Search
Close this search box.

Ανασκαφές στη θέση Πύλα-Κοκκινόκρεμος


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει τη λήξη της φετινής ανασκαφής στη θέση Πύλα-Κοκκινόκρεμος. Η ανασκαφή διεξήχθη από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 28 Απριλίου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Joachim Bretschneider του Ghent University, σε συνεργασία με τον καθηγητή Sorin Hermon (Ινστιτούτο Κύπρου), το δρα Reinhard Jung (Austrian Academy of Science) και την καθηγήτρια Λίνα Κασσιανίδου (Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Η ανασκαφική έρευνα επικεντρώθηκε στην ανατολική πλευρά του πλατώματος και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα 5, καθώς και στον Τομέα 7, που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του πλατώματος.


Τομέας 5

Η ανασκαφή στον Τομέα 5 είχε στόχο τη διερεύνηση των Χώρων 5.48 και 5.49, οι οποίοι ανασκάφηκαν εν μέρει το 2021, με σκοπό να προσδιορίσει τα όριά τους, καθώς και να εξετάσει τους παρακείμενους χώρους στα βόρεια και νότια. Κατά την ανασκαφή του Χώρου 5.49 εντοπίστηκε ένα φρεάτιο. Το φρεάτιο έχει περίπου τετράγωνο σχήμα, τρία μέτρα βάθος και καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του δωματίου. Εντός του εντοπίστηκαν κομμάτια κράματος χαλκού και τμήμα λίθινης λεκάνης. Επιπλέον, εντοπίστηκαν ανθρωπογενείς εγκοπές στα τοιχώματα του πηγαδιού, που πιθανόν να χρησιμοποιούνταν σαν σκαλοπάτια ή για να στηρίζουν ξύλινα δοκάρια.

Στη βόρεια πλευρά του Χώρου 5.49 εντοπίστηκαν ακόμα δύο ξεχωριστοί χώροι, οι οποίοι ωστόσο επικοινωνούν μεταξύ τους. Πρόκειται για τους Χώρους 5.51 και 5.52 στους οποίους εντοπίστηκαν θραύσματα από πίθους. Επιπλέον, στο Χώρο 5.52 βρέθηκαν δύο αποσπασματικές πρόχοι τύπου Base Ring II και ένα χάλκινο αντικείμενο, πιθανώς από σπασμένο βραχιόλι.

Ανασκάφηκε, επίσης, ο Χώρος 5.48, νότια του χώρου 5.49 που είχε ανασκαφεί εν μέρει σε προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους. Το 2023 εντοπίστηκε η δυτική τομή και ο τοίχος αυτού του χώρου. Στο δάπεδο βρέθηκε σημαντικός αριθμός κεραμικών αγγείων, μεταξύ των οποίων ένα πώμα, μεγάλος αριθμός οστράκων από πίθους, ένας μικρός πίθος, ένα αβαθές αγγείο με ψηλό πόδι, ένας χαναανίτικος αμφορέας, τμήματα λίθινης λεκάνης, δύο πιθανώς λίθινα εργαλεία και χείλος ενός αλαβάστρινου αγγείου. Μια γκρίζα επιφάνεια που εντοπίστηκε στο κέντρο του δωματίου, ερμηνεύθηκε σαν εστία. Με βάση την προκαταρκτική ανάλυση, φαίνεται ότι πρόκειται για εξωτερικό χώρο (αυλή) με πολλές εισόδους.

Νοτιότερα, ο Χώρος 5.39Β απέδωσε τμήματα πίθων και μάλλον όστρακα από λεπτή κεραμεική. Υπάρχουν πιθανώς είσοδοι που οδηγούν βόρεια στο Χώρο 5.48 και δυτικά σε ένα μικρό δωμάτιο, τον Χώρο 5.53, εντός του οποίου εντοπίστηκαν δύο αποσπασματικοί χαναανίτικοι αμφορείς.


Τομέας 7.1

Ο Χώρος 7.1.1 απέδωσε θραύσματα χαναανίτικου αμφορέα, πήλινο βαρίδιο αργαλειού, και ακονιστήρι ή αμόνι. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη εισόδου μεταξύ του Χώρου 7.1.1. και του Χώρου 7.1.3. Φαίνεται ότι ο Χώρος 7.1.3 χρησίμευε κυρίως σαν διάδρομος, λαμβάνοντας υπόψη το στενόμακρο σχήμα του. Στο ανατολικό μέρος του Χώρου 7.1.3 υπάρχει μια μικρή αψίδα, στην οποία βρέθηκαν τρία ημιτελή αγγεία, ένας χαναανίτικος αμφορέας, ένας πίθος του Ακόσμητου Ρυθμού και μια κυπριακή πρόχους του Ακόσμητου Ρυθμού. Τα ευρήματα παραπέμπουν σε αποθηκευτικό χώρο.

Ο Χώρος 7.1.1 ενώνεται με τον μικρότερο Χώρο 7.1.2 στα ανατολικά. Εκεί εντοπίστηκαν αρκετά ευρήματα, μεταξύ των οποίων μικρά δοχεία, λίθινο γουδί, αποσπασματικό αδράχτι, καθώς και ένας καλά διατηρημένος πέλεκυς από κράμα χαλκού. Βόρεια του Χώρου 7.1.2 βρίσκεται ακόμα ένας στενόμακρος χώρος, ο Χώρος 7.1.4. Το δάπεδό του βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο σε σχέση με τους Χώρους 7.1.1-7.1.3. Η ανασκαφή έφερε στο φως θραύσματα γραπτού Μυκηναϊκού αμφοροειδούς κρατήρα με διακόσμηση από ελάφια, μαγειρικά αγγεία, χαανανίτικο αμφορέα, χάλκινα ελάσματα και ένα λίθινο βαρίδιο αργαλειού.


Τομέας 7.2

Χαμηλότερα στην πλαγιά στον Χώρο 7.1, ανασκάφηκε ακόμα ένα κτίσμα, το οποίο είχε εντοπιστεί το 2019. Έχει διαστάσεις 6×8 μέτρα και βρίσκεται κοντά στην πλαγιά, όπου υποθέτουμε ότι ήταν η πρόσβαση προς το λιμάνι. Αυτό το κτίσμα έχει τρεις παράλληλους τετράγωνους χώρους (Χώροι 7.2.1, 7.2.2 και 7.2.3), από τους οποίους ανασκάφηκε στα δυτικά ο Χώρος 7.2.1. Το δωμάτιο έχει δύο πόρτες και περιέχει θραύσματα από μαγειρικά αγγεία και ένα μικρό λεπτό αμφοροειδή κρατήρα και πήλινο βαρίδιο αργαλειού. Το αξιοσημείωτο με αυτό τον χώρο είναι ότι σε αυτόν εντοπίστηκε αμμώδες γέμισμα, που μοιάζει με άμμο από την παραλία. Παρόμοιο γέμισμα εντοπίστηκε μόνο στους Τομείς 5 και 7.1.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!