένη, ενώ ολόγυρα της εικόνας ήταν ζωγραφισμένες δώδεκα παραστάσεις με τα μαρτύρια που υπόφερε ο Άγιος. Η εικόνα έφερε επιγραφή με τις λέξεις «Άγιος Φανούριος». Ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος Β’ ο Διασπωρηνός (1355-1369) ανοικοδόμησε τον ναό του Αγίου, συνέταξε την ακολουθία του και καθιέρωσε την εορτή του στις 27 Αυγούστου.

Με τον Άγιο Φανούριο συνδέεται ένα νηστίσιμο γλύκισμα, η φανουρόπιτα.

«Αν χάσατε κάτι και δεν το βρίσκετε με τίποτα, μην ταράζεστε. Υπάρχει μέθοδος αλάνθαστη, δοκιμασμένη στους αιώνες: θα τάξετε μία πίτα για την ψυχή της μητέρας του Αγίου Φανουρίου. Έτσι ακριβώς το διατύπωναν ανέκαθεν οι γιαγιάδες-θεματοφύλακες των θεσμίων. Δεν πρόκειται για πραγματική πίτα με φύλλα, αλλά για ένα μυρωδάτο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο, μόνο με λάδι, για να είναι και νηστίσιμο. Αυτό το παρασκεύασμα που ονομάζεται φανουρόπιτα πρέπει να περιέχει επτά ή εννέα υλικά και όση ώρα το ετοιμάζετε πρέπει να έχετε ένα κερί αναμμένο. Σε πολλά μέρη θυμιατίζουν κιόλας πριν αρχίσουν».


Εκκλησία Αγίου Φανουρίου Αραδίππου
Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Φανουρίου κτίστηκε το 1995 για να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων πιστών που συνωστίζονταν στις μεγάλες γιορτές στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Λουκά. Ο ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Φανούριο μετά από παράκληση ενός εκ των δωρητών της γης και με τη σύμφωνη γνώμη της Ερανικής Επιτροπής και την έγκριση της Ιερής Μητρόπολης Κιτίου.
Το πρώτο βήμα για την ανέγερση του ναού έγινε την 1η Ιουλίου 1988 με την ίδρυση της Ερανικής Επιτροπής. Το κτίσιμο άρχισε το 1991 και τελείωσε το 1995. Είναι Βυζαντινού τύπου, πεντάτρουλος με δύο καμπαναριά και χωρητικότητας 700 θέσεων. Διαθέτει επίσης, δύο παρεκκλήσια, πρόναο, αποθήκες και μεγάλο χώρο στάθμευσης. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!