Search
Close this search box.

It’s all about the look όταν ο λαός κοιμάται….

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Είναι όλα θέμα εικόνας, όταν ο λαός κοιμάται.
Και πάνω σε αυτή την εικόνα χτίζουν καριέρες πολιτικοί και επικοινωνιολόγοι. Με πετραδάκι πετραδάκι την βλακεία μας, που θαμπώνεται και ξεγελιέται από την εικόνα, κερδίζουν λεφτά οι “ειδικοί”.

Όταν πέρσι ο Μακρόν φορούσε τζιν παντελόνι, μπλε φούτερ και είχε αφήσει το αξύριστο πρόσωπό του να λάμψει, σαν σταρ του Γαλλικού σινεμά, δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου, τυχαίο. Οι οδηγίες των επικοινωνιολόγων χρυσοπληρώνονται και πρέπει να ακολουθούνται.
Μετά από λίγους μήνες το ίδιο look είχε υιοθετήσει και ο Μητσοτάκης και είχε γίνει θέμα συζήτησης. Γνωστά ελλαδικά ΜΜΕ έγραφαν ότι μιμειται το casual look του Μακρόν. Δεν είναι θέμα μίμησης παιδιά, είναι οδηγίες ειδικών, επικοινωνιολόγων.

Νέο look έχει υιοθετήσει και ο ΠτΔ, κ. Χριστοδουλίδης, τον τελευταίο καιρό, αφού αποφάσισε να αφήσει μούσι. Το αν του πάει ή όχι, δεν είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, θέμα που αξίζει την οποιαδήποτε συζήτηση.
Σίγουρα όμως δεν είναι τυχαία η αλλαγή look στους πολιτικούς.

Ωστόσο, θα ήταν καλό, σε μια χώρα που μπάζει από παντού νερά και προβλήματα, αντί να ασχολούνται με την εικόνα οι Κυβερνώντες να δουν πως θα σωθεί ο λαός από την ακρίβεια, τις εκποιήσεις, τα απανωτά ναυάγια και τα προβλήματα που συσσωρεύονται, αφού στις θέσεις κλειδιά (υπουργεία,υφυπουργεία, κ.α) δεν μπήκαν όσοι θα μπορούσαν να σώσουν τον τόπο με λαμπρά μυαλά, αλλά όσοι έπρεπε να βολευτούν (για το θέμα που συζητήθηκε και στη βούλη δεν θα ασχοληθούμε εδώ. Μπορείτε να φρεσκάρετε τη μνήμη σας εδώ ).

Πίσω στο μούσι όμως.
Τι σημαίνει όταν αφήνει μούσι ένας πολιτικός;

To 2020 ο Καναδός Πρωθυπουργός Justin Trudeau είχε επιστρέψει από τις διακοπές του, (καλή ώρα όπως ο Χριστοδουλίδης), με μούσια. Ήταν βέβαια οι διακοπές των Χριστουγέννων για τον Justin, ωστόσο κατάφερε να γίνει θέμα συζήτησης, αφού ο τελευταίος Καναδός πρωθυπουργός που είχε μούσια ήταν ο Louis St Laurent, στα μέσα του 20ου αιώνα. (Στην Κύπρο ήταν ο Μακάριος;)

Justin Trudeau

Κανείς δεν ήξερε αν ο Trudeu θα άφηνε μόνιμα τα μούσια ή όχι, (ούτε εμείς ξέρουμε για Χριστοδουλίδη). Ωστόσο, οι Καναδοί δημοσιογράφοι έτρεξαν, τότε, στους ειδικούς για να αναλύσουν το νέο look του Καναδού Πρωθυπουργού.
“Προσωρινό ή όχι, το μούσι μετά τις γιορτές είναι πιο ώριμη εμφάνιση, ειδικά με το γκρι να εμφανίζεται”, “Υπάρχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο ωριμότητας που προβάλλει με αυτό το μούσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό”, είχε πει στο BBC η Lynne Mackay, της εταιρείας συμβούλων Mackay Byrne Group.

Ο 48χρονος Καναδός πρωθυπουργός (συνομήλικος του δικού μας ΠτΔ) είχε εκλεγεί για πρώτη φορά στην εξουσία το 2015 ως νέο πρόσωπο στην καναδική ομοσπονδιακή πολιτική και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Έπειτα από μια σειρά πολιτικών κρίσεων και σκανδάλων, αλλά και μια σκληρή μάχη επανεκλογής που τον οδήγησε να διατηρήσει την εξουσία, αλλά να μην έχει πλειοψηφικές έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Justin άφησε μούσια. “Δεν φαίνεται τόσο νέος με αυτό το μούσι”, “Σίγουρα φαίνεται περισσότερο έμπειρος πολιτικός”, είχε πει τότε η κ. Mackay.

Μήπως αυτό είναι το ζητούμενο; Να φαίνεται κανείς έμπειρος πολιτικός με μούσι;


Πολιτική και Μούσι, όταν αντί να βλέπουμε την ουσία ασχολούμαστε με τρίχες
Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι τρίχες στο πρόσωπο μπορούν να σημαίνουν πολλά περισσότερα από το προσωπικό στυλ. Η πολιτική γύρω από τα γένια δεν είναι παίξε γέλασε για τους επικοινωνιολόγους.
Στις ΗΠΑ, τα γένια θεωρούνταν ως πολιτική παρέκκλιση για τους ψηφοφόρους για δεκαετίες και το καταφύγιο του ηττημένου υποψηφίου.
Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Al Gore, έγινε πρωτοσέλιδο μετά την επανεμφάνισή του το 2001, μετά από την πικρή εκλογική του ήττα, με πλούσια γενειάδα. Με το όνομα «γένια εξορίας», υποβλήθηκε σε έντονη ανάλυση.

Al Gore

Όταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Paul Ryan βγήκε το 2015 να μιλήσει με μούσια, ήταν ο πρώτος ομιλητής που είχε μούσι εδώ και σχεδόν 100 χρόνια και η απόφασή του να εγκαταλείψει την ξυρισμένη του εμφάνιση προκάλεσε σάλο.
Μόνο το 5% περίπου των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχαν γένια ή μουστάκια εκείνη την εποχή, σύμφωνα με έρευνα της καθηγήτριας Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Ρεμπέκα Χέρικ.

Paul Ryan

Από την άλλη το μούσι του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή Ted Cruz, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2018, γοήτευσε το διαδίκτυο για εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι είναι γνωστός για τη χαρακτηριστική λευκή του γενειάδα και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας είχα σημειώσει ότι 18 από τους 58 υπουργούς του στο νέο υπουργικό συμβούλιο (2019) είχαν γένια.

Narendra Modi

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός, η αντιπάθειά της για τις τρίχες στο πρόσωπο οδήγησε σε κατηγορίες για «πογονοφοβία» – που ορίζεται ως ακραία αντιπάθεια για τα γένια.
Όμως, στην αντίπερα όχθη των Εργατικών, πιο πρόσφατα, ο απερχόμενος ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, ήταν ο πρώτος γενειοφόρος άνδρας που ηγήθηκε βρετανικού πολιτικού κόμματος από το 1908.

Jeremy Corbyn

Στον Καναδά, οι τρεις τελευταίοι ηγέτες των αριστερών ομοσπονδιακών Νεοδημοκρατών της χώρας είχαν τρίχες στο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ηγέτη Jagmeet Singh.

Leader of New Democratic Party
Nouveau Parti démocratique



Η ανάλυση για τρίχες και πολιτική μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο.
Εν κατά κλείδι, το μόνο σίγουρο είναι πως κανένας Πρωθυπουργός, κανένας Πρόεδρος δεν αφήνει μούσι τυχαία.
Είναι βαθιά η τέχνη του πολιτικού marketing και μεγάλο το έργο των επικοινωνιολόγων των πολιτικών.


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!